Selle SMP Well

Трудно ще сбъркате седалките на италианския производител Selle SMP. Те имат много характерна форма, някой би казал дори „изчанчена“, която в първия момент може да накара човек да се запита „Има ли реален смисъл в това, или просто някой дизайнер е решил да бъде по-оригинален?“. И като се има предвид, че това е един от най-скъпите производители на седалки, които съм срещал (в каталога им има продукти с цени над 300 лв., че дори и по 500-600 лв.!), въпросът наистина е съществен… Има обаче хора, които са платили тази висока цена и до момента не познавам нито един, който да е недоволен. Някои „онлайн психолози“ веднага биха намерили обяснението в това, че ако човек си е купил скъп продукт от най-висок клас, никога не би признал, ако е недоволен от него. Може и да е така, може и да не е – факт е обаче, че всички мои познати, които са пробвали тази марка (а сред тях има и по-пълнички, и по-спортни, и повече каращи, и повече спускащи), споделят за продуктите ѝ само суперлативи, което е доста рядко срещано, когато става дума за седалки. Така че открай време имах интерес да пробвам някой от моделите им, но пък имах и достатъчно други удобни седалки, за да похарча немалка сума само за едната проба. Така дойде моментът, в който на пазара се появи новият модел Well и Веломания ми го предложиха за тестване. 🙂

Продукт: Седалка Selle SMP Well
Размер:
Тегло: 293 грама
Цена: 179 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 680 км
Други модификации на модела/продукта: Предлага се и в бял цвят.

Ще започна с това, че Well e един от по-достъпните като цена модели на Selle SMP, включително защото е предназначен за любителско каране (както планинско, така и шосейно), а не за спортисти и състезатели. Дори и така продуктът попада във високия ценови клас (спрямо повечето други седалки на пазара), но от друга страна, производителят е ползвал цялото си ноу-хау при създаването на тази седалка, така че тя да отговори на нуждите на една твърде широка категория потребители. В този ред на мисли се връщам отново към характерната форма – логично е човек да се запита защо никой не я е изкопирал, ако е толкова успешна и добра? Защото, ако разгледате сайта на Selle SMP, ще видите, че повечето специфични елементи в дизайна на седалките им са патентовани и това е съществена част от обяснението на високата цена и уникалната форма, които характеризират продуктите на марката.

При Well виждаме, макар може би малко по-слабо изразени, познатите от други модели извивки. Върхът на носа е „огънат“ надолу, подобно на клюн на хищна птица – идеята е при стръмни изкачвания, когато човек често се плъзга напред по носа на седалката, тя хем да осигурява необходимата опора за педалиране, хем да не притиска слабините. Другата полза от дизайна на този елемент е, че носът по-малко се „пречка“ при спусканията, т.е. човек има малко повече свобода на движенията, дори при вдигната високо седалка. В средата има ясно изразено, дълбоко „хлътване“, допълнено от високата задна част, където контактуват седалищните кости. Този дизайн, под една или друга форма, се среща и при други марки – целта е да се намали максимално натискът върху кръвоносните съдове в областта около слабините и в същото време сядането да е нормално и удобно, без тялото да се опитва да се „пързулне“ напред, което например се случва, ако наклоните една плоска седалка с носа надолу в опит да намалите напрежението. Пак с тази цел е добавен и анатомично оформен канал – по-широк в задната си част и по-тесен в предната. Всички тези елементи имат научно обяснение – ако ви се чете, в интернет може да намерите доста информация.

Една специфична за модела Well особеност е, че има малко повече омекотяване в сравнение със спортните модели на марката. Както казах, този продукт е насочен повече към любителско каране, поради което се очаква преходите да са по-кратки и се търси малко повече комфорт за задните части на колоездача. По същата причина седалката е и малко по-широка – 144 мм, макар че визуално не прави такова впечатление, нито пък я усещах широка при каране. При все това не бих нарекъл седалката мека – напротив, ако си представяте нещо от сорта на градско седло, ще сте много далеч от истината. Допълнителните подложки добавят малко тегло – това е една от причините Well да не е лека в своя ценови клас, но все пак не е и прекалено тежка.

Заради всичко, изброено дотук, мнозина нарочиха модела Well като подходящ за АМ/ендуро велосипеди. Моят е точно такъв, а и каранията ми съответстват точно на предвиденото от Selle SMP ползване. Бързам да напомня обаче, че според производителя това е само част от възможните приложения на продукта, така че не се колебайте да го пробвате и за ХС каране или шосейно колоездене.

Характерна особеност на седалките Selle SMP е и по-голямата дължина на релсите (в случая са стоманени), което позволява реглаж в посока напред-назад в по-широки граници. Сравнявайки я с две други седалки, които имах подръка, това изглежда вярно – релсите на Well са с около 15 мм по-дълги. Друг е въпросът дали всеки има нужда от по-голям диапазон на реглаж, но ако сте от хората, които фиксират седалката си в някое от крайните положения (възможно най-напред или най-назад), може би ще имате полза от такава конструкция.

И докато сме на тема дизайн, имаше отделни случаи, в които раздвоеният заден край на седалката закачаше някой от крачолите ми – това обаче се случваше рядко и само с определени панталони, така че не е някакъв постоянно срещан проблем.

Реклама

Най-важният въпрос при всяка седалка си остава този за комфорта. В конкретния случай за мен бе и най-интересен, тъй като исках да проверя твърденията на всички познати фенове на марката. Подходих към Well без предварителни очаквания, защото формата ѝ е достатъчно странна, че да не ми позволи да си създам такива (казвам го, защото след толкова години на колело и пробвани десетки седалки, обикновено успявам още от пръв поглед да „диагностицирам“ дали ще имаме или не съвместимост с дадена форма и твърдост – тук обаче нямах такива предположения). Обикновено преценявам комфорта на дадена седалка по това как се чувствам при дълги изкачвания по асфалт. Причината е, че най-често в такива ситуации започвам да изпитвам напрежение, изтръпване или друг тип дискомфорт в областта на слабините и обяснението е напълно логично и известно на всеки – при гладка настилка като асфалта човек отпуска цялата си тежест върху седалката, няма неравности, които да ме карат да подставам и да олекотявам или да играят „масажиращ ефект“. Добавете и обичайно тежката раница, с която карам, и е лесно разбираемо, че с няколко километра асфалт разбирам дали една седалка е добра, поносима или напълно несъвместима с мен. При този тест Selle SMP Well се показа като много добра. Всъщност се оказа най-добрата до момента! Рядко ще ме чуете да употребявам превъзходната степен „най“, но в случая аз самият останах изненадан, защото дори с най-удобните ми до момента седалки при дълги асфалтови изкачвания идва момент, в който започва да се появява дискомфорт. Със Selle SMP Well не достигнах такъв момент. Натъртвам на това, че говоря за дискомфорт и напрежение в областта на слабините и кръвоносните съдове, а не за това колко е меко под задните ми части. Свикнал съм, че за да разчитам на повече комфорт в чувствителните зони, трябва да „усещам“ седалищните си кости и тук това не е изключение. Те обаче са свикнали с този натиск и там няма нищо, което да се повреди. 🙂

Това обаче не беше единствената изненада. Макар че се представи като най-комфортната до момента седалка при асфалтовите изкачвания, с Well имаше редки моменти, когато се натрупваше напрежение в неподходящите зони при… дълги изкачвания по черен път. Странно и почти необяснимо за мен, но представител на Веломания ми каза, че това вероятно се дължи на комбинация от формата (спрямо моето тяло) и по-меките подложки. Звучи достоверно. Добрата новина все пак е, че подобен дискомфорт възникваше изключително рядко (спомням си не повече от 2-3 случая за изминалите 6 месеца) и най-вече по някои по-груби черни пътища с повечко камъни. Така че това не разваля общото ми впечатление за максимално удобство, но все пак е важно за отбелязване.

Selle SMP Well е с покритие от изкуствена кожа, като в задната част от горната страна има релефен щрих, който не позволява хлъзгане в мокри и кални условия – пробвано това лято, потвърждавам! 🙂 Седалката се почиства добре, все още изглежда като нова и засега покритието изглежда доста издръжливо. Съдя по това, че в задната част няма допълнителни предпазни панели срещу протриване от двете страни, а пък аз съм свикнал да подпирам байка си на стени, пейки и т.н. За момента в тези зони няма никакво протриване и скъсване.

Получи се обаче едно малко скъсване в предната част, от долната страна на носа. От снимката виждате как изглежда. Моето предположение е, че то се дължи на някакво механично въздействие, което не съм забелял – или някое леко падане (при което седалката се е закачила в клон или другаде), или при транспортиране. С други думи, не мисля, че се дължи на слаб материал и износване, а на някакво достатъчно силно външно въздействие, макар че не съм разбрал кога точно е станало. В крайна сметка парченцето, което стърчи на снимката, се отчупи и в момента увреждането е почти незабележимо и по никакъв начин не пречи на ползването на седалката.

Релсите за момента са прави и непокътнати, но с моите 65 кг така или иначе не съм достоверен изпитател в това отношение.

Заключение

Selle SMP Well не е единствената удобна седалка, която съм карал, но е категорично сред най-комфортните, а в някои отношения (дълги изкачвания по асфалт) е без конкуренция за момента. Пиша всичко това със задължителната уговорка, че може не за всеки да е така – при мен например, много странно и необяснимо, се появи в редки случаи дискомфорт при дълги изкачвания по каменисти пътища, където пък с повечето други седалки нямам ядове. И все пак бих препоръчал този модел на всеки, който е изправен пред избор на седалка, особено ако не говорим за спортно/състезателно ХС каране – не само защото на мен ми е удобна, но и заради това, че други ползватели на марката също са много доволни от продуктите ѝ. Остава, разбира се, въпросът с цената – в това отношение Well е един от най-достъпните модели на Selle SMP, но това не я прави евтина, а и изостава по отношение на теглото спрямо много конкуренти в този ценови клас. Но пък ако е по-комфортна…? А има и още нещо – продуктите на Selle SMP се правят изцяло в Италия, а не някъде на изток; не казвам, че това автоматично ги прави по-добри, но е нещо, което води до по-висока себестойност. Сложни са дилемите на тема „избор на седалка“ и нямат универсален отговор, но ако го търсите в този ценови диапазон, обмислете проба на Well, струва си!

+

Най-удобната до момента седалка при дълги изкачвания по асфалт, които при мен винаги са водели до повече или по-малко дискомфорт. 

Цялостно също е сред най-удобните, които съм карал.

Изработката е много добра и материалите са качествени – с изключение на едно механично увреждане, седалката все още е като нова.

Теглото спрямо цената е сравнително високо, но не за всеки то ще е основен приоритет.

За контакти:
https://dragzone.bg/

Етикети: , ,

One Response to “Selle SMP Well”

  1. Добро и обстойно описание на ползването на този модел. И аз с изненада установих, че подобна седалка от същия производител ми е най-удобна за всички карания над 1 час.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>