Велоекспедиция Памир 2008: Рушан – Шипонч

Сутринта ни събуди шетнята на жените. Излюпихме се малко криви, „вчерашни”. Особено аз. Бях рожденник. Нали се сещате, дупки в Сатурн и разни други консистенции и количества. Получих поздравления и отидохме да пием нес-кафе в дома на дядя Гриша. Там се повъртяхме малко, ометохме една чиния със сушена черница, помълчахме преди тръгване и „потомь пошли вдоль Бартанге“. Сбогом.

На разклона за Бартанг купихме от един чичо поредното кило бензин за печката. Човекът го донесе в едно мърляво пластмасово шише и дори накрая не искаше и пари да вземе. Доста неловко се почувствахме. Поне на павилиончето на прашния ъгъл направихме малък оборот като купихме „бисквиди”. Продавачката от своя страна ни даде на изпроводяк и една лепьошка. Изобщо от всякъде намазвахме по нещо – това лепьошки, това бензин…

Отделихме се от Памирската магистрала и река Пяндж. Макар че прекарахме едва три дена покрай голямата река, с облекчение я напускахме. Не знам дали заради жегата, прахта, или заради захлупения небосклон, Пяндж ни беше посмачкала фасона. Нямаше много живец в очите ни. Сякаш се надявахме със стъпването на бартангския път нещата да се променят и да вдигнем бойния дух.

След първия завой за първи път зърнахме река Бартанг. Стори ни се още по-голяма, сива и брутална. Беше придошла. Какво ли ни чакаше напред?

Като забихме нос в картата, ето какво прочетохме. Пътят ни пресичаше цялата планина. Тръгвайки от границата с Афганистан, трябваше да излезнем от „другата страна” при границата с Китай. Пред нас лежаха 280 км до езерото Каракул. Първите 160 от тях минаваха покрай някакъв живот – кишлаци, метеостанции. След последния, Гудара, нямаше нищо – 120 км пустош до Каракул и едноименния кишлак. По предварителна информация знаехме, че края на юли и август е периодът, когато Бартанг е най-висока. Това означаваше отнесени пътища и мостове. Е, ние бяхме подготвени за подобен сценарий – носихме 30 метра 6 мм въженце. 30 метра въженце срещу 50 – 70 метра широчина на Бартанг! Кой кого?

Така, сега, както обича да казва Стуци. Началото беше повече от приятно. Асфалтовото пътче кротко се запровира покрай малки зелени градини, кишлаци и водоеми с бистра вода, в които се чипкаха и палуваха местните младежи и девойки. Кишлаците се редуваха през километър–два и на голяма част имената така и не запомнихме. Все пак  запомнихме едно, Емпц. И то щото асфалтът свърши. А аз получих подарък от Явор – чаша за чай, произведена в… Чешката република. Щеше ми се да напиша, „Каолин” – Разград, ама нъц. Как е дошъл този артикул от златна Прага чак в Емхц, пардонь Емпц, трябва да питаме май бай Марко Поло. Освен това, докато „олабвахме” на сенча – Стоенча се наливаше със сок от вишна, Стуци и Явор пафкаха, а аз си играех с чашата – един памирец ни стовари цяла торба с малки кайсии. От дума на дума чичото започна да говори приглушено, ние наострихме уши и чухме думата… бизнес. Бизнес с кайсии, бизнес със саксии… Не! Човекът ни предлагаше много „тънко” да купим изумруди, смарагди, „стъкло” и разни други камънье. Рекохме му, арно и посочихме Явор – Е, те тоя е геолог, баце! „Секви” павета намира, а и ги знае! Ай, со здраве!

И така пропадна една „блестяща” бизнес инициатива – да залеем България с изумруди. Дори си представихме рекламата, всяка абитурентка със смарагд! Усмихва се момата и на горния челен зъб блесва вграден скъпоценен камик! Трепач, нали! А ние щяхме да натрупаме пачки и да живеем като бейове в Емпчцжщ. Щяхме да си сложим златни зъби и с тях да ручаме лепьошка и говеждо. Цялата тази простотия, която излях по-горе, беше за да разкажа, че в Памир, а не само там, хората масово си слагат златни зъби. Това е нещо като инвестиция. Питаш го „Колко пари имаш?“. Той или тя ти се усмихва, тоест озъбва, и почваш да броиш – едно, две, три – вадиш сметалото и после смяташ плюс-минус, синус-косинус, унции-мунции. Просто и ясно! Няма банки, няма влогове, нито блогове.

Така нашият колектив ведро напусна Емпц и стъпи на черния път. Настилката беше твърда и бърза, имаше кратки стръмни изкачвания, които веднага се редуваха с подобни спускания. Реката беше често на метри от нас и личеше, че още малко и ще погълне пътя. И това наистина се случи. Беше ранен следобед, когато след един завой видяхме как десетина метра вече бяха под водата. Телефонните стълбове бяха накацали на 2-3 метра навътре в Бартанг и ясно маркираха границата на брега. Тъй като беше плитко преджапахме без много да се двоумим. Едно нещо вече знаехме със сигурност – че ни предстоят още такива препятствия.

Десетина километра по-късно зърнахме отдалеч зеления цвят. Този цвят означаваше едно – наближавахме кишлак. Според картата това трябваше да бъде Шипонч.

С влизането си се заозъртахме да търсим откъде можем да купим поредните сокчета, бисквити и водка. Не се наложи много да чакаме и откъм къщите наизскочиха деца и няколко мъже. Рижият от тях се представи, „Меня зовут Камардин. Приезжайте у нас!“. Ние рекохме „Спасибо!“. И цялата сурия се понесе към дома на нашия нов прител. Камардин отвори широко вратите на своя дом за нас – нахрани ни, напои ни, дори гледахме телевизия, информирахме се за войната в Грузия. И после заспахме кой където свари – ние с Явор опънахме палатката на терасата на къщата, Стоян заспа на пружината от другата страна, Стуци пък намести своята жълта „колиба” на двора. Все още на 2400 метра беше бая задушно.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>