Как можете да бъдете сътрудник на MTB-BG.com

Уважаеми приятели,

Обръщам се по този начин, защото дори да не се познаваме лично, ако решите да се възползвате от възможностите, описани в тази статия, то имаме всички основания да ви смятаме за приятели на МТБ-БГ.


С настъпването на поредната нова година и с оглед обявяването на нови рубрики, планираните промени в близко бъдеще, както и желанието ни да засилим всички досегашни рубрики и изобщо да продължим да обхващаме колкото се може по-голяма част от планинското колоездене в България, решихме да съберем и опишем на едно място всички начини, по които хората могат да помагат с допълнителни материали за обогатяване съдържанието на MTB-BG.com.

И преди е ставало дума, че българската МТБ сцена вече е много голяма и не е по силите на нашия скромен екип да следим всичко и да обхванем цялото това многообразие. Затова един от начините в сайта да има допълнителни материали (снимки, статии и т.н.), извън тези, които ние създаваме, е да публикуваме такива, които МТБ общността създава, т.е. които са ни изпратени от читатели. Това винаги е съществувало като вариант в сайта, но може би досега не сме съобщавали достатъчно ясно и на видно място къде и как можете да ни предлагате такива материали. Сега ще се опитаме да поправим този пропуск.

1. Снимки

Преди години, когато изграждахме сегашния вариант на сайта, търсехме галерия, която да дава възможности за качване на снимки от потребителите и да има всякакви други функционалности. Така че със сигурност един от начините да качите снимки в сайта е да използвате възможностите в потребителския панел в галерията. Там има два варианта – или да качите определен брой снимки, избирайки ги от папки в компютъра си, или да качите направо zip архив с повече снимки.

Нека бъдем честни обаче, сегашната галерия се оказа недостатъчно удобна за потребителите – както по отношение на качването на снимки, така и по отношение на разглеждането. Това не е нещо, което можем да променим при сегашната версия на сайта, така че гледаме направо напред към следващото поколение, върху което работим. Но точно заради тези дадености, е важно да обявим всички други варианти вашите снимки да стигнат до МТБ-БГ, като при тези способи вашата задача е просто да ни ги изпратите по избран от вас начин, а нашият ангажимент е да ги публикуваме съобразно изискванията и възможностите на сайта, включително да намалим размера им, да им сложим желаното от вас заглавие и описание, да посочим автора и т.н. Т.е. всеки, за когото работата с настоящата галерия е неудобна, може да остави тази работа на нас.

1.1. Можете да изпращате снимки директно на електронна поща [email protected] . Това е приложимо за малък брой снимки(1-5 бр., общо до 20 МВ), като е хубаво да добавите и описание към тях или пояснение с каква цел ги изпращате – дали за публикуване в галерията, дали за статия и т.н.

1.2. Можете да ни изпратите линк към ваш архив със снимки, качен в интернет (например в облачно пространство), или към галерия в друг сайт (за предпочитане сайт, в който се запазва качеството им, тъй като в галериите на някои социални мрежи то доста се влошава), като е важно снимките да могат да се изтеглят от съответното място. Такъв линк може да бъде изпратен навсякъде, където сте свикнали да ни намирате – на мейл [email protected], чрез лично съобщение във форума до потребител Admin, чрез съобщение във Facebook страницата ни или по всякакъв друг начин, който вече сте ползвали за връзка с екипа ни.

Изисквания:
– Най-важно е авторът на снимките да е дал съгласието си за публикуване в МТБ-БГ. Затова е желателно да ни изпращате само снимки, на които вие сте автори, или ако не сте, задължително да поискате разрешение от автора.
– Във всички случаи е важно да ни изпратите име/псевдоним на автора на снимките и някакво заглавие за тях или за галерията, в която ще бъдат включени.
– Като допълнение, ако желаете към всяка снимка да има различно описание, можете или да го включите в имената на файловете, или да ни изпратите списък с номерата на файловете и описание към всеки от тях.

1.3. Можете да качите снимки директно в нашето pCloud пространство чрез този линк: https://my.pcloud.com/#page=puplink&code=ABSZD5pJSpHLqlSqKxVNPv09dJS4rgWk. Чрез него снимките отиват в директория, от която ние можем да ги изтеглим и публикуваме в сайта.

Изисквания:
– Най-важно е авторът на снимките да е дал съгласието си за публикуване в МТБ-БГ. Затова е желателно да ни изпращате само снимки, на които вие сте автори, или ако не сте, задължително да поискате разрешение от автора.
– Във всички случаи е важно да ни изпратите име/псевдоним на автора на снимките и някакво заглавие за тях или за галерията, в която ще бъдат включени.

– При качване на отделни снимки (1-5 бр.) най-лесно е направо в името на всеки файл/снимка да посочите автора и описанието, например „ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg“
– При качване на по-голям брой снимки (повече от 5 бр.), най-добре е да ги включите в архив (zip или rar) и да качите в директорията направо архива. По този начин в него можете да добавите и текстов файл (doc, docx, txt, rtf, pdf), в който да напишете името на автора, заглавие за снимките и/или галерията, описание към снимките, ако трябва да има такова и каквото друго решите, че е важно.
– Като допълнение, ако желаете към всяка снимка да има различно описание, можете или да го включите в имената на файловете, или да ни изпратите списък с номерата на файловете и описание към всеки от тях.

1.4. Всеки автор, който прецени, че за него това би било най-удобно, може да ни даде писмено разрешение ние сами да избираме и ползваме негови снимки от места, където той обичайно ги споделя (например от Facebook страницата му, от негов личен сайт/блог, от негов сайт за снимки и т.н.). Разрешението може да е дадено в свободен текст от типа „Здравейте, позволявам на екипа на MTB-BG.com да ползва/споделя като съдържание в сайта мои снимки, които съм публикувал тук и там при еди какви си условия, с еди какви си ограничения и т.н.“.
Тази възможност на пръв поглед е най-удобна и неангажираща, но всъщност е „най-опасна“, т.е. крие най-много рискове от грешки и недоразумения (например авторът публикува нещо, което ние считаме за интересно, но се оказва, че той не е искал да бъде споделено с толкова широка аудитория). Затова ние не държим особено на нея, напротив – предпочитаме всеки от другите начини, изброени по-горе, но ако някой все пак прецени, че така му е най-удобно, може да действаме и по този начин.

2. Статии (+ снимки към тях)

В MTB-BG.com винаги сме били отворени за публикуване на материали, създадени от читателите/аудиторията, и сме много благодарни на всеки, който ни е предоставял такива материали. Това може да са всякакви статии – видеоклипове (качени преди това в някоя от видеоплатформите), маршрути и GPS следи, пътеписи, репортажи от състезания, технически или други съвети и т.н., а отскоро и нови видове като рубриката „Байк на фокус“ или фотоистории (които в зависимост от тематиката може да бъдат публикувани като пътеписи, като репортажи или нещо друго).

Един от начините за публикуване на статии от страна на потребителите би бил това да става директно чрез специална страница и режим на достъп в сайта. Истината обаче е, че това (поне при сегашната платформа) изобщо няма да е по-бързо или по-удобно за когото и да било. На първо място, защото преди публикуването по статията трябва да бъде извършена коректорска и/или редакторска работа. Ще трябва да се задават различни права за различни потребители. Ще трябва да се описва цялата процедура на публикуване и дори това не гарантира, че за всеки автор ще е лесно да се оправи с нов за него интерфейс и т.н. Затова, дори да са старомодни, за момента по-удобни и неангажиращи са следните възможности за изпращане на подобни материали.

2.1. Можете да изпращате статии директно на електронна поща [email protected] . Това е удобно най-вече за статии с малък брой снимки или за текстовия файл със статията + линк със снимки, качени някъде другаде.

2.2. Можете да ни изпратите линк към ваш архив, качен в интернет (например в облачно пространство). В този архив можете да сложите както текстов файл (doc, docx, txt, rtf, pdf), така и снимки към него.

2.3. Можете да качите файловете директно в нашето pCloud пространство чрез този линк: https://my.pcloud.com/#page=puplink&code=H2SZHFOnDM1BTI77tnH44adnhpyga2iV. Чрез него материалите за статията отиват в директория, от която ние можем да ги изтеглим и публикуваме в сайта.

Изисквания:
–  Най-добре е текстовият файл (doc, docx, txt, rtf, pdf) и снимките да са обединени в архив (zip или rar), който да е качен в посочената директория. В текстовия файл може да е посочено на кое място коя снимка да бъде поставена. Важно е да бъдат посочени авторите на текста и на снимките и те да са дали съгласието си за публикуването им.

3. Други

Каквото друго ви хрумне като идеи, или пък ако имате допълнителни въпроси, винаги можете да ни пишете на [email protected], чрез лично съобщение във форума до потребител Admin или чрез съобщение във Facebook страницата ни, за да обсъдим нещата.