Речник

Тази страница е в процес на разработка, поради което информацията в нея все още е непълна.

0 – 9

Български

А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И, Й, К, Л, М, Н, О, П, Р, С, Т, У, Ф, Х, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю, Я

Английски

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

0-9

1 1/8
Стандарт за кормилната тръба (стержена) на вилката, при който тя е с диаметър 1 1/8 инча (цола), което ще рече 28.6 мм. С този размер са свързани и размерите на челната тръба на рамката, чашките и лапата. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

1.5
Стандарт за кормилната тръба (стержена) на вилката, при който тя е с диаметър 1.5 инча (цола), което ще рече 38.1 мм. С този размер са свързани и размерите на челната тръба на рамката, чашките и лапата. Съществуват преходни чашки от 1.5 към 1 1/8. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„, „Нов стандарт за челната тръба и стержена„.

4-крос (4Х)
Дисциплина в планинското колоездене. Четирима състезатели се спускат един до друг по специално трасе със скокове, завои, виражи и врати за слалом, като целта е да стигнеш пръв до финала. За повече подробности прочетете статията „Няколко думи за планинското колоездене„.

 

Български

А

АМ – виж „all mountain“.

Амортизация
Гасене на нежелани трептения при работата на окачването на велосипеда. Казано по най-опростен начин, системата (от клапи, бутала и други елементи) за амортизация пречи на пружината (и окачването като цяло) да се сгъва и разгъва рязко, да го прави повече от веднъж (ако няма последващ удар), да се сгъва лесно докрай при силен удар и т.н. Затова на английски наричат това damping, т.е. смекчаване, успокояване, забавяне. Благодарение на системите за амортизация в амортисьорите работата на окачването става по-плавна, което увеличава контрола върху целия велосипед. За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

Амортисьор
устройство, което гаси нежелани трептения при работата на окачването на велосипеда. За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

Б

Безкамерни гуми
Безкамерни гуми са тези, при които е налице само външна гума, без вътрешна. За повече подробности прочетете статиите: „Външни гуми на планинския велосипед„, „Монтаж на безкамерни UST гуми„.

Биовализиране (двойно овализиране, биаксиално овализиране)
Метод за обработка на тръба (на рамката), при който тя е сплесната в различно направление в двата си края – хоризонтално в единия и вертикално в другия. Целта е да се постигне по-добра коравина в определено направление и/или по-голяма площ на заварката. 

Борд
Бордове се наричат двата обръча, които определят диаметъра на гумата и заедно с каркаса, чиито краища са увити около тях, я „оформят“. Те са елементите, които контактуват с каплата. За повече подробности прочетете статията „Външни гуми на планинския велосипед„.

Ботуши
Така се наричат долните тръби на вилката при по-разпространения тип конструкция – при него горните тръби (подпорите) влизат в долните тръби (ботушите). За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

В

Велорали – виж „крос-кънтри състезания“

Венец, венци
Зъбните колела, свързани чрез веригата на велосипеда. Наричат се също плочи, зъбчатки и др. За повече подробности прочетете следните статии: „Монтаж/демонтаж на задни венци на шлици„, „Монтаж/демонтаж на задни венци на резба

Г

Главина
Компонент с лагери, който се свързва към рамката и вилката, от една страна, а от друга страна, чрез спиците към каплата. Една от съставните части на колелата, която осигурява въртенето им около оста, която е застопорена към вилката/рамката. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Д

Дерайльор
Компонентът, който мести веригата от един венец на друг. Има предни и задни дерайльори. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„, „Реглаж на преден дерайльор„, „Реглаж на заден дерайльор

Дуал
Дисциплина в планинското колоездене. За повече подробности прочетете статията „Няколко думи за планинското колоездене„.

Дуал слалом
Дисциплина в планинското колоездене. За повече подробности прочетете статията „Няколко думи за планинското колоездене„.

Дурометър
Специално означение, използвано от някои производители за означаване твърдостта на материала на протектора на гумата. Строго погледнато тази дума означава две неща: 1) Инструмент, чрез който се измерва твърдостта на гумата; 2) Конкретен стандарт за измерване на това свойство – в случая с велосипедните гуми това е стандартът Shore „A“ Durometer за гъвкави материали. За повече подробности прочетете статията „Външни гуми на планинския велосипед„.

Е

Еластомер
Еластомерите са специални „гуми“, нещо като гумени пружини. Най-често се използват в комбинация с метални пружини при  най-евтините вилки. Служат най-вече за предпазване от често сгъване докрай, явяват се като буфер в горната част на хода. За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

Ендуро – виж „all mountain“.

К

Кантарчета
Вид спирачки за капла. Вече не се използват при планински велосипеди.

Капла
Компонент от велосипеда, една от съставните части на колелата му, представляващ метален обръч, към който се прикрепя гумата. Чрез спиците каплите са свързани с главините. Благодарение на тези компоненти велосипедът се търкаля по терена. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Карбон (от англ. Carbon fiber)
Композитен материал, съставен от въглеродни нишки. Съчетава здравина и лекота, поради което в последните години намира все по-широко приложение. За повече информация прочетете статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване„.

Каркас
Елемент от конструкцията на външната гума, носещ основната тежест, когато тя е в напомпано състояние. Направен е от специален „плат“, т.е. оплетен е от текстилни нишки, които са импрегнирани с каучук. Затова понякога го наричат и „оплетка“. За повече подробности прочетете статията „Външни гуми на планинския велосипед„.

Коефициент на окачването
Казано най-просто, това е отношението на хода на задната ос към хода на задния амортисьор. Тази проста зависимост обаче в повечето случаи представлява осреднен коефициент, тъй като той обикновено не е еднакъв в различните части на хода, особено при някои по-сложни системи на окачване. За повече информация прочетете статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване„. 

Колело
1.Синоним на велосипед
2.Сложен компонент, съставен от капла, главина и спици. Велосипедът има две колела – предно и задно. При планинските велосипеди обичайният размер на колелата е 26 цола, но се срещат и байкове с други размери – 24 цола, 29 цола и др. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Команди
Това са устройствата, които се монтират на кормилото и чрез които се задействат дерайльорите, за да сменят скоростите. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Компресия
Амортизация на окачването при сгъване. Най-често се използва в смисъла „възможност за настройване на амортизацията при сгъване“. За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

Кормилна тръба (на вилката)
Тръбата, която влиза в челната тръба на рамката и посредством лапата се свързва с кормилото. В долния си край е твърдо свързана с короната на вилката. Нарича се още стержен. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„, „Вилки и задни амортисьори„.

Корона (на вилката)
Елемент от вилката, който свързва двата й крака (по-точно горните тръби) със стержена (кормилната тръба). Има еднокоронни и двукоронни вилки. За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

Крос-кънтри (от англ. cross-country, съкратено се нарича ХС)
Вид каране в планинското колоездене, който се характеризира с това, че колоездачът преодолява разнообразни терени с наклони и в двете посоки (нагоре и надолу), като се стреми да кара байка си на повечето места (при по-стръмни наклони може да се наложи и да го бута). Практикува се в най-различни варианти, включително и като състезателна дисциплина. Велосипедите, подходящи за този вид каране, са най-различни  – от ХС твърдаци до АМ/ендуро байкове – в зависимост от варианта, който практикувате, но във всички случаи теглото и ефективността при педалиране са от голямо значение. Екипировката варира в зависимост от терена и условията, но като цяло включва леки и проветриви дрехи, каска, ръкавици и очила. При спускане по технични пътеки много хора предпочитат да добавят и наколенки, а понякога и налакътници. 

Крос-кънтри велосипед
Велосипед, предназначен за каране и в двете посоки (нагоре и надолу), при който основните цели са постигане на по-ниско тегло и по-висока ефективност при педалиране. Може да бъде с предно окачване, с двойно окачване или без окачване (по-рядко). Характеризира се с леки компоненти, ход на окачването 80 – 130 мм, бързи гуми и геометрия на рамката, която подпомага колоездача при педалиране и изкачване. Предназначен е предимно за по-леки терени и по-ниски скорости при спусканията, макар че в ръцете на опитен карач може да бъде каран  бързо и да се справи с доста технични пътеки. 

Крос-кънтри състезания
Състезания, при които участниците преодоляват трасе, включващо изкачвания и спускания. Биват няколко вида:
– Класическо ХС състезание – при него участниците карат по затворено трасе и правят определен брой обиколки. Стартът е общ, а победител е този, който успее да приключи обиколките най-бързо.
– Маратон (еднодневен) – не се правят обиколки, участниците карат по трасе с по-голяма дължина, често началото и краят са в различни точки. Стартът е общ, а победител е този, който пристигне пръв до крайната точка.
– Многоетапно (многодневно) състезание (маратон) – надпревара за издръжливост, при която се преодоляват големи разстояния и натрупвания на надморска височина в продължение на няколко дни. Най-често участниците са в отбори по двама души. Обикновено всеки етап е с общ старт и самостоятелно етапно класиране, а времената от отделните дни се сумират, за да се определят победителите в крайното класиране (тези с най-добро общо време).
– 24-часово състезание (маратон) – надпревара за издръжливост, която продължава 24 часа. Обикновено се провежда на затворено трасе, по което участниците правят множество обиколки. Победител е този участник или отбор, който успее да направи най-много обиколки в рамките на определеното време.
– Други видове ХС състезания – такива са например състезанията, включващи елементи на ориентиране, както и различни други формати, на които можете да се натъкнете.
За състезанията за издръжливост в България често се използва и наименованието „велорали“.

Курбел, курбели
Основен компонент от движението на велосипеда, съставен от два лоста и зъбни колела (венци), чрез които колоездачът задвижва задното колело посредством веригата. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Л

Лапа
Компонент, който свързва кормилната тръба на вилката с кормилото на велосипеда. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Линейност (при окачването)
Най-общо казано, за линейност говорим тогава, когато в цялото протежение на хода на окачването е необходима еднаква по размер сила за сгъване на единица ход. За повече информация прочетете статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване„. 

М

Маратон – виж „крос-кънтри състезания“

Монокок, монококова конструкция
Нарича се още конструкция тип „черупка“. Представлява самоносеща конструкция, при която стените на „черупката“ носят натоварванията, за разлика от конструкции с носещ скерет или рама, които са покрити само с лека обвивка. При пранинските велосипеди моноковите конструкции се срещат при някои рамки от карбон и алуминиеви сплави. За повече информация прочетете статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване„.

Н

Накладка
Част от спирачката, която се допира в каплата или диска и чрез триене забавя движението на колелото.

Начално сгъване (на англ. sag)
Настройване на твърдостта на окачването, така че когато колоездачът е седнал върху велосипеда в покой, то да се сгъне с определен процент от хода си (20-30 % отзад и 15-20% отпред). По този начин сгънатата част от хода на амортисьорите се превръща в „негативен ход“ – такъв, който при намаляване на натоварването отгоре се разгъва. По този начин велосипедът реагира не само на издатините, но и на вдлъбнатините на терена. За повече информация прочетете статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване„.

Нипел
Специфичен крепежен елемент, чрез който спицата се закрепва и натяга към каплата. Най-общо казано изпълнява функции на „гайка“. За завиване и развиване е необходим специален инструмент – ключ за спици. 

О

Обтегач за веригата
Устройство, което има за цел да опъва и успокоява веригата, за да не пада от предните венци. Най-често се използват при велосипеди с един венец отпред (за спускане, фриарйд, 4Х и др.), но има и устройства, които са съвместими с два или дори с три венеца. Наричат ги още рейки, ролки, успокоители за верига, водачи и др.

Обърната вилка
Такива са вилките, при които долните тръби влизат в горните. Този тип конструкция има своите предимства и недостатъци, но като цяло в наши дни се използва по-рядко. За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

Овализиране
Метод за обработка на тръбите на рамката, при който те са сплеснати в единия или и в двата края, за да се постигне по-добра коравина в определено направление и/или по-голяма площ на заварката. 

Отворена баня
Вид системи за амортизация, при които всички вътрешности на вилката се „къпят“ в маслото, което стои в краката й. Това масло служи както за амортизация, така и за мазане на тръбите, уплътненията и другите „карантии“. За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

П

Палцови команди
Команди, при които предавките се сменят чрез натискане на палчета (лостчета) в определена посока.

Платформа
Част от система за амортизация, която намалява или препятства сгъването на окачването при педалиране, но така, че задният амортисьор да реагира при преминаване през неравности, т.е. без да го заключва напълно.

Подпори
Така се наричат горните тръби на вилката при по-разпространения тип конструкция, при който те влизат в долните тръби (ботушите). За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

Прави спици
Спици, при които липсва извивката при главата. Те се използват при някои от по-скъпите готови комплекти колела и изискват по-специален фланец.

Прогресия (при окачването)
Най-общо казано, за прогресия говорим тогава, когато е налице следната зависимост: колкото повече се сгъва окачването, толкова повече се „втвърдява“, т.е. необходима е по-голяма сила за сгъване на единица ход. За повече информация прочетете статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване„. 

Продънване
Така се нарича разговорно сгъването на окачването докрай, особено ако е съпроводено с неприятни шумове или усещания.

Протектор
1. Част от външната гума на велосипеда, която контактува със земята при каране. Там гуменият пласт е по-дебел и е оформен по различни начини, затова говорим за шарка на протектора/гумата. За повече подробности прочетете статията „Външни гуми на планинския велосипед„.
2. Самостоятелен или интегриран елемент от защитната екипировка (напр. наколенки, налакътници, за гръбнака, за гръдния кош, рамената, бедрата и др.)

Проходна ос
Ос, която не е част от главината, а от вилката или рамката, и главината се нанизва на нея. Компонентите на тази система се притягат един към друг в две направления – първо се обира хлабината между главината и ушите на вилката, след това се стягат ушите на вилката към оста. За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

Р

Ръкохватка
1. Компоненти, които се монтират на кормилото и осигуряват удобен контакт и сигурен захват за ръката.
2. Подвижна част от спирачното лостче, която колоездачът стиска с пръстите си, за да приложи сила и да задейства спирачката.

Регресия (при окачването)
Най-общо казано, за регресия говорим тогава, когато е налице следната зависимост: колкото повече се сгъва окачването, толкова повече „омеква“, т.е. необходима е по-малка сила за сгъване на единица ход. За повече информация прочетете статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване„. 

С

Сингалатор, сингулатор
Специален обтегач за веригата, който се поставя при задния венец (задната ос) на велосипеди, които са с фиксирана предавка (само един венец отпред и отзад)и нямат друго приспособление за обиране на хлабината на веригата.

Спирачно лостче
Тази част от спирачната система, чрез която колоездачът „командва“ спирачките на велосипеда. Иначе казано, то предава усилието от пръстите на ръката към спирачния апарат/челюсти/рамена чрез жило или флуид (при хидравличните дискови спирачки). Монтира се на кормилото, близо до ръкохватките и командите. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Спейсъри (от англ. spacer)
Дистанционни втулки (пръстенчета), които се слагат под или над лапата (между нея и горната чашка или притягащата капачка), за да се регулира по този начин височината на кормилото или да не се реже стержена твърде късо. 

Средно движение
Лагерите, които осигуряват въртенето на курбелите и връзката между тях и рамката. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Стержен – вж. кормилна тръба

Стойки на веригата
Виж статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване

Стойки на седалката
Виж статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване

Т

Т6, Т8 и др.
Означения, указващи използвания метод за топлинна обработка (закалка) на рамки и компоненти. За повече информация прочетете статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване„.

Траял (от англ. trials)
В превод значи „опит“ – това е една от най-техничните дисциплини, която изисква наистина специални умения. Състои се в преодоляването на разнообразни препятствия (дънери, малки скали, палети, елементи от градската среда и други подобни), като се балансира с колелото, защото целта е да се преминат препятствията, без карачът да се подпре с крак на земята, камо ли да стъпи на нея и с двата. За повече подробности прочетете статията „Няколко думи за планинското колоездене„.

Ф

Фланец
Част от главината, към която се прикрепват спиците. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Фрийрайд – виж „freeride“. 

Х

Хидроформоване (хидроформиране)
Метод за обработка на тръбите на рамката, при който в тръбата (положена в калъп) се вкарва мехур с нагорещено масло и под действието на температурата и налягането той я разширява до желаната форма.

ХС – Виж „крос-кънтри“. 

Ч

Чашки
В широк смисъл чашки се нарича цялата система за лагероване между челната тръба на рамката и кормилната тръба на вилката. В тесен смисъл чашки са самите легла за лагерите, но доколкото съставните части на един комплект не са взаимозаменяеми с други модели и марки, понятието „чашки“ в повечето случаи се употребява с първото си значение, по-широкото. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„, „Вилки и задни амортисьори„.

Челна тръба
Виж статията „Рамка на колелото и системи на задно окачване

Ш

Шлиц
Жлеб, разрез, цепнатина, цепка, отвор, резка, прорез, канал

Шок
Другото наименование на задния амортисьор на велосипеда. Произлиза от английското shock absorber. За повече подробности прочетете статията „Вилки и задни амортисьори„.

 

Английски

A

All Mountain (AM)
Вид велосипед, при който се цели постигането на максимална универсалност, така че да позволява каране по различни начини и трасета. Обикновено е лек, здрав, комфортен и достатъчно ефективен, но без да е тясно специализиран, поради което е насочен към хората, които не карат само в една дисциплина и не могат/не желаят да имат няколко различни велосипеда за отделните видове каране. Най-често AM велосипедите са с двойно окачване с ход 130-170 мм. Означението АМ се използва и във връзка с компонентите и екипировката. За повече подробности прочетете статията „Няколко думи за планинското колоездене„.

AM – виж. „all mountain“

B

BB30
Един от най-новите стандарти в областта на курбелите и средното движение. Повече подробности за него можете да прочетете ТУК.

C

Center Lock
Стандарт на Shimano за закрепване на ротори за дискови спирачки към главината чрез шлици и специална притягаща „гайка“. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

CNC (Computer numerical control) във връзка със:
CNC фрезоване

Обработка и изработване на детайли чрез компютърно контролирана фреза. Обикновено в машината се вкарва блокче алуминий, от което тя изрязва желания детайл, командвана от компютърния блок. Така се постигa голяма здравина на получения метален елемент. Това е една от най-често използваните технологии при изработване на някои компоненти и детайли за планински велосипеди.  

D

DH – виж „downhill“

Dirt Jump, Dirt-скок
1. Вид скокове, които се състоят от две гърбици, изградени от пръст и оформени така, че карачът да се издигне високо във въздуха, за да може да изпълнява там различни трикове. Идеята е взета от BMX карането, където подобен стил съществува от години. Едно от основните предимства на Dirt-скоковете е това, че могат да бъдат изградени и в рамките на населените места (в паркове, частни дворове, спортни зали и т.н., поради което са лесно достъпни. Карането по тях изисква специфични умения, както и по-особени велосипеди.
2. Вид каране, при което се скача от Dirt-скокове и се изпълняват различни трикове. За повече подробности прочетете статията „Няколко думи за планинското колоездене„.

Downhill (DH)
1. Спускане – дисциплина/начин на каране. Представлява спускане по определено трасе, като целта е то да бъде преминато възможно най-бързо. По принцип спускането се практикува на специално подготвени за целта трасета.
2. Използва се и като прилагателно в смисъла „за спускане“. Например DH велосипед, DH трасе, DH екипировка и т.н.
За повече подробности прочетете статията „Няколко думи за планинското колоездене„.

Dual Control
Вид команди на Shimano, при които предавките се сменят с местене на спирачните лостчета нагоре или надолу.

DW-link
Многоставно окачване, разработено от Дейв Уигъл, при което задната ос се движи около виртуална опорна точка. Задният триъгълник е закачен към предната част на рамката посредством две двойки ставни връзки (свързващи планки при долната и кобилица при горната). 

Е

ETRTO
Стандарт за размерите на велосипедните гуми и капли.

F

Freeride (FR)
1. Дисциплина/начин на каране. Много трудна за дефиниране, тъй като в понятието фрийрайд се включват много и различни неща. За повече подробности прочетете статията „Няколко думи за планинското колоездене„.
2. Използва се и като прилагателно в смисъла „за фрийрайд“. Например FR велосипед, FR трасе, FR екипировка и т.н.

FSR
Многоставно окачване, използвано от Specialized и др., при което задното колело се движи около виртуална опорна точка, което в повечето случаи се дължи на разположението на ставата при задната ос, която се намира пред и под оста на задното колело (т.нар. Horst Link). 

H

Hollowtech ІІ
Търговско наименование на Shimano за технология в областта на курбелите и средното движение, при която средното движение представлява две чашки, навиващи се в рамката, в които се помещават масивни лагери. Оста също е с голям диаметър, в единия си край е закрепена твърдо към единия курбел, а другият се нанизва от отсрещната страна, като захватът е с шлици. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

Horst Link
Специфично разположение на ставата при задната ос при велосипеди с многоставно окачване – под и пред оста на задното колело. По този начин оста на задното колело не е свързана директно с оста на окачването при средното движение, поради което се движи около виртуална опорна точка. На практика ушите за задната главина и за задната дискова спирачка са част от стойките на седалката, което според някои твърдения намалява негативните ефекти върху окачването при спиране. Дизайнът Horst Link е залегнал в основата на окачването FSR на Specialized, но се използва и от други производители в страните, където не се разпростира патентната защита за FSR. Дизайнът е кръстен на Хорст Лайтнер, който пръв го използва и патентова при велосипедите (в последствие патентът е купен от Specialized).

I

ICT (Instant Center Tracking)
Многоставно окачване, използвано от Ellsworth, при което задното колело се движи около виртуална опорна точка.

IS (International Standart)
1. Един от стандартите за закрепване на спирачния апарат на дисковата спирачка към вилката/рамката чрез две уши, през които минават болтовете и се завиват в съответсващи отвори на апарата или на преходник, към който е прикрепен апаратът.
2. IS понякога се използва и за обозначаване на стандарта 6 болта за монтаж на ротора към главината. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

ISIS
Отворен стандарт за средни движения (касети), при който оста е по-дебела в сравнение с „квадратните“ оси и в краищата е оформена с жлебове, на които се нанизват курбелите. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„.

М

Maxle
Стандарт (система) за бърз монтаж и демонтаж на 20 мм проходни оси, разработен от Rock Shox. Използва се и от други производители. При него оста има резба в единия си край, която се навива в ухото на единия крак на вилката, и ексцентриков лост в другия си край, който притяга главината и вилката. Има и вариант за задна проходна ос с диаметър 12 мм. 

MCU (Micro Cellular Urethane)
Вид еластомер. 

N

North Shore
1. Специфични трасета, най-вече за фрийрайд, състоящи се от множество свързани дървени конструкции от типа на мостчета,над земята, рампи, дънери, люлки, падове, греди, дървени виражи и др. Могат да са с различна дължина, степен на трудност и т.н.
2. Разговорно наименование за карането по такива трасета.
3. Общо наименование за подобен тип конструкции и елементи. 
За повече подробности прочетете статията „North Shore

O

Octalink
Стандарт на Shimano за средни движения (касети), при който оста е по-дебела в сравнение с „квадратните“ оси и в краищата е оформена с жлебове, на които се нанизват курбелите.

OEM (Original equipment manufacturer)
Компоненти, които са предназначени за вграждане в готови велосипеди от страна на производителите и не се продават отделно на крайни потребители.

OnePointFive – виж „1.5“

P

PM (Post Mount)
Един от стандартите за закрепване на спирачния апарат на дисковата спирачка към вилката чрез две „стълбчета“ (които хората за удобство наричат уши), в които се завиват болтовете на апарата. Първоначално използван от Hayes и Manitou, сега този стандарт е широко разпространен и повечето производители на спирачки и вилки правят продуктите си съвместими именно с него. В оригиналния си вид стандартът е за диск с размер 160 мм (за по-големи ротори се добавят преходници), но един от плюсовете му се крие в това, че РМ позволява накрайниците на вилката да бъдат направени директно за по-големи дискове (например за 180 мм или 200 мм) – в подобни случаи няма как да монтирате по-малък от предвидения размер.

Power Spline
Стандарт на Truvativ за средни движения (касети), при който оста в краищата е оформена с шлици (жлебове), на които се нанизват курбелите.

Preload
Настройка при вилките и задните амортисьори с метална пружина, която се състои в натягане на пружината, при което се увеличава размера на силата, необходима за начално сгъване на окачването.

Q

QR (Quick Release)
Система за бърз монтаж и демонтаж на колелата на велосипеда, включваща ексцентриков лост, с който оста на главината се притяга към ушите на вилката или рамката. Подобни системи са разработени и за някои от вилките с проходна ос, но много от тях имат собствени (търговски) наименования. 

S

Sag – вж. „начално сгъване“. 

Slopestyle
Вид фрийрайд състезания. Не се наемам да направя точен превод, защото би трябвало да означава нещо като „стил по склона”. С други думи, това е състезание за показване на стил (така, както го разбират част от професионалните фрийрайдъри) при спускането надолу по склона. Основната идея е да се премине трасе с определен брой препятствия, като всяко от тях позволява различни начини на преодоляване и демонстрация на трикове. Включени са най-разнообразни елементи – дървени рампи високо над земята, скокове от типа Dirt Jump, при това с огромни размери, падове, виражи, т.нар. wallrides, и др. Оценяването на всеки състезател се извършва от жури, в което обикновено има отделни съдии за триковете, за плавното преминаване (без спирания, падания и др., които носят наказателни точки), за преминаване на препятствията, за цялостен стил и т.н. Всеки от тях присъжда определен брой точки, сумата от които формира крайния резултат. Често състезанието включва два манша, като се взима по-високият резултат или се сумират точките от двата рунда.

Street
Специфичен вид каране в града, свързан с изпълнението на различни трикове, като се използват както елементи на градската среда (парапети, бордюри, стени, стъпала, рампи и др.), така и специални съоръжения (рампи с различна форма, бетонови „басейни“ и площадки, използвани също от скейтбордисти, BMX колоездачи и др. За повече подробности прочетете статията „Няколко думи за планинското колоездене„.

T

Trailbike
Обикновено се използва като синоним на all mountain велосипед.

Trials – Виж „траял“

U

UCI (Union Cycliste Internationale)
Международен колоездачен съюз – организацията, която организира световните първенства и състезанията за Световната купа по колоездене; обединява националните федерации и им дава методически указания; подготвя международния спортен календар в областта на колоезденето; води международните ранк листи за колоездачи; и др.

UST (Universal Standart for Tubeless)
Стандарт за безкамерни гуми, който се използва в момента от всички по-големи производители на капли и гуми, които правят модели за такава употреба. Казано най-просто, при UST има специални ръбчета на вътрешната стена на каплата (откъм гумата), за да може бордът на гумата да легне плътно и стабилно, без опасност да се размести и да изпусне въздух. Освен това каплите имат специална изолация при нипелите и вeнтила, пак със същата цел. Самите гуми са по-тежки от обикновените, защото имат допълнителна защита срещу пробиви и разкъсвания на каркаса, но се спестява тегло от липсата на вътрешна гума. 

V

V-образни спирачки, V-спирачки
Вид спирачки за капла, чиято конктрукция включва две рамена, разположени под лек ъгъл и наподобяващи латинската буква „V“, на които се монтират накладките. За повече подробности прочетете следните статии: „Устройство на планинския велосипед„, …

VPP (Virtual Pivot Point)
Многоставно окачване, използвано от Santa Cruz и Intense, при което задната ос се движи около виртуална опорна точка, описвайки S-образна крива.

W

Wallride
Най-общо казано, представлява вираж, изграден от дърво, като в някои случаи конструкцията е много висока и представлява същинска „стена“, откъдето и името.

X

XC – виж „крос-кънтри“.