Изпробвано: 4 гуми на CST | Основни характеристики

Марката CST е съкращение от Cheng Shin Tire – китайска компания, която всъщност е най-големият производител на велосипедни гуми в света. Вярно е, че може и никога да не сте я чували, но всъщност Cheng Shin Tire произвеждат продуктите на няколко от големите и известни марки, чиито гуми можете да видите монтирани на всякакви велосипеди (може би дори и на вашия!). Така че за тази компания едва ли има много тайни по отношение на конструкцията, материалите и качествата на велосипедните гуми.

В България отдавна се предлагат продукти на китайската марка, но досега е по-вероятно да сте виждали само гуми от начален клас, които са точно толкова обикновени, колкото и велосипедите, за които са предназначени. CST обаче имат и модели, позиционирани в средния клас, да не кажа дори във високия, и сега вносителите от Drag Zone са решили да популяризират малко повече тези продукти, защото с оглед ръста на цените и проблемните доставки в МТБ индустрията напоследък, гумите в настоящата статия могат да се окажат добра алтернатива за много български потребители. Затова ми предложиха да пробвам четири модела на марката и да споделя впечатленията си за тях.

Веднага уточнявам, че този път тестването и описването на впечатленията ми ще протече по малко по-различен начин – по-сложен за мен, но пък се надявам да е по-полезен за читателите. Започвам с тази начална статия, която има за цел единствено да представи основните характеристики на четирите гуми, преди изобщо да съм ги монтирал и карал. След това в рамките на следващите 3-4 месеца ще пробвам гумите в няколко различни комбинации, опитвайки се повечето от тях да ги тествам и като предна, и като задна, както и да ги съобразя, доколкото е възможно, с условията и начина на каране, за които са предназначени. Впечатленията ми, събрани по този начин, ще групирам в няколко бъдещи статии – най-вероятно всяка от тях ще е посветена на отделен модел, но ще разглеждам и определени комбинации/съчетания с другите гуми.

Реклама

За съжаление CST не са много подробни и изчерпателни относно технологиите, които използват в гумите си. Казано най-просто, срещу по-ниската цена получавате и по-малко маркетинг – за някои това може дори да е плюс. Мисълта ми е, че характеристиките, до които успях да се добера, са наистина общи и без някои важни детайли (например с какъв дурометър са каучуковите смеси). Така че вижте какво аз знам до момента за гумите, които ще тествам, а пък занапред ще наблягам на реалните впечатления…

CST Rock Hawk

Размер: 29х2.4 / 61-622

Тегло: 966 грама

Цена: 59.90 лв.

Конструкция и описание:
Каркасът е с гъстота на плетката 60 tpi и със защита срещу спуквания, наречена EPS. Бордът е сгъваем, а протекторът е двукомпонентен. Гумата е подходяща за използване като безкамерна.

Мисля именно с тази гума да започна пробите. Първо ще я покарам няколко дни като задна, след което ще мине отпред.

CST Patrol

Размер: 29х2.4 / 61-622

Тегло: 942 грама

Цена: 59.90 лв.

Конструкция и описание:
Не успях да намеря категорични данни, но сигурното е, че гумата е със сгъваем борд, със защита срещу спукване EPS и е подходяща за безкамерна употреба. Каркасът вероятно е 60 tpi, а протекторът и тук би трябвало да е двукомпонентен,

CST BFT

Размер: 29х2.25 / 57-622

Тегло: 948 грама

Цена: 59.90 лв.

Конструкция и описание:
Каркасът е с гъстота на плетката 60 tpi и със защита срещу спуквания, наречена EPS. Бордът е сгъваем, а протекторът е двукомпонентен. Гумата е подходяща за използване като безкамерна.

Веднага ще призная, че за мен лично тази гума има най-обещаваща шарка (с оглед на моите нужди и стил на каране). В този смисъл, малко ме е яд, че в момента на българския пазар я няма в размер 2.4, но се очаква скоро да се появи и такъв.

CST Camber

Размер: 29х2.25 / 57-622

Тегло: 627 грама

Цена: 59.90 лв.

Конструкция и описание:
Camber е типична крос-кънтри гума с ниски грайфери и олекотена конструкция. Шарката ѝ е оптимизирана за ползване в едната посока като предна, а в другата като задна. Каркасът е от три слоя плат с гъстота на плетката 120 tpi и със защита срещу спуквания EPS. Бордът е сгъваем, а протекторът най-вероятно е двукомпонентен, но не мога да съм 100% сигурен. Гумата е подходяща за използване като безкамерна.

Това е единственият модел, който вероятно ще тествам само като задна гума при някои ХС карания, защото няма с какво да я комбинирам, ако я сложа отпред.

Планирам да карам всички гуми като безкамерни и за целта Drag Zone ми предоставиха запечатваща течност Weldtite. Тя е в опаковки по 240 ml – всяка такава е достатъчна за две големи гуми (например 29х2.4). В капачката на шишето има тръбичка, която се изтегля и чрез нея течността се налива в гумата. За целта трябва да извадите тапата, която е оформена по такъв начин, че може да служи като ключ за демонтиране на игличката/главата както на автомобилен вентил, така и на френски (Presta). Според картинките с упътвания „маркучът“ на бутилката може да се нахлузи директно на вентила и през него да се вкара течността, но това изглежда важи само за автомобилен вентил, защото за френски диаметърът е твърде голям. Затова аз лично ще я наливам през отворения борд на гумата или със спринцовка.

Ако нямате търпение да пробвате някой от тези модели на CST, можете да ги намерите в магазини Drag Zone. А пък аз започвам да „въртя“ гумите в различни комбинации и след време ще добавям впечатленията си за всяка от тях в отделни статии.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>