Нови продукти и технологии от Magura: Gustav Pro, Easy Link и Easy Tube, HC3

В последните месеци германският производител на спирачки Magura представи няколко нови продукта и технологии, които определено заслужават внимание.

На първо място е една нова четирибутална и „би-турбо-брутална“ спирачка, носеща гордо името Gustav Pro. Ако сте карали планински велосипед около края на миналия век и началото на настоящия, със сигурност си спомняте модела Gustav M – това бяха първите хидравлични дискови спирачки на Magura, а също така се славеха и като най-силните на пазара през периода, в който се произвеждаха и продаваха, от 1997 до 2011 г. Името на онзи легендарен продукт, както и на новия, е свързано с това на основателя на компанията Густав Магенвирт и не е учудващо, че то е запазено само за най-мощните и надеждни спирачки на марката – именно такава е новата Gustav Pro. Тя е предназначена основно за е-байкове, които поставят най-високи изисквания към спирачните компоненти, но е подходяща и за всеки друг, който търси максимална спирачна сила за велосипеда си и не се притеснява от малко по-високо тегло.

Силата и надеждността на Gustav Pro идват от няколко неща. Спирачният апарат е с 4 бутала с диаметър 19 мм, комбинирани с 12 мм бутало в спирачния лост. Дискът е с дебелина 2.5 мм и праг на износване 2.1 мм. Дори накладките са по-дебели и с 40% повече материал. Всичко това води до повече спирачна мощ, по-добро охлаждане, по-добър контрол и по-голяма издръжливост на компонентите. В същото време теглото, макар и по-високо от другите модели на марката, все пак остава в приемливи граници – в сайта са посочени 348 грама, което не включва диск, но със сигурност не звучи и стряскащо.

Реклама

Спирачният лост на Gustav Pro е с тяло от композитен материал и алуминиева ръкохватка. Технологията Carbotecture прави възможна изработката му с такава вътрешна форма, която позволява и по-голям обем на резервоара, и някои други особености.

Може би най-интересното при него е новата система за бърз монтаж и демонтаж на маркуча, наречена Easy Link. Това е накрайник, който позволява да свържете или откачите маркуча към спирачния лост без специални инструменти и без загуба на спирачна течност или проникване на въздух в системата.

Технологията Easy Link е свързана и с друга, наречена Easy Tube (ETT). Казано най-просто, това са нови накрайници за маркучите, включващи и връзката Easy Link, които позволяват дори и в домашни условия сравнително лесно да подготвите маркучите за свързване към спирачния лост. Налични са два варианта – единият е с резба и той не изисква никакви специални инструменти. Другият комплект се пресова (което осигурява осигурява по-тънък профил / по-малък диаметър) и за целта е необходим специален инструмент, като Magura предлагат и механичен, и електрически.

След като монтирате накрайници Easy Link на маркучите, можете да ги свържете не само към Gustav Pro, но и към досегашните модели на Magura от серията MT, използвайки специални преходници. Накрайниците ETT с резба може да използвате и от страната на спирачните апарати – там (засега) връзката не е Easy Link.

Накрая няколко думи и за спирачния лост HC3, разполагащ с нов тип настройки. Вместо познатите досега при много спирачни лостове реглаж на отдалечеността и реглаж на контактната точка, при HC3 Magura внедряват реглаж на лостовото отношение, а също и промяна в ъгъла и отдалечеността на външната част на ръкохватката на спирачния лост. Този продукт е разработен съвместно с Дани Макаскил и изисква малко по-различен подход при настройката на спирачките, но според компанията дава по-добри резултати в постигането на идеалния за всеки отделен потребител баланс между спирачна сила и ергономия.

Всъщност, както виждате и от снимките, става дума даже не за целия лост (с резервоара и т.н.), а само за същинския лост (ръкохватката), който може да се монтира на няколко от съществуващите модели спирачки на Magura – MT6, MT7, MT8, MT TRAIL CARBON, MT TRAIL SL и MT1893.

https://magura.com


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>