Crankbrothers Stamp 7 Small

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Още през пролетта Drag Zone ми предоставиха за тестване един чифт платформени педали Stamp 7, които вече имат зад гърба си по-активната част от сезона за каране, така че е време да ви разкажа малко повече за тях.

Ще започна с една от най-важните особености на този продукт – размера. Педалите са компонент, при който обикновено няма размери, но още с лансирането на модела Stamp преди години Crankbrothers представиха концепцията за два различни размера на платформата, което според тях осигурява по-адекватна площ за малки или големи ходила. Според техните препоръки хората, носещи обувки до 42 номер, следва да изберат по-малките педали (small, с размери 100х100 мм), а пък тези с 44 номер или по-голям са категорично за размер large (114х111 мм). Номер 43 се явява граничен и би могъл да се ползва и с двата варианта педали. Всъщност няма пречка всеки потребител да прецени сам и да избере по-голямата или по-малка платформа според приоритетите си.

Аз нося обувки №42, така че заложих на малкия размер. Направих го не толкова заради препоръката на производителя, колкото и от интерес как ще ми паснат такива по-малки като площ педали. От друга страна, Stamp Small не се различават като размер твърде много от предишните педали, с които карах (Cube RFR Flat SL 2.0), т.е. не се хвърлих в експеримента съвсем на сляпо. Изобщо, по отношение на оразмеряването бих казал, че двата варианта на Stamp се „движат“ не много далеч от средния/единствен размер на повечето други производители. Stamp Small са малко по-малки, а пък Stamp Large видимо изглеждат доста големи, но все пак тези отклонения от „стандарта“ (какъвто няма) са в разумни граници.

Малките платформи са и малко по-леки, но не вярвам това да е водещ мотив за някого да избере този размер. И все пак, моят чифт с тегло 348 грама определено ми допадна по този показател и е само с 3 грама над посоченото от производителя. Това означава, че и при варианта Large написаните от Crankbrothers 375 грама могат да бъдат приети за достоверни. Макар че не са шампиони по тегло, педалите Stamp са достатъчно леки, особено като се има предвид, че са с по 10 шипа и че са одобрени от производителя и за DH употреба, т.е. няма някакви ограничения в ползването им. Платформата е от алуминиева сплав 6061-Т6, а оста е от хром-молибденова стомана.

Беше ли удобен/достатъчен този размер на платформата за моя крак? Накратко: да! Има обаче и малко по-дълго уточнение, което трябва да направя за любителите на пълните подробности. Става дума за една лека странност, която установих при ползването на педалите. В началото ги карах с обувки Ride Concepts Hellion и с тях стъпвах идеално върху платформите, съвсем близо до курбелите и ползвайки максимална част от площта им. След това преминах към друг модел обувки – Ride Concepts Tallac. Те са почти идентични като размер и форма на подметката и като цяло са със същата шарка, но с леки разлики в периферията. И странното е, че с тях естественото ми стъпване върху платформата беше малко по-навън, т.е. между ходилото и курбела оставаше около 1 см. В началото се опитвах да коригирам това, премествайки умишлено крака си по-навътре, но после установих, че „новата“ естествена позиция по никакъв начин не ми пречи, не ми е неудобна или нещо друго и спрях да мисля за това. Но все пак имайте предвид, че различни модели обувки може да паснат (или не) по различен начин на педалите и при по-малката платформа на Stamp Small това може в някакви случаи да има отражение върху усещането при каране. Макар че при мен дори и с трети чифт обувки, Shimano, нямаше никакви проблеми. В този ред на мисли, Crankbrothers от известно време правят и обувки с името Stamp, които вероятно биха паснали идеално на педалите им…

Височината на платформата е доста малка – между 11 и 13 мм, което се дължи и на плъзгащите лагери Igus LL, които Crankbrothers използват при този модел. За повечето хора този тънък профил е плюс, тъй като не само теглото е по-ниско (заради по-малкото материал), но и съприкосновенията с камъни и други елементи по пътеките е по-малко вероятно.

Общата височина на педалите може да се регулира и чрез шиповете, които са класически сменяеми болтчета с отвор за малък шестогран. В опаковката ще намерите две пликчета с резервни болтове – в едното са по-къси.

Самите педали фабрично идват с монтирани по-дълги шипове отпред и по-къси в средата. По този начин Crankbrothers постигат отчетлива „вдлъбнатина“ на контактната площ за стъпване. До момента май не бях карал педали с толкова забележимо понижение в средната част и веднага го усетих. На теория то би трябвало да води до по-естествено усещане за ходилото и до по-добро сцепление. На практика не мога да кажа, че усетих някакво съществено предимство (защото и досега педалите ми винаги са били удобни), но със сигурност не е и недостатък. Във всеки случай, ако търсите педали с „вдлъбната“ платформа, Stamp са добър пример за такива; ако пък предпочитате по-плоска форма, чрез допълнителните болтчета може лесно да я постигнете.

Самите шипове не са от най-тънките, което за обувките е добре. Откъм сцепление не съм имал никакви проблеми – контактът е стабилен и постоянен, като в същото време Stamp са много по-щадящи за подметките, отколкото предишните ми педали, споменати горе.

Още един детайл по отношение на платформата на Stamp е, че всички ръбове са добре обработени и леко заоблени. Това, от една страна, е по-безопасно за каращия в случай на съприкосновение, а от друга, би трябвало да осигурява по-лесно плъзгане по камъните в случай на удар в тях. Покритието е доста здраво (предполагам, че е анодизация, без да съм напълно сигурен), но все пак при такива компоненти, които непрекъснато се срещат с враждебни елементи на околната среда, следите от интензивната употреба вече личат доста. И въпреки че някои от тези срещи изобщо не бяха нежни, за момента платформите са здрави. Тук все пак е редно да напомня, че съм колоездач в по-леката категория (65 кг) и обективно не мога да натоваря педалите така, както някой 80-100 килограмов карач.

Реклама

Както стана дума, Crankbrothers използват два плъзгащи лагера Igus LL и уплътнения, които да ги предпазват, а в края на оста има и отвор за гресиране в тялото на педала, който е затворен с едно винтче. Този тип лагери са доста леки, така че това е още една причина за доброто тегло на продукта. Трябва малко гузно да призная, че не съм от хората, които поддържат достатъчно редовно велосипеда си и за няколко месеца нито веднъж не съм гресирал педалите (нито пък имам нужния инструмент за това). За мен те винаги са били компонент, който слагам и забравям, докато не се разбият лагерите или не стане нещо друго, което да наложи замяна със следващ чифт. Stamp обаче са насочени по-скоро към потребители, които биха полагали известни грижи за тях. Иначе от самото начало единият педал се въртеше малко по-леко от другия, което може да се дължи на различно количество грес или на някаква друга причина. Във всеки случай и двата педала се въртяха гладко, без задиране, скърцане или хлабина.

Сега, преди написването на статията, за всеки случай ги проверих и установих, че в тях се е появила съвсем лека хлабина. Тя не е съпроводена с никакъв шум или някакъв друг индикатор. Предполагам, че плъзгащите лагери леко са се износили, особено като се има предвид липсата на поддръжка от моя страна. Предполагам също така, че това е нормално и очаквано от самия производител, защото Crankbrothers предлагат специален комплект за подмяна на лагерите и уплътненията, като даже препоръчват тази процедура да се извършва веднъж годишно. С нея педалите би трябвало да станат отново като нови, макар че аз и в момента нямам проблеми с този лек луфт – все пак с оглед на по-дългата им експлоатация бих подменил лагерите и уплътненията за следващия сезон. За някои потребители подобна възможност за обновяване на продукта би била плюс. Други вероятно няма да харесат това, че очакваната издръжливост на лагерите е само един сезон. Трудно ми е да дам еднозначна оценка, защото благодарение на плъзгащите лагери, Stamp са с прилично тегло и тънък профил; от друга страна, обновяването им би изисквало допълнителни средства и време. Моите лични предпочитания са в полза на конструкция с капсуловани лагери, която да изисква по-малко поддръжка, но не мога да пренебрегна и споменатите предимства.

По отношение на цената, която не е никак ниска (стандартно е 279 лв., макар че може да улучите и доста по-ниска в периоди на промоция), всеки потребител трябва да прецени сам дали би платил подобна сума за педали. За мен лично всички педали над 100-150 лв. са по-скоро в категорията „лукс“ и нямам голяма база за сравнение в този ценови клас. Затова мога да обобщя, че Stamp са красиви, добре изваяни, леки, тънки и удобни. Сцеплението също е отлично, пробвано с три различни модела обувки. Може би изискват повече поддръжка, но са и добре пригодени за тази цел. Дали обаче ви се дават толкова пари за педали, може да прецените само вие! В тази връзка, може да разгледате и другите модели от серията Stamp с номера 1, 2 и 3, които са по-достъпни като цена.

Педалите Crankbrothers Stamp ще намерите в магазини DragZone и на dragzone.bg.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

2 Responses to “Crankbrothers Stamp 7 Small”

  1. Lucky Loser

    Невероятен педал! Сцеплението с обувката е ненадминато. Ползвам Large версията, тъй като нося обувка 48-ми номер, много съм доволен!

  2. Radical

    Ами да тези са едни от най скъпите педали, и цената е доста солена. Но аз лично си ги намерих втора употреба за 60 лева, леко одрани, малко ги боядисах със спрей, и станаха супер, отворих ги, смазах ги просто са супер и визуално, и на усещане. А грипа/ захрвата им е страхотен, дори с износени пинове, където и 2 изглеждат счупени. Та дали си заслужават почти 300 лева, определено не. Дали си заслужават на промоция към 200 лева, по скоро да. Но смятам, че е най добре втора ръка сребристи, които нямат боя и се анодират и това е, или някакъв цвят в по запазено състояние до към 100 лева. Иначе и DMR Vault също са мн добри педали, но са по тежки, и определено се изтъркват мн по лошо от тези.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>