Първи впечатления от PRO Stealth

В края на годината публикувам още една статия с впечатления на Людмил Лозов от седалка на PRO (препоръчвам ви и предишната такава статия, отнасяща се до няколко продукта) – този път става дума за шосейния модел Stealth, доста модерен като визия и дизайн, но тестван в планински условия.

Последните няколко години бяха доста революционни за велоиндустрията. Големите 29-цолови колела навлязоха безкомпромисно в почти всички категории на MTB велосипедите, множество нови стандарти за главини, средни движения, скоростни системи 1х и тн. Дори консервативното шосе се наложи да преглътне дисковите спирачки и проходни оси.

Тази революция, разбира се, не подмина и периферията. В последните година-две производителите започнаха да налагат нов тип седалки в сравнение с това, което сме свикнали традиционно да виждаме. Много къс профил, по-широка задна част и много по-широк от обикновено нос на седалката. Идеята е ясна – седалката трябва да е комфортна по цялата си дължина и особено при агресивна позиция на ездача. Един от пионерите в разработването на този тип седалки е Shimano чрез своята марка PRO. Te пуснаха на пазара през 2017 модела си STEALTH с цена 195.50 лв. в две модификации – 142 и 152 мм ширина с изрязан анатомичен канал и официално категоризират продукта си като предназначен за шосейно колоездене. Аз пък реших да я тествам на планинския си велосипед! В интерес на истината, някои производители, които излязоха впоследствие със седалки от този тип, обявяват продуктите си еднакво подходящи за Road и MTB, a при някои от големите дилъри можете да видите и Stealth да се предлага по подобен начин, но за момента в сайта на производителя е единствено в секцията Road.

Тъй като съм свикнал с тесни седалки (132-135 мм), очаквах основният ми проблем при PRO Stealth да е голямата ширина. При въртене по равно нямаше никакъв проблем, дори се чувствах много комфортно; при катерене обаче започвах да усещам притискане в задния край, но с леко изнасяне в по-предната част нещата бяха ОК.

Едно от нещата, което най-много ми хареса в седалката, е анатомичният канал. Не знам защо, но много производители правят този канал доста пестеливо и се получава нещо като цепнатина, която няма друга функция, освен да те прещипва и да ти притиска артериите. Поради тази причина винаги съм ги избягвал и в едно друго ревю бях писал, че това е хубава екстра, но и още една драма да си паснеш със своята седалка. При модела STEALTH обаче PRO са действали със замах и каналът е много широк в цялата си дължина и за краткото ми каране го усещах много добре.

Реклама

Тънкият „пълнеж“  също е точно по моя вкус. Подложката от EVA е доста пестелива  но не и прекалено твърда. При предишен тест на по-широка седалка от тези, с които съм свикнал, установих, че при технично спускане имам дори по-голям дискомфорт заради ширината, отколкото  при въртене, тъй като не отварях достатъчно бедрата и седалката ме протри сериозно! Тук очаквах да се случи същото, но заради снега не успях да спусна някоя от наистина техничните и по-дълги пътеки, затова не мога да кажа категорично, но не усещах прекалено триене в нея, предполагам и заради значително по-малката ѝ дължина.

В заключение ще кажа, че карах тази седалка твърде кратко, за да се изказвам категорично, но определено смятам, че за хора, свикнали да седят на по-широко, седалката би се харесала много и за MTB. Дали този тип седалки са бъдещето, само времето ще покаже, но със сигурност ще търпят развитие и ще  виждаме още разновидности.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>