Седалка PRO Turnix Performance

Моментът, в който разбрах, че седалката Turnix Performance на PRO е една от най-удобните, които съм ползвал, настъпи тогава, когато я свалих от велосипеда си.

Ще се върна отново към този момент, но хронологията на събитията изисква да започна с малко обобщена информация за Turnix Performance. Тази седалка е шосеен модел, но представителите на Shimano за България ме убедиха, че си струва да я пробвам и в планината, пък и какво можех да изгубя от подобен експеримент? При седалките няма твърди правила и стига някоя да ви е удобна, не би трябвало да се отказвате от нея само заради това, че производителят я е измислил за друг тип велосипеди. Има и модел Turnix Offroad, който е за планинско колоездене. Гледайки го на снимка обаче, той е точно с формата, която обикновено не ми пасва – със скосени надолу страни, които оставят централната част по-висока. Затова ми се стори добра идея да пробвам предложения ми шосеен вариант, защото при него задната част е по-плоска – не напълно, и тук има лек наклон надолу към страничните ръбове, но все пак чисто визуално е доста по-близо до седалките, които са се оказвали удобни за мен. Има и анатомичен отвор в средната част. Освен това, с тегло 210 грама това е една от най-леките седалки, които съм монтирал на байка си, което също не е без значение. На този фон цената, която е 189 лв. (през 2021 г.), е напълно конкурентна на много други марки и модели с подобни характеристики, за които се сещам.

Следващо важно уточнение, което искам да направя – макар че аз бях готов с впечатленията си още през лятото на 2021 г., статията се забави, защото след мен седалката първо отиде за проба при един приятел, а после я оставих на Бойко Танчев, който обаче не успя да я монтира на байка си, защото един друг общ приятел прояви интерес да я пробва и го направи вместо него. С други думи, случи се така, че за този продукт на PRO разполагам с мнението на още двама човека и изпитанията продължиха на практика цяла година.

Основата на седалката е карбонова, като в задната част има две винтчета, чрез които можете да монтирате допълнителна приставка за аксесоари. Релсите са от неръждаема стомана, а покритието е от изкуствен материал, какъвто вече бях пробвал при модела Griffon CrMo. Под него има омекотяващ слой от EVA пяна, който е идеално балансиран между твърдост и комфорт. Седалката се предлага с широчина 132, 142 и 152 мм – в случая беше средната. Мога смело да кажа, че макар и шосейна, седалката е достатъчно здрава и издръжлива и за каране в планината. Тримата, които я пробвахме, сме с различно тегло, а като стил на каране клоним повече ендуро, отколкото към крос-кънтри, макар че аз лично със сигурност я ползвах и при някои дълги ХС карания. За момента конструкцията на седалката (релси и основа) е без забележки; същото мога да кажа и за покритието. Вярно е, че няма кевларени панели или някаква друга защита в задната част, но пък има един „кант“ от основата, който донякъде би могъл да я предпази при подпиране на стена например. При падане едва ли нещо ще я спаси от протъркване или скъсване, но за мен лично това не е и толкова важно, колкото удобството.

И затова ще поговоря малко за него. При първите 2-3 карания започнах с експерименти, тъй като не бях сигурен за тези конкретни форми на седалката какъв наклон би бил най-добре. В средната част седалката е малко по-ниска, но тази „вдлъбнатина“ не е толкова ясно изразена, колкото при седалки като WTB или Selle SMP например. Затова в крайна сметка се спрях на положение, при което седалката не изцяло „равна“, а е леко наклонена напред, но съвсем леко. По този начин компенсирах и сгъването на задното окачване, т.е. на практика седалката най-вероятно бе хоризонтална, когато седях на нея. И докато при първите карания се чудех дали Turnix Performance е на нивото на „образцовите“ седалки в личната ми класация, километрите с нея се трупаха бързо, при това в някои случаи с доста тежка раница и целодневни преходи, а в други по-скоро с акцент върху спусканията. По отношение на тях мога да кажа, че Turnix Performance е достатъчно компактна и тясна, за да не ми пречи по никакъв начин при каране надолу, изтегляне назад и изобщо при движение около и над нея. Твърдостта на седалката ми пасна идеално – на първо пипане се усеща твърда, но в действителност покриващата изкуствена материя и EVA пяната под нея създават едно много комфортно усещане и точно толкова мекота, колкото ми е необходима, но без да „потъвам“ в нея и да я смачквам с тежестта си. Анатомичният отвор също върши добра работа, поне доколкото мога да преценя. През целия период на тестване не съм имал проблеми с притискане или изтръпване в областта на слабините, и изобщо какъвто и да е дискомфорт. Въпреки това, дори и след 2-3 месеца каране с нея, все още не бях напълно сигурен дали мога да ѝ отредя място сред най-удобните седалки, които съм пробвал – може би просто изпитвах някакво „недоверие“ към формата ѝ, която е малко по-различна спрямо последните седалки, с които бях карал дълго. И тук стигам до началото на статията – когато реших да я дам на един приятел да я пробва и я свалих от байка си, тогава именно разбрах, че Turnix Performance наистина ми е паснала много добре! И макар че на нейно място застана един друг доказал се във времето модел, т.е. не я замених с някой нов продукт, а с такъв, който вече познавах като удобен, тялото ми сякаш продължи да търси усещането, с което бе свикнало при седалката на PRO. Така разбрах по най-сигурния начин, че седалката ми допада дори повече, отколкото си мислех.

Реклама

Вторият човек, който я пробва, също много я хареса. Може би е важно да уточня, че той имаше предишни впечатления от модела Stealth и той не му бе паснал, заради по-голямата широчина в средната част (прехода към носа). При Turnix обаче тази част е по-тясна, а и цялостно формата е малко по-различна, така че тази седалка му „лепна“ много добре и той също я върна с позитивни впечатления.

Третият човек, който  покара известно време с тестовата седалка, дори ми изпрати впечатленията си в писмен вид, така че си позволявам да ги цитирам:

Струва си парите. Защо? Защото е много удобна. По принцип имам проблем с изтръпване на областта, известна като перинеум. Продължителни изкачвания или просто повече часове върху седалката водят до изтръпване на тъканите в тази част на слабините. Имам Pro Griffon Offroad, с която, въпреки че е хубава и сравнително скъпа седалка, се получава споменатото изтръпване. Причината е, че го няма каналът, който е направен при Turnix Performance. Въпреки, че се води шосейна, Turnix Performance е много удобна и за маунтинбайк. Не съм усетил никакъв дискомфорт.

На второ място бих отбелязал компактната й форма. Визирам спускането по пътеки със свалено колче. Други седалки предизвикват неприятни търкания от вътрешната страна на бедрата, когато прехвърлям байка вляво или вдясно, което не забелязах с този модел. Това е важно, защото, освен че ми дава комфорт, не нарушава и концентрацията ми. Мога да мисля изцяло за следващия завой.

На трето място – ниското тегло. Наистина е много лека, което не е за подценяване.

Не бих подминал и добрия дизайн. Елегантна е и много карачи биха я сложили с удоволствие на велосипеда си.

Та така – след като пообиколи няколко велосипеда, Turnix Performance отново се завърна при мен и нямах търпение да я монтирам на байка си. В един много специфичен случай тя има още едно предимство – височината ѝ (разстоянието от релсите до горната повърхнина) е с няколко милиметра по-малка от няколко други седалки, с които успях да я сравня. За мен при настоящия ми велосипед това се оказа доста важно, защото при разгънато състояние колът позиционира седалката с 1 см по-високо, отколкото е препоръчителното за мен, и няма как да го вкарам по-надолу в седалковата тръба. По-малката височина на Turnix Performance успява поне отчасти да компенсира този малък проблем. Но пак казвам, това е много частен случай.

Най-важното от моя гледна точка е това, че трима човека останахме доволни от формата и комфорта на PRO Turnix Performance. Това не означава, че седалката ще пасне на всеки, но все пак значително увеличава шансовете да се хареса и на други колоездачи, което я прави много добър избор за хора, които тепърва започват търсенето на перфектната за тях форма и твърдост на този толкова важен компонент, а също и за тези, които вече са минали през няколко проби и все още не са попаднали на достатъчно удобен за тях модел. По каталог продуктът може и да е за шосе, но аз категорично го препоръчвам и за планина!

За контакти: BG-Eurotrade

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>