Велоучилище МТБ-БГ

В тази страница е събрана най-важната информация за Велоучилище МТБ-БГ и курсовете, които организирам като инструктор по планинско колоездене.


Какво е Велоучилище МТБ-БГ?

Формално, това е услуга, предоставяна от МТБ-БГ ЕООД и включваща различни курсове и обучения по техника на каране за планински колоездачи, т.е. за всеки, който харесва карането по пресечен терен и иска да подобри уменията си в тази насока. Реално, това е една идея, която се зароди преди повече от 10 години и се развива успешно оттогава насам, предоставяйки на стотици хора възможността да карат по-безопасно и с по-голямо удоволствие по планинските пътеки и пътища; то е също и част от МТБ общността и от сайта MTB-BG.com; то е емоция, приятелство, забавление – за всеки, който иска да кара колело в планината.


Какви видове обучения предлага Велоучилище МТБ-БГ?

Стремя се да предлагам разнообразни курсове и обучения, с които да привличам както нови ученици, така и интереса на вече редовни участници.

Стандартни целодневни курсове в група за различни нива

Това е най-често срещаната форма на обучение с продължителност 6-8 часа. Представлява целодневно каране в група между 4 и 8 човека (без инструкторите и помощниците) по специално подбран маршрут, отговарящ на съответното ниво на техническа трудност, определено за курса. Включва едно или повече спускания със спирания за обяснения, упражнения и повторения на конкретни препятствия, елементи и техники на каране. Когато има условия за това, обучението включва и начални упражнения на асфалт или на друго подходящо място. Таксата за участие се определя от различни фактори (продължителност на курса, място на провеждане, организационни разходи и др.), като започва от 40-50 лв. за курсовете в околностите на София с изкачване на самоход.

Специални курсове в група за различни нива

Специалните курсове като форма на организация най-често са сходни със стандартните, но обикновено са фокусирани върху по-малък брой конкретни техники за каране и/или специфични терени. Понякога тези курсове може да са с повече участници или пък с по-кратко времетраене. В зависимост от това и таксата за участие може да е различна.

Многодневни курсове

Макар и рядко, успявам да организирам и курсове с продължителност 2-3 или повече дни. Те обикновено са извън София, често включват и транспорт за извозване на участниците нагоре, така че да съхранят сили за повече на брой спускания. Заради тези по-високи разходи за организирането им тези обучения обикновено са по-скъпи, но за сметка на това осигуряват повече каране и по-бързо усъвършенстване. Основна цел при тези курсове е карането по няколко разнообразни пътеки, както и постепенна градация в трудността на терена и нивото на уменията, необходими за преодоляването му.

Курсове, организирани съвместно с велоклубове

Както личи от името, това са курсове, организирани съвместно от Велоучилище МТБ-БГ и някой велоклуб. В някои случаи те са предназначени основно за членовете на клуба, в други случаи е възможно да се включи всеки. Клубове, които желаят да ме наемат като инструктор за подобни обучения, могат да се свържат с мен на мейл [email protected] или на телефон 0887321695. Цената винаги е по договаряне, защото зависи от много фактори като продължителност (1 или 2 дни), отдалеченост от София, брой участници и др.

Индивидуални обучения/частни уроци

Както показва и името, при частните уроци инициативата е на обучаващите се, които могат да ме наемат като инструктор за 1-2-3 часа или дори за цял ден. Услугата е приложима както за един човек, така и за цели групи приятели (до 8 човека). Цената не зависи от броя участници, а от продължителността. Тя е 50 лв./час, когато става дума за по-кратки карания (до 3 часа) или 200 лв. за цял ден (4 часа или повече). Това е за карания в близост до София, като се плаща само за времето на каране (изкачване, спускане, упражнения), без времето за придвижване с автомобил до начална и крайна точка. При желание за провеждане на частни уроци извън околностите на София, цената става по договаряне, защото се добавят транспортни разходи и част от времето за придвижване. Имайте предвид, че в повечето случаи частните уроци са възможни само в делнични дни, тъй като уикендите и без това не достигат за груповите обучения.

Частните уроци са приложими за хора, които по една или друга причина искат да получат максимално внимание и индивидуален подход. Подходящи са и за всеки, който има „проблеми“ с някоя пътека и желае да му помогна със съвети конкретно за нея. Добър вариант са и за групи приятели, които искат да си организират частен курс. В зависимост от всеки конкретен случай и от нуждите на обучаващите се, мястото за обучение може да бъде избирано от тях или препоръчано от мен. Възможните нива са начинаещи, напредващи и напреднали. За ниво експерт, което включва големи скокове, много технични и трудни терени, стремеж към максимална скорост и т.н., ще се опитвам да съдействам с насоки към подходящи инструктори.

Запитвания за частни уроци можете да правите на мейл [email protected] или на телефон 0887321695.

Отворени тренировки

Идеален пример за този формат са упражненията по завиване в Борисовата градина. Повече за тях може да научите в тази публична Facebook група: https://www.facebook.com/groups/1451457081832679.

Макар и рядко, успявам от време на време да правя и други обучения под формата на отворени тренировки, т.е. безплатни, приятелски карания, в които всички се упражняваме наравно. Възможно е обаче за някои от тези карания да си наемаме транспорт и/или външен инструктор или да правим дарения за местен клуб, поддържащ пътеките – в този случай ще си поделяме разноските. Отворените тренировки обикновено ще се случват в делнични дни. Примери за такива обучения са: каране по маршрута „101 серпентини“ над Лъки, упражнения на различни техники и елементи в някой от парковете или на други подходящи места (например „оли“, каране на задна гума, завиване с повдигане на задната гума и завъртане около предната, скокове, и др.), упражнения в специализирани велопаркове като този в Пловдив и др. Основният проблем е с намирането на време за такива отворени тренировки, но не пречи да ги има заложени като идея…


Как може да научавате за курсовете на Велоучилище МТБ-БГ?

Старая се да обявявам предстоящите курсове на няколко места:

Читателите с абонамент в МТБ-БГ могат да получават уведомяване по e-mail като част от абонамента си, при това в някои случаи това става преди официалното публикуване на информацията. Достатъчно е само да заявят желание за това, ако не са го направили с първоначалната заявка за абонамент. Освен това те могат да ползват и отстъпка от цената за повечето курсове на Велоучилище МТБ-БГ, варираща между 10 и 30% в зависимост от формата на обучението.

Възможност за известяване чрез e-mail за предстоящи курсове на МТБ-БГ има и за всеки друг, който желае да добави e-mail адреса си към специален списък, към който ще изпращам информацията веднага, щом бъде публикувана на основните места. Желаещите да се възползват от такова уведомяване, могат да попълнят следния формуляр:


Как да определите нивото си?

За да може обученията да са достатъчно ефективни, изключително важно е участниците да могат сами да преценят/определят нивото си, за да се запишат на тази база в подходящия за тях курс. В противен случай те рискуват или да скучаят (ако са с по-високо ниво от останалите), или да изпитват сериозни затруднения (ако са се надценили и се окажат оцеляващи в курс за по-високо ниво). 

За целите на Велоучилище МТБ-БГ използвам система от четири нива: 

Начинаещи – Хора, които правят първите си стъпки по пресечен терен и се чувстват достатъчно уверени само на хубави, гладки черни пътища и пътеки, с малък наклон и без никакви сериозни препятствия. Всякакви по-стръмни наклони, по-изровени участъци, корени, камъни и други препятствия ги плашат и/или преодоляването им представлява трудност за тях. В състояние са да поддържат по-висока скорост единствено на асфалт или на гладък черен път.

Напредващи – Хора, които вече имат известен опит в карането по пресечен терен. Могат да поддържат висока скорост на гладки черни пътища и средна скорост на лесни пътеки или на по-неравни черни пътища. Могат да преодоляват средни по размер препятствия и средно стръмни наклони. Изпитват сериозни  затруднения при силно изровени черни пътища, технични пътеки, стръмни наклони и по-сериозни препятствия.

Напреднали – Хора, които имат значителен опит в карането по пресечен терен и не изпитват сериозни трудности при каране по повечето черни пътища и пътеки със средна или висока трудност. Способни са да карат с висока скорост дори по неравни терени. Не се плашат от по-стръмни наклони, по-технични препятствия и по-изровени участъци. Имат нужда от изчистване на техниката, усвояване на специфични умения, съвети с по-тясна насоченост и подобряване на отделни детайли в карането.

Експерти – Хора, които имат богат опит в карането по силно пресечени терени и преодоляват с лекота и скорост повечето трудни препятствия, включително и скокове, много стръмни и изровени склонове и др. За тази категория колоездачи Велоучилище МТБ-БГ на този етап не предлага обучения, но в България вече се организират от други клубове и организации подходящи обучения, така че при нужда можем да ви насочим към инструктори и за това ниво.

Разработил съм и един лесен тест, чрез който всеки може да определи приблизително нивото си на каране за целите на Велоучилище МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/2016/08/05/tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test.


Предлагате ли ваучери за подарък?

Да, можете да купите ваучер на избрана от Вас стойност, който дава право на участие в индивидуални и/или групови обучения. За целта е необходимо да се свържете с мен чрез мейл [email protected] или на телефон 0887321695, защото засега ваучерите се изготвят и предоставят само след изрична заявка. Цената на ваучера се приспада от цената на съответното обочение/обучения, избрани от получателя му.


Надявам се, че представената тук информация ще ви помогне да се ориентирате кои курсове и обучения биха били подходящи за вас. Ще се радвам да се видим по пътеките!

С уважение,
Любомир Ботушаров