Orbea обнови напълно модела Rise

Миналата година испанският производител Orbea предложи обновена версия на своя олекотен е-байк Rise, при която повечето промени и подобрения бяха „вътрешни“, т.е. засягаха неща като батерия, мотор и др. Оказа се обаче, че това е само прелюдия към представянето на едно изцяло ново поколение на модела, което се случи сега, през пролетта на 2024 г.

Макар че визуално новият байк има много общо с предишния, веднага прави впечатление добавянето на една хоризонтална „греда“ в предния триъгълник, която свързва седалковата и долната тръби. На всичкото отгоре този елемент е асиметричен, т.е. само от едната страна на рамката. По това новият Rise и стилистично, и конструктивно се доближава значително до модела Occam и до още по-дългоходовия Rallon, които отдавна използват тази концепция. Някой би могъл да каже, че това е просто начин компанията да направи един по-екстравагантен и отличаващ се дизайн, но Orbea твърдят, че този елемент не само води до по-корава конструкция, но и позволява модифициране на тази коравина при различните размери, така че да е съобразена с очакваните тегло и пропорции на колоездача.

Друго съществено подобрение в рамката е „изправянето“ на седалковата тръба чак до долу, което дава възможност почти всеки собственик на Rise да монтира колкото дълъг понижаващ кол желае – чак до 230 мм, освен при двата по-малки размера, където максимумът е 200 мм – пак е повече от достатъчно!

Променен е и задният триъгълник. Orbea са успели, въпреки наличието на електродвигател при средното движение, да постигнат 440 мм дължина на задницата, т.е. същата като при Occam. Наред с това са увеличили коравината в тази област 14%.

Реклама

Разбира се, говорейки за е-байк, повечето потребители биха очаквали (и с право) да има усъвършенствания и в електрическото задвижване и подпомагане. Както и досега, Rise използва мотор Shimano EP8, само че модифициран специално за нуждите на този модел (което на търговски език е заявено чрез абревиатурата RS, идваща от Rider Synergy). Едно от рекламните послания на тази концепция е „по-малко Е-, повече байк“, т.е. още от първото поколение на модела Orbea се опитва да постигне с него максимално естествено усещане при каране, с плавно подпомагане, което да подчертава ниското тегло на велосипеда, без да дава усещането, че човек е възседнал мотор. Освен всичко друго, това модулиране на силата води и до увеличен пробег, защото капацитетът на батерията се изчерпва по-бавно. Цялата тази концепция е запазена и доразвита при новия Rise.

Да започнем с това, че новият байк може да бъде каран в два главни режима – RS и RS+ (те са различни от трите „работни“ режима, които са Eco, Trail и Boost и са в рамките на съответния главен режим). Първият е по-икономичен и при него въртящият момент в повечето случаи е намален, което води до по-дълъг пробег и споменатото по-естествено усещане. При RS+ моторът в определени ситуации използва целия си въртящ момент, който е 85 Nm. Въпреки това системата цялостно е настроена така, че тази сила да се ползва само тогава, когато колоездачът наистина има нужда от нея. Една от тези ситуации е например при изкачване с малък каданс – това обикновено е знак, че наклонът е голям и баирът е труден, може би и техничен – тогава Rise е готов бързо да предостави на краката ви достатъчно подпомагане, което после „да си вземе обратно“ в момент на по-лежерно въртене. Излишно е да казвам, че всички тези параметри могат и да се настройват чрез приложението Shimano E-Tube.

Развитие има и по отношение на батериите. Orbea използват батерии, които са „собствена“ разработка и по техни твърдения постигат по-висока енергийна плътност от повечето конкуренти. Това ще рече, че при един и същи капацитет батерията е с по-малък обем и тегло, или обратното – при еднакъв размер, е с по-голям капацитет. Както и да го гледаме, бъдещите собственици на Rise могат да избират между две различни батерии – леката (1.95 кг) е с капацитет 420 Wh, а по-тежката (2.9 кг) е с цели 630 Wh (т.е. като при много от тежките е-байкове с пълна мощност). Към това може да се добави и външна батерия с тегло 1.05 кг и 210 Wh капацитет. Ако следите сметката, виждате, че при по-голямата батерия + външната общият капацитет достига внушителните 840 Wh, което би трябвало да е достатъчно и за най-дългото каране, което може да измислите (е, освен ако не говорим за 24-часов маратон).

Хубавото е, че всички тези подобрения не са за сметка на по-високо тегло. Най-леката окомплектовка (за която обаче ще трябва да отделите 11 999 евро) е с тегло около 16.3 кг, което не се различава много от това на някои АМ/ендуро велосипеди без електрическо подпомагане.

За финал добавям и още един интересен щрих – по подобие на Occam, новият Rise ще се предлага в две основни разновидности, наречени SL и LT. Макар че рамката е една и съща, на нейна основа производителят е подготвил два достатъчно различаващи се типа окомплектовки – и като окачване (ход и тип пружина), и като геометрия, и като гуми и периферни компоненти. При SL акцентът е върху по-ниското тегло при по-малък ход на окачването. При LT пък акцентът е върху по-агресивното каране по трудни терени, за каквото са оптимизирани тези байкове. При тях е добавен и чип при захващането на шока, който позволява лека промяна в геометрията.

Няма как да не спомена и програмата за индивидуализация MyO, чрез която всеки клиент на Orbea може да избере за бъдещия си байк цветове на рамката и да конфигурира своя собствена окомплектовка, подменяйки компоненти като гуми, капли, кол за седалка, кормило и др.

https://www.orbea.com


При покупка на велосипед Orbea от магазин All Mountain чрез партньорската програма на МТБ-БГ ще получите ваучер на определена стойност за курсове и обучения на Велоучилище МТБ-БГ. Вижте повече тук: https://mtb-bg.com/2023/03/16/all-mountain-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>