Изпробвано: 4 гуми на CST | Обобщение

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Вероятно си спомняте, че започнах тази поредица от статии за четири модела гуми CST, предоставени за тестване от Drag Zone, с техните общи характеристики. Още тогава смятах да завърша с една такава обобщаваща статия, в която отново да погледна по-общо към четирите продукта и представянето им, както и да спомена набързо как виждам възможните комбинации между тях.

Преди всичко, може би е добре да прочетете набързо или пък подробно статиите за всеки отделен продукт:

Тази статия е предимно за първите три модела, защото тях ги карах по-дълго и мога да направя по-адекватно сравнение с други продукти с подобно предназначение. Четвъртата гума е по-специфична, типичен ХС модел, и това я поставя по-далеч от обичайното ми каране.

Възможно най-общо впечатленията ми от този клас продукти на CST (тъй като със същата марка може да намерите и доста по-евтини гуми от начален клас) са следните: прилична изработка и качество; нормално тегло; малко по-твърди каучукови смеси, отколкото съм свикнал, но затова пък с добра износоустойчивост. Честно казано, най-много ме изненада именно това, че въпреки по-твърдия материал на протектора, гумите се държаха достатъчно стабилно и предвидимо – предварително се бях приготвил да поднасят и да губят контрол по-лесно. Така че за хора, които търсят по-достъпна цена и/или повишена износоустойчивост, компромисът с твърдостта на каучука ми се струва оправдан.

Реклама

Най-много ми допаднаха моделите BFT и Patrol. Макар и различаващи се като шарка и предназначение, те са доста универсални и се представиха добре в широк спектър от условия и терени.

Макар че се опитвам да не си създавам предварителни нагласи, на BFT възлагах от самото начало най-големи надежди за добро и предвидимо поведение, поради простата причина, че шарката ѝ ми напомняше повече или по-малко на модели на други марки, от които съм бил доволен до момента. И гумата наистина не ме разочарова, включително и когато посмях да я карам наистина бързо и агресивно. Най-голям недостатък при тази проба бе размерът ѝ, но до края на годината се очаква Drag Zone да заредят и от по-големия размер 2.4, който вече би бил типична АМ/ендуро гума. Но дори и в по-малкия вариант 2.25 BFT се показа като предсказуема, добре спираща и добре завиваща гума. Изненадващо или не, като задна също не създаваше прекалено съпротивление, а на всичкото отгоре и не се износва лесно. Всичко това дава широки възможности за използване:
– като комплект предна и задна;
– като предна по-агресивна гума в комбинация с някоя по-лесно търкаляща се отзад (например Patrol);
– като задна гума в комбинация с някоя още по-агресивна шарка отпред.

Patrol от самото начало се показа (според очакванията) като добре търкаляща се гума, подходяща за ползване отзад и дори клоняща може би към ХС употреба. Но въпреки привидно ниската и „свързана в центъра“ шарка на протектора, тя ме изненада с достатъчно добро поведение и отпред. Не говорим за някакво нереално сцепление във всякакви условия, но все пак достатъчно добро, за да не я мисля постоянно. Със сигурност бих я ползвал като предна ХС гума, а в много случаи и като задна АМ гума, особено ако каранията ми включват по-скоро леки до средни като трудност терени, а не някакви стръмни чакълесто-песъчливи суркания.

Rock Hawk остана като малко по-странна шарка, поне от моя гледна точка. От една страна, тя изглежда достатъчно „рошава“ и всъщност се справи добре при спусканията. От друга страна, грайферите ѝ, макар и агресивни, не са много високи. А от трета страна, субективното ми усещане е, че тя се търкаля по-трудно от BFT. С оглед на всичко това ми е по-трудно да ѝ намеря точното приложение. Ако я комбинирам например като предна с BFT отзад, изниква въпросът „А защо не направо два броя BFT?“. Ако пък сложа Rock Hawk отзад, това би имало смисъл само с някоя доста по-агресивна гума отпред – сещам се например за Maxxis Shorty или Maxxis Assegai. Но дори и тогава за мен лично по-логичният избор би бил BFT отзад. Не ме разбирайте погрешно, Rock Hawk не е лоша гума, но в някакъв смисъл се конкурира пряко с BFT, която за мен е по-добра, по-универсална.

За Camber вече споменах, че си е изцяло ХС гума. От разгледаните тук модели мога да си я представя единствено като задна в комбинация с Patrol отпред – точно така ги и карах. Ако погледнем обаче към други марки, Camber може да пасне добре като лека и не много скъпа алтернатива на други подобни „нископрофилни“ гуми, с които да направите комплект.

Надявам се, че цялата поредица от статии ще ви помогне да се ориентирате сред тези няколко модела на CST, които са прицелени в хора, търсещи разумен компромис между цена и качество. Като се има предвид, че продуктите на по-известните марки в последните 1-2 години поскъпнаха доста, а пък гумите са си консуматив, който обикновено издържа един сезон (при по-сериозно каране), вероятно много хора биха потърсили нещо по-достъпно като вариант, особено ако не гонят възможно най-агресивно каране по пътеките.

Гумите на CST ще намерите в https://dragzone.bg/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>