Абонамент за физически лица в MTB-BG.com

Здравейте,

Щом сте стигнали до тази страница, вероятно знаете, че Абонаментът за физически лица е един от начините за финансово подпомагане дейността и развитието на MTB-BG.com и МТБ Справочника от страна на читателите и феновете. Той не е свързан с плащане за съдържание, т.е. всички статии, снимки и информация в тези два сайта са напълно безплатни и достъпни за ползване, но ако информацията в тях Ви харесва, смятате я за полезна и искате да има и занапред достатъчно от нея, абонаментът е най-сигурният начин да допринесете за това. Ето няколко въпроса и отговора, които ще Ви дадат повече яснота за тази „услуга“:

Какво представлява Абонаментът за физически лица в MTB-BG.com?

На практика това е вид „дарение“, напълно доброволно финансово подпомагане, необвързано с плащане за съдържание, от страна на читателите и феновете към МТБ-БГ ЕООД. Доколкото обаче това юридическо лице е търговско дружество и не може да получава дарения, финансирането е „облечено“ във формата на скромен пакет от услуги, които абонатите ще могат да ползват. Тези услуги имат по-скоро символично значение или водят до някои допълнителни удобства, но не са свързани с прекия и свободен достъп до съдържанието на MTB-BG.com и МТБ Справочника.

Колко вида абонамент има?

Абонаментът за физически лица в MTB-BG.com е три вида:

 1. Годишен абонамент на стойност 50 лв.
 2. Шестмесечен абонамент на стойност 30 лв.
 3. Индивидуален годишен абонамент, при който абонатът може да определи сам сума над 50 лв., с която иска да подпомогне дейността на МТБ-БГ.

Тъй като изхождам от идеята, че това е доброволно и на практика безвъзмездно подпомагане от страна на читателите, услугите, които те получават, не зависят от вида на абонамента и са еднакви за всички.

Какви услуги включва Абонаментът за физически лица в MTB-BG.com?

Отново ще наблегна на това, че Абонаментът за физически лица е най-вече начин да подпомогнете финансово (и доброволно) дейността и развитието на блога MTB-BG.com и МТБ Справочника. Все пак той включва и определен пакет от услуги, които може да са полезни за абонатите по един или друг начин:

 1. E-mail известяване:
  – Седмичен бюлетин (всяка сряда) с връзки към всички нови публикации в MTB-BG.com и МТБ Справочника за последните 7 дни;
  – Специални публикации от време на време, подготвени само за абонатите;
  – Известяване за курсове и обучения на Велоучилище МТБ-БГ;
  – Известяване за приятелски карания и други подобни.
  За да не си помислите, че ще се „затворя“ за една елитна група от абонати, бързам да уточня, че повечето от тези неща, както и до момента, ще бъдат обявявани публично на обичайните места – сайт, форум, Facebook страница; абонатите просто ще имат удобството да получават информацията и на своя e-mail.
 2. Включване на абонатите в затворена Facebook група и/или скрит форум.
  – Възможност за директна комуникация с мен и получаване на съвети по различни въпроси и теми – за маршрути, велосипеди и компоненти, екипировка и т.н. Това ще е възможно и по e-mail.
  – Участие в анкети и дискусии, чрез които ще се решават някои бъдещи насоки в развитието на MTB-BG.com.
  – Публикуване на снимки и албуми директно във Facebook групата (успоредно със сайта), за да може който желае, да ги разглежда там, ако му е по-удобно.
 3. Еднократна отстъпка в размер на 10 лв. за участие в самостоятeлни курсове и обучения на Велоучилище МТБ-БГ. Абонатът може да прехвърли тази отстъпка и на друго лице.
 4. Възможност за получаване на снимки в оригинал + непубликувани снимки, когато отразявам състезания или други събития. Може да се ползва за един участник, избран от абоната.
 5. Възможност за залепяне на обяви най-отгоре във форум „Пазар“ – до 10 броя броя за една календарна година (респективно 5 броя за 6 месеца).

Занапред имам идеи за развитие на абонаментната програма и в други насоки, но засега започваме с този стартов пакет от услуги.

Как мога да си купя Абонамент за физически лица в MTB-BG.com?

Първата стъпка е да попълните формуляра долу, чрез който да заявите желанието си да ползвате Абонамент за физически лица, да определите вида му и да предоставите необходимите данни за издаване на фактура. Важно е да посочите e-mail адрес, който ползвате редовно, защото той е основният идентификатор и средство за комуникация за целите на абонамента.

В кратък срок след подаване на заявката (1-2 дни) ще получите e-mail с потвърждение и информация за различните методи на плащане, които може да използвате.

Когато извършите плащането, абонаментът ще бъде активиран и чрез e-mail ще получите фактура и указания за ползване на различните услуги, включени в него.

Ако формулярът по някаква причина не се е заредил, може да го отворите и директно на този адрес: https://forms.gle/Vrbnm39NC6Rr2poN9.

Защо е необходимо да предоставя лични данни и какво ще правите с тях?

Сред задължителните полета във формуляра са и тези с данните за издаване на фактура – имена, ЕГН и адрес. Зная, че за много хора това в първия момент може да е смущаващо и бъдете сигурни, че аз нямам никакъв интерес към тези данни. След десетки часове ровене из нормативната уредба и консултации със счетоводители обаче изводът е, че в случая за конкретния тип услуга и с оглед начините за плащане на абонамента съм длъжен от данъчно-счетоводна гледна точка да документирам всяка такава продажба с фактура, а тя трябва задължително да съдържа тези реквизити.

По принцип ще съхранявам тези лични данни само до момента на издаване на фактурата. След това ще ги изтривам и те ще останат налични само в хартиеното копие на документа, което трябва да съхранявам за целите на счетоводството.

Ако някой желае, може да избере опцията да съхранявам личните данни за издаване на следващи фактури – това би спестило нуждата от въвеждането им при подновяване на абонамента или ползване на някаква друга услуга в бъдеще. В този случай те няма да бъдат изтрити след издаване на фактурата, но тази чувствителна информация ще бъде съхранявана чрез специален криптиран софтуер, защитен с надеждна парола.

Защо е направено толкова сложно? Защо не чрез платформата Patreon или просто чрез плащане в PayPal?

Уверявам ви, че от гледна точка на удобство за мен Patreon, PayPal и всяко друго модерно средство също е за предпочитане. Проблемът е, че с оглед на законовите изисквания, ако ползвам такъв тип плащания, трябва да си направя регистрация по ДДС, което при моя оборот и обем дейност е неизгодно и ще направи дейността на дружеството по-скъпа и трудна, ще направи и услугите ми по-скъпи. Затова към настоящия момент се въздържам да ползвам тези платформи, но е напълно възможно да ги добавя в бъдеще, ако съотношението плюсове/минуси се промени.

Всъщност редовните читатели сигурно помнят, че преди време пуснах специална анкета за избор между Patreon или така представения тук Абонамент за физически лица. Учудващо и за мен самия, резултатите от нея не бяха в полза на Patreon, както очаквах, а се поделиха съвсем поравно между двете опции:

Може ли абонаментът да се купи и ползва от юридическо лице?

По принцип ми е трудно да си представя сценарий, при който услугите, включени в абонамента, да представляват интерес за юридическо лице, тъй като те са насочени основно към читатели/фенове на MTB-BG.com и МТБ Справочника. Все пак има няколко хипотези, в които това е възможно:
– Ако велоклуб иска да абонира свои членове физически лица и услугата да бъде фактурирана към клуба;
– Ако велоклуб или търговско дружество иска да се абонира като юридическо лице и да ползва услугите като такова, доколкото те са приложими;
– Ако абонат физическо лице иска да получи за услугата фактура на името на свое търговско дружество (но преди това е добре да помисли как точно ще осчетоводи такъв разход).
Във всички тези случаи, които едва ли ще са много, е най-добре да ми пишете директно на e-mail [email protected], за да оформим нещата по най-добрия начин с оглед на конкретните особености.

Така представеният Абонамент за физически лица не ми харесва по една или друга причина. Мога ли да подпомогна дейността на MTB-BG.com по друг начин?

Да. Всеки, който се притеснява от предоставянето на данни за фактура или по някаква друга причина смята Абонамента за физически лица за неудобен, ще може малко по-нататък през годината да си поръча колоездачна фланелка и/или някои други брандирани продукти, което ще е друга форма за финансиране от страна на читателите и феновете. За да не се получава дублиране, абонатите на МТБ-БГ ще могат да купуват такива продукти на много по-ниска цена, покриваща само разходите за производството и изпращането им.

Ако ви притеснява предоставянето на данни за фактура и членувате във велоклуб, можете (със съгласие на клуба) да се възползвате от възможността той да направи и плати абонамент за Вас. Тази хипотеза е описана в отговора на предишния въпрос.