Rock Shox 2023: Pike, Lyrik, Zeb и задни амортисьори

Дойде време за поредното сериозно обновление сред продуктите на Rock Shox за AM и ендуро велосипеди. Промените засягат вилките Pike, Lyrik и Zeb, както и няколко модела задни амортисьори.

Тъй като дългоходовата еднокоронна ендуро/фрийрайд вилка Zeb бе представена едва преди две години, при нея новостите засягат само вътрешното устройство, докато при Pike и Lyrik има разлики и в шасито/конструкцията спрямо досегашното поколение. Във всички случаи обаче главните промени са вътре, а не отвън. Също така е важно да уточня, че долните редове се отнасят най-вече за топ-вариантите Ultimate; освен тях обаче има и по-орязани версии (например Select+ и Select) за вграждане в готови велосипеди или за крайния пазар, но с по-достъпна цена.

На първо място, Rock Shox представя патрона за амортизация Charger 3. Въпреки името си обаче, той е твърде различен от досегашните Charger-и, които използваха еластичен мехур, който чрез разширяване и свиване да поеме изместването на маслото при работа на вилката. Сега американската компания се завръща към дизайн с плаващо бутало, т.нар. IFP (Internal Floating Piston). Основна причина за това е желанието на проектантите да направят настройките за сгъване при висока и ниска скорост напълно независими една от друга, с което да подобрят и работата на вилката съобразно изискванията на клиента.

Със зелен цвят е показана амортизацията при сгъване с ниска скорост (low speed compression), а със син цвят е при сгъване с висока скорост.

Друга новост са т.нар. Butter Cups. Това са малки тампони в долната част на патрона за амортизация и на въздушната пружина, които се грижат за намаляване на високочестотните вибрации от терена към кормилото, респективно ръцете на колоездача. Става дума за трептения, които въздушната пружина и системата за амортизация улавят по-трудно, така че тези малки еластомери, разположени „в самото начало на хода“ успяват да изолират част от тях, правейки усещането при каране още „по-плюшено“.

Като стана дума за пневматичната пружина, тя също е обновена – DebonAir+. Тук не става дума за някакви драстични промени, а за дребни подобрения, които да направят работата на вилката още по-добра.

И трите вилки вече разполагат с т.нар. Pressure Relief Valves, т.е. малки клапани от задната страна на ботушите, чрез които може да се освобождава натрупания в тях въздух вследствие на температурни промени или други фактори.

При версиите Ultimate са различни и втулките между ботушите и горните тръби – с по-голяма площ, за да осигурят още по-голяма коравина и в същото време да намалят триенето.

При Pike и Lyrik е налице и по-стриктно разграничение по отношение на хода. Pike се предлага във варианти 120, 130 и 140 мм, а Lyrik e със 140, 150 или 160 мм.

При Zeb новият патрон Charger 3, както и новата пневматична пружина, могат да бъдат монтирани на мястото на досегашните. При Pike и Lyrik обаче това не е възможно, защото, както споменах, новите ботуши и конструкция са по-различни.

Реклама

Ето как изглеждат трите модела вилки на Rock Shox и какви са разновидностите им:

Pike

Lyrik

Zeb


Що се отнася до задните амортисьори, за 2023 г. компанията представя няколко нови или обновени продукта – Deluxe, Deluxe Coil, Super Deluxe, Super Deluxe Coil.

При някои от тях също е налице нова система за амортизация, наречена RC2T, при която отново разделянето на двата кръга компресия (високоскоростна и нискосковостна) е в основата на нещата. Друга интересна новост е хидравличната защита срещу „продънване“ (Hydraulic Bottom Out), която при някои модели дори се регулира външно. При въздушните шокове пневматичната пружина DeboAir+ също е обновена, като се предлагат и два вида метални кожуси – единият е за по-линейна работа, а другият за по-прогресивна. Обемът на въздушните камери може да се регулира и чрез добавянето на обемни шайби/втулки вътре – до 4 броя в позитивната камера и 1 брой в негативната. Важно е да знаете, че тези обемни втулки не са съвместими/взаимозаменяеми с досегашните, затова са и в нов цвят.

Бърз преглед на новите задни амортисьори:

https://www.sram.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>