Rock Shox 2025 – обновени Zeb и Super Deluxe, нови Charger 3.1 и Vivid Coil

Макар че сезон 2024 е далеч от края си, Rock Shox вече разкри подробности за някои от интересните си нови продукти за 2025 г. (които скоро ще бъдат и в магазините).

ZEB

Започвам с обновената дългоходова еднокоронна ендуро вилка ZEB, чиито топ вариант Ultimate вече ще се предлага и в червен цвят, но не това е важната новост при нея. Промяната се крие зад лъскавата външност и засяга патрона за амортизация, който вече се казва Charger 3.1.

Лесно е да се досетите от името, че това е доразвитие на патрона Charger 3 RC, с който се предлагат някои от по-скъпите вилки на Rock Shox от 2023 г. насам. Характерно за него е, че настройките за забавяне при бързо и бавно сгъване на вилката са напълно разделени – нямам предвид като въртоци, а като клапани и път на маслото, т.е. вътрешното устройство на патрона е такова, че промяната на едната настройка не засяга другата, което ги прави по-ефективни и ясно разграничими и позволява по-добро и прецизно регулиране на вилката за различни типове терени и каране. Две години по-късно, благодарение на отзиви от състезателите на марката и други ползватели, Rock Shox са доусъвършенствали патрона, като са разширили диапазона, в който се променя компресията. Не става дума за броя „цъквания“ на въртоците, а за степента, в която се променя потока на маслото. При Charger 3.1, когато компресията при ниска скорост на сгъване е отворена, маслото, което може да премине през клапана, е повече, и така вилката е още по-чувствителна и омекотяваща дребните неравности. От друга страна, ако сте засилили компресията при висока скорост на сгъване, новият патрон ще оказва по-голямо съпротивление от предишния. А пък цялостно забавянето на сгъването е намалено спрямо Charger 3, т.е. ако сравните средната позиция за компресия на новите вилки с досегашните, новите ще са с по-малко съпротивление/забавяне.

Реклама

Тези промени не засягат само ZEB, а и другите модели, които използват патрон Charger 3 – Lyrik и Pike и по-специално техните по-скъпи варианти – Ultimate и Select+. Добрата новина за собствениците на вилки с досегашния патрон е, че могат да ги надградят до Charger 3.1 чрез подмяната на няколко елемента. Повече за особеностите на Charger 3 и Charger 3.1 може да прочетете тук: https://www.sram.com/en/rockshox/learn/fork-deep-dives/charger-3.

А иначе ZEB запазва познатите и досега технологии и екстри – пневматична пружина Debon Air+ с тампоните Butter Cups (при Ultimate), конструкция с 38 мм горни тръби, пробки за обезвъздушаване от задната страна на ботушите и др. Втулките между горните тръби и ботушите обаче са нови и според Rock Shox това намалява още повече триенето и подобрява работата на вилката.

Super Deluxe

Задните амортисьори с пневматична пружина в серията Super Deluxe също са обновени. По подобие на патрона Charger 3.1, техните системи за амортизация също са оптимизирани за независим ефект на настройките и за 2025 г. е увеличен дебитът на клапаните и в цялост е намалено забавянето при сгъване, като същевременно е увеличен диапазонът за настройка. Към тези промени в амортизацията се добавя и нов въздушен кожух за пружината DebonAir+, който е с още по-голям обем и съответно прави шока още по-линеен като усещане, а пък ако искате да го модифицирате в посока повече прогресивност, може да добавите до 5 бр. обемни втулки, чрез които да намалите обема на въздушната камера.

Всичко това се отнася за топ-модела Super Deluxe Ultimate, но в серията има още три шока, които са нови/усъвършенствани за 2025 г.

Vivid Coil

А пък изцяло нов продукт за 2025 г. е задният амортисьор за спускане с метална пружина Vivid Coil. Припомням набързо, че Vivid първоначално бе представен именно като шок с метална пружина, после се появи и вариант с въздушна, а след това продуктите в тази серия постепенно бяха заменени от други и изчезнаха от каталога на компанията. За 2024 г. обаче Rock Shox „възроди“ Vivid и то във вариант с пневматична пружина. А ето че сега, за 2025 г., се появява и такъв с метална.

Като изключим пружината, Vivid Coil използва всички технологии, представени миналата година при пневматичните шокове от серията. По-конкретно става дума за системата за амортизация TouchDown RC2T, която не само предлага голям набор от настройки (най-много, цели пет, са те при версията Ultimate), но е и „position sensitive“, т.е. има различни характеристики в различните части от хода на шока, като идеята е той да е максимално отзивчив в началото и добре поддържащ в средната част на хода, а към края да оказва солидно съпротивление срещу най-силните и резки натоварвания. Както и при въздушния Vivid, този с метална пружина се предлага в пет разновидности, различаващи се най-вече по настройките.

https://www.sram.com


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>