С новия Vivid Rock Shox се опитва да конкурира задните амортисьори с метална пружина

Малко след представянето на поредното поколение на вилката за спускане Boxxer през лятото, Rock Shox разкри подробности и за напълно обновената линия от задни амортисьори Vivid за спускане и ендуро през 2024 г.

Някои може и да си спомнят, а други не, но първият заден амортисьор Vivid бе с метална пружина и се появи през 2007-2008 г. По-късно бе представен и Vivid Air, който бе с пневматична пружина, но също така предназначен основно за каране надолу. След това обаче тази моделна линия сякаш бе изоставена и постепенно бе заменена в известна степен от други продукти. За 2024 г. обаче шоковете Vivid се завръщат напълно обновени, само с пневматична пружина и една от главните цели, която инженерите на Rock Shox са си поставили (и постигнали според заявките на компанията) е да доближат или дори изравнят чувствителността в началото на хода с тази на амортисьорите с метална пружина, като в същото време запазят и предимствата, които има въздушната камера.

Традиционното предимство на металните пружини пред въздушните е в това, че те са линейни и съпротивлението им в началото на хода е минимално, което ги прави много отзивчиви спрямо дребните неравности. За разлика от тях пневматичните пружини по природа са прогресивни, а пък съпротивлението в началото на хода им е по-голямо (затова я има и негативната камера, която да „сгъне“ предварително позитивната, преодолявайки част от това начално съпротивление). Традиционното решение, което води до по-линейна характеристика на пневматичната пружина, е увеличаването на обема, особено на позитивната ѝ камера. Затова не е учудващо, че при новия Vivid пружината DebonAir, която и при другите си приложения в продукти на Rock Shox има доста добри качества, е доразвита в още по-голям обем, което е и основна причина за масивните размери на този заден амортисьор.

Въздушната пружина обаче е само част от уравнението при новия Vivid, защото простото увеличаване на обема и не винаги носи само плюсове. Не случайно ги има т.нар. „токени“, т.е. обемни втулки, които се поставят в позитивната камера, за да намалят обема ѝ и да постигнат по този начин повече прогресия. Такива могат да бъдат добавени и тук, разбира се.

Съществената новост при Vivid 2024 e системата за амортизация, наречена TouchDown RC2T, която се характеризира с три различни „кръга“ на масления поток в зависимост от това в коя част от хода си се намира задният амортисьор. По този начин хидравликата допълва и подобрява характеристиките на въздушната пружина – това си е по принцип нейната задача, но тук се случва на няколко различни нива. В първите 10% от хода маслото преминава съвсем свободно през отвори, които са извън буталото и свързания с него основен хидравличен кръг. По този начин съпротивлението в тази част на хода е по-малко, отколкото при „стандартна“ амортизация, ако може изобщо да се говори за такава. И оттук идва още по-добрата чувствителност към дребни неравности. След това, в диапазона между 10 и 80% от хода, т.е. най-използваната му част, маслото вече преминава през клапаните на основното бутало, като тук няма някаква принципна разлика с вече познатите от други продукти на марката характеристики. Основната задача на хидравликата в тази част от хода е да създава достатъчно съпротивление, за да не „пропада“ окачването в средата на хода, но и да поема достатъчно комфортно и бързо различните препятствия по терена. В последните 20% от хода действа т.нар. Adjustable Hydraulic Bottom Out (AHBO), т.е. има допълнителна хидравлично съпротивление, което може и да се регулира, така че да затруднява сгъването на шока докрай и да не се усеща то като силен удар.

Това е накратко и може би преразказано с грешки, доколкото тази сложна техническа материя не ми е силата. Ако искате да научите повече подробности, започнете от страницата за създаването на новия Vivid в сайта на Sram.

За 2024 г. серията Vivid включва общо 5 продукта, но не всички ще бъдат предлагани на крайния пазар – някои ще са само за вграждане. Основната разлика между тях засяга възможностите за настройка. Vivid Ultimate е с най-големи възможности – при него имате независимо регулиране на компресията при висока и ниска скорост на сгъване, настройка на разгъването (rebound), Adjustable Hydraulic Bottom Out, както и лостче за т.нар. Threshold, с което се активира „платформен“ режим за педалиране, който също подлежи на настройка. При Vivid Ultimate DH тази платформа липсва. При Vivid Select+ настройката за сгъването е само една, другите реглажи са като при Ultimate. Vivid Select изобщо няма настройка за компресията, а при най-евтиния (просто Vivid) са налице само регулаторите за разгъването и за защитата срещу продънване, за всичко друго трябва да разчитате на фабричните настройки.

Засега само двата най-скъпи варианта (Ultimate и Ultimate DH) имат цена и тя е между 839 и 874 евро.

Реклама

Ако търсите ниско тегло, шоковете Vivid няма да ви впечатлят с такова. В зависимост от размера им то е между 600 и 700 грама или дори малко отгоре. В случая Rock Shox не разчитат на грамовете за основно предимство пред амортисьорите с метална пружина, а по-скоро на това, че пневматичната пружина може лесно да бъде регулирана според теглото, терена и стила на каране на колоездача.

Струва си да отбележа и факта, че Vivid е с два пъти по-дълъг интервал за обслужване спрямо другите въздушни шокове на Rock Shox. Препоръчително е да бъде извършвана профилактика на всеки 100 часа каране.

Остава да видим дали този нов продукт ще спечели доверието и предпочитанието на потребителите с DH и ендуро велосипеди, което не е лесна задача…

https://www.sram.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>