Велоекспедиция Памир 2008

Когато студът скове всичко, а снегът затрупа пътеките, едно от нещата, които ни остават, са историите за карания, приключения и преживявания. А пътешественик като Иван Пенчев със сигурност може да разкаже не една и две такива.

Преди три години, в далечната вече 2008 г. Иван, заедно с верния си спътник Явор Дачев и още двама приятели, осъществиха втората си азиатска експедиция – този път в планината Памир. Я коя е първата? Сигурни сме, че повечето читатели на МТБ-БГ много добре знаят това, но ако цитираните две имена все още не са задействали никаква асоциация в мозъка ви, може би е най-добре първо да започнете с техния разказ за пътешествието през 2006 г. в Ладак: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/77-travel026

Две години след него Иван, Явор и двама Стояновци отново напълниха дисаги и раници с багаж и поеха на изток за едно още по-сериозно и дълго изпитание. За него ще можете да четете в рамките на цял месец оттук насетне, тъй като отново ще публикуваме пътеписа като „сериал“ – с отделна статия за всеки ден.

А защо се забавихме цели три години? На първо място, защото се изисква известно време, за да напише Иван цели 70 страници – както и да го погледнете, това си е една книга. Когато пък ни предаде ръкописа през пролетта на 2011 г., трябваше да почакаме още няколко месеца до идването на зимата, когато така или иначе няма кой знае какво интересно като събития и новини, така че да можем да се посветим изцяло на това четиво и на невероятните снимки, които го съпровождат. Те са дело на Иван Пенчев, Стоян Камбуров и Ана Начева.

Това въведение ще играе обобщаваща роля, т.е. тук ще има връзка към всички отделни дни (глави) на пътеписа:

Началото

Истанбул – Душанбе

Душанбе

Душанбе – Тавилдара

Тавилдара – Саферодон

Саферодон – Хабуработ – Деу

Деу – Калай Кум – Шодаг

Шодаг – Ванч – Хихик

Хихик – Дех – Рушан

Рушан – Шипонч

Шипонч – Басид

Басид – Чадуд – бивак

Бивак – Япшорф – Савноб – Рукхч

Рукхч – Бопасор – Гудара

Гудара – Кара кул

Кара кул

Кара кул – бивак на река Музкол

Бивак на река Музкол – проход Ак Байтал (4655 м) – бивак при Драконовите скали

Бивак при Драконовите скали – Мургаб – Бивак на река Карасу

Бивак на река Карасу – Мамазаир – Нейзаташ – Баш Гумбез

Баш Гумбез – Аличур – Сасик кул  – Тузкул –  дома на Мурад

Дома на Мурад – Тагаркаки (4135 м) – Койтезек (4275 м) – Джелонди

Джелонди – Вер

Вер – Хорог

Хорог

Душанбе (последен ден)