Седалка PRO Griffon crmo

През 2017 г. дъщерната компания на Shimano за компоненти, екипировка и аксесоари PRO представи няколко нови модела седалки, сред които и МТБ модела Griffon Offroad. Година по-късно Людмил Лозов сподели за МТБ-БГ своите впечатления за някои от тях. А сега, от началото на 2019 г., аз карам с един нов модел, наречен Griffon crmo, който е по-достъпен като цена (89 лв.) и съм готов да ви разкажа за него.

Продукт: Седалка PRO Griffon crmo
Размер: 152 мм (широчина)
Тегло: 273 грама
Цена: 89.00 лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца / 380 км
Други модификации на модела/продукта: Предлага се и с широчина 142 мм.

Като обща форма Griffon crmo прилича много на по-скъпия вариант Griffon Offroad, но има една съществена разлика – освен ясно изразен канал, при тестваната от мен седалка има изрязан и отвор в средната част. Други съществени различия има в материалите – както личи от името, вариантът crmo е с релси от хром-молибденова стомана, които би трябвало да са достатъчно здрави (с моите 65 кг никога не съм имал проблеми в тази насока, т.е. не мога да съм критерий), но все пак са по-обикновени спрямо тези на скъпия модел. Страничните задни ръбове не са защитени с някакъв по-специален материал и наистина, от едната страна (където явно съм подпирал байка по-често) съм поизтъркал леко покритието, но засега е далеч от скъсване. Като тегло (273 грама) Griffon crmo отговаря напълно на очакванията ми в този ценови клас.

В таблицата горе сте видели, че седалката по принцип се предлага в две широчини – 142 и 152 мм. Повечето седалки, които съм харесвал през годините, са по-близо до 142 мм, но това само по себе си не значи нищо, защото усещането при две седалки с еднаква широчина и различна форма може да е дори противоположно. Така че, ако имах някакви притеснения, те бяха свързани по-скоро със спусканията, т.е. дали задната част на седалката няма да ми се пречка малко повече при тях. Монтирах Griffon crmo последователно на един ХС велосипед (Cross Xtreme Pro, с който каранията бяха по-дълги, но спусканията по-внимателни) и на новия твърдак Drag Shift, който пък позволява истински волности надолу. И в двата случая не съм усетил седалката да ми пречи, когато е свалена по-ниско, но при спускане с висока седалка широчината ѝ се усещаше в известна степен.

Та като стана дума за формата, Griffon crmo е от седалките, за които не можех да развия предварителни очаквания. Не че е хубаво, човек да има такива, когато пробва нови продукти, но чисто статистически сред седалките, които съм пробвал, по-удобни са ми били тези, които са с по-плоска задна част, а по-неудобни онези, които са скосени странично. Такава ми е „анатомията“ явно. При Griffon crmo обаче формата като че ли е точно нещо средно между тези два типа. Задната част на пръв поглед изглежда плоска, но всъщност има приличен наклон към страничните ръбове. Носът е дълъг, а в средната част освен отвор в основата, има и характерно понижение, което също има за цел да облекчи тежестта в тази област. Точно тук отново се връщам на широчината – с оглед на конкретно описаната форма, по-голямата широчина може би беше плюс, защото седалищните ми кости контактуваха с по-плоската част, а не с наклонените настрани външни части.

Реклама

Май стана така, че започнах с обясненията, вместо с твърденията. 🙂 При първото сядане Griffon crmo ми се стори много удобна, макар че не бях регулирал съвсем прецизно наклона ѝ. Балансът между твърдост и комфорт ми се стори много добър – в цялост седалката е корава, но подложките в нея явно са достатъчно омекотяващи, защото нямах усещането да съм седнал на дъска. За хора, които не са свикнали с твърди седалки, дори този модел ще се стори твърд в началото, но все пак има отчетлива разлика между него и някои състезателни модели. Както казах, седалката позволяваше достатъчно свободно движение около нея, особено ако е свалена по-ниско за спусканията.При изкачвания дългият нос позволява лесна корекция в позиционирането на тежестта и е достатъчно удобен, благодарение на канала и отвора в него. В следващите месеци установих, че удобството като цяло оставаше на това добро ниво през по-голямата част от карането. Както и при много други седалки, достигах границата на комфорта най-вече при дълги изкачвания по асфалт или гладък черен път, особено с тежка раница на гърба. Вероятно се дължи и на по-меките подложки. Това са случаите, в които ми се налагаше да подставам или да спирам за кратка почивка. Малко са седалките, с които не се налага да го правя, така че във всички случаи мога да причисля Griffon crmo към удобните за мен.

След първото кално каране имах опасения, че покритието на седалката ще остане едва ли не изтъркано и захабено на вид, но измиването и забърсването ѝ върнаха добрия вид.

И един малък детайл: в задната част на седалката, от долната страна на основата ѝ, има две винтчета – чрез тях може да прикрепите към нея приставка за аксесоари, което е указано и чрез специален етикет, съпровождащ продукта.

Заключение

Азбучно правило е, че правилната седалка се избира с проба, понякога даже с няколко проби. За Griffon crmo мога да кажа най-вече това, че е добре балансирана и като форма, и като качества, така че има смисъл да я пробвате, ако по една или друга причина не сте намерили удобната за вас седалка. За мен цената е адекватна на качеството и теглото, като никое от тези неща няма пряко отношение към удобството, което не значи, че са без значение. Добра, универсална седалка в средния клас – това е Griffon crmo.

+

Формата  и твърдостта на седалката са доста универсални; изглежда подходяща за различни телосложения и е с акцент върху комфорта при любителско каране, т.е. при по-кратки и неинтензивни карания.

Липсват защитни панели от двете страни, което прави покритието по-уязвимо при падане или подпиране на байка.

За контакти:
BG-EUROTRADE Ltd

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>