Изпробвано: 4 гуми на CST | Patrol 2.4

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Вторият модел на CST, който бе взет „на въоръжение“ за байка ми, се казва Patrol и също е с широчина 2.4, но с не толкова агресивна шарка като Rock Hawk. Всъщност нека си го кажа директно – Patrol прилича в голяма степен на ХС гума, но все пак конструкцията с допълнителна защита на каркаса и големият балон позволяват да класифицирам тази разновидност на модела като подходяща за АМ/ендуро велосипеди.

За начало, нека припомня набързо основните ѝ характеристики:
Размер: 29х2.4 / 61-622
Тегло: 942 грама
Цена: 59.90 лв.
Не успях да намеря категорични данни, но сигурното е, че гумата е със сгъваем борд, със защита срещу спукване EPS и е подходяща за безкамерна употреба. Каркасът вероятно е 60 tpi, а протекторът и тук би трябвало да е двукомпонентен.

Всичко, което написах в статията за модела Rock Hawk по отношение на оскъдните подробности от страна на производителя за използваните от него материали и технологии, важи и тук. Думичката „Nylon“ върху стените на гумата сигурно означава, че този полимерен материал е използван в каучуковата смес и/или каркаса – вероятно за да осигури повече здравина и издръжливост. Каучуковите смеси на протектора не са най-меките на пазара и вероятно са от порядъка на 60а или 62а за страничните грайфери и 70а за централните, но това е само предположение от моя страна. Що се отнася до защитата EPS, вероятно става дума за допълнителен слой от някакъв устойчив на пробиви и разкъсвания материал, както е при конструкцията EXO на Maxxis.

Както се вижда и от снимките, бутоните на Patrol не са много високи и шарката е оптимизирана за по-добро търкаляне. Това личи особено ясно при централните грайфери, които са подредени един отляво, един отдясно спрямо „осевата линия“, образувайки по този начин в средата един почти непрекъснат ръб, което на теория би трябвало да е добре при каране по асфалт и други твърди настилки. Пак на теория подобна подредба би могла да влоши повече или по-малко спирането, макар че гумата не е оставена без спирачни ръбове – просто не са най-агресивните, които може да намерите. Налице е и преходна линия бутони, преди да се стигне до страничния ред грайфери – те не са много високи или масивни, но не са и „измислени“ – съответстват напълно на общия облик на модела, който търси баланс между сцеплението по разнообразни терени и доброто търкаляне. Макар и доста на брой, бутоните на гумата са достатъчно разредени, за да не задържат излишно кал, макар че при по-лепкави почви празните пространства може да се позапълнят.

Реклама

Първоначално монтирах Patrol върху задното колело, а Rock Hawk отиде отпред. Както можеше да се очаква, педалирането и изкачванията станаха много по-леки, т.е. Patrol категорично има по-ниско съпротивление при въртене в сравнение с Rock Hawk. Въпреки това, при повечето терени и карания не мога да кажа, че съм усетил чувствително влошаване на спирането или завиването. Вярно е, че при по-бързо каране на трудни терени от типа на чакъл, пясък, кал или рохкава почва Patrol блокира малко по-лесно, хлъзга се малко повече и не „копае“ толкова добре като по-агресивните шарки, но чисто процентно тези ситуации съвсем не са преобладаващи в карането ми, така че генерално гумата върши чудесна работа отзад.

Още по-приятна бе изненадата, когато я преместих отпред. За целта я комбинирах с модела BFT в размер 29х2.25 отзад, най-малкото понеже трябваше да тествам и нея. Получи се малко странно съчетание, защото предната гума, макар и по-широка, всъщност бе с по-малко агресивна шарка от задната. На терен обаче Patrol показа отлични качества и като предна. В завоите гумата държеше повече, отколкото бих очаквал при подобна шарка и височина на грайферите. Като се започне от упражненията на асфалт в парка и се стигне до различни терени в планината и различни техни състояния, Patrol следваше зададените линии и при накланяне осигуряваше достатъчно опора. На практика не е имало случай да ми поднесе неконтролируемо, да се държи непредсказуемо, нито пък усетих някакъв дефицит при спирането. Вярно е, че не съм я карал в състезания или по най-тежките и трудни ендуро пътеки, но не съм я и жалил при никое от каранията си с нея.

В тази връзка, Patrol до момента също премина през всичко по пътя си, без да успея да го скъсам, но както уточних в статията за Rock Hawk, откакто съм с 29-ка, не съм успял да прещипя и съсипя нито една гума, така че мога да кажа единствено, че явно не е по-слаба от конструкцията EXO на Maxxis.

Интересното е, че с Patrol изминах повече километри, отколкото с Rock Hawk, но въпреки това изглежда по-малко износена. На пипане каучуковата смес не изглежда по-твърда, така че аз лично си го обяснявам с формата и височината на бутоните – явно при Rock Hawk по-голямото съпротивление при търкаляне води и до по-бързо заобляне на ръбовете.

Във всеки случай добрата износоустойчивост е чудесно допълнение към поносимата цена на продуктите на CST, т.е. определено бих препоръчал тази гума на всеки, който търси голям балон, добро търкаляне и не много агресивна шарка, която обаче да върши работа в широк спектър от условия. Ако става дума за АМ/ендуро велосипед, най-добро представяне ще усетите при ползване като задна, макар че и отпред Patrol се справяше много добре и може да бъде карана съвсем резонно като предна ХС гума с някоя още по-бърза шарка отзад.

Гумите на CST ще намерите в https://dragzone.bg/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

One Response to “Изпробвано: 4 гуми на CST | Patrol 2.4”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>