Orbea представи второто поколение на модела Rise

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Orbea

Третият изцяло обновен модел на Orbea за 2023 г. е олекотеният е-байк Rise. При представянето му преди две години, Rise бе един от най-леките електрически планински велосипеди и постиженията му в тази пазарна ниша стават още по-сериозни с това ново поколение, при което теглото на най-леката модификация е само 15.9 кг. – стойност, с която дори някои „стандартни“ АМ/ендуро байкове не могат да се похвалят.

Външно новият Rise не изглежда много променен – явно инженерите на компанията са работили повече върху невидимите за окото параметри, но в достатъчна степен, за да подобрят цялостно байка.

Основната философия, стояща зад модела Rise, е формулирана от Orbea като „повече байк, по-малко електрически“. С други думи, това е идеята за лек и естествен като усещане е-байк, който да помага само тогава, когато наклонът и теренът са най-трудни. Rise 2023 използва новия мотор Shimano EP801, но със специалната настройка RS (Rider Synergy), която допълнително модулира работата му, за да бъде подпомагането по-естествено и ненатрапчиво. Същевременно възможностите за индивидуализиране на параметрите и за свързване с външни устройства са по-добри от всякога.

Най-голям принос в намаляването на теглото има новата, изцяло преработена и оптимизирана батерия с капацитет 360 Wh. Тя тежи само 1.8 кг, „сваляйки“ 300 грама спрямо предишната версия.
Отвътре батерията е с 21 700 клетки, което намалява загряването и осигурява по-добро зареждане и разреждане. Освен че е по-компактна, батерията е и с интегрирани крепежи към рамката, което също спестява някакви грамове.

Реклама

За собствениците на досегашните алуминиеви варианти на Rise добрата новина е, че новата батерия е съвместима с техните велосипеди. От друга страна, всички модификации с карбонова рамка могат да приемат по-голямата батерия с капацитет 540 Wh, представена миналата година при алуминиевите модели. По този начин двете батерии стават взаимозаменяеми и потребителите могат да индивидуализират байка си в тази насока още при поръчката му, макар че стандартно карбоновите ще бъдат оборудвани с по-малката и лека батерия, а алуминиевите с по-голямата. А тези, които търсят максимален пробег, могат да си купят и допълнителна външна батерия с капацитет 252 Wh. По този начин общият максимален капацитет на велосипед Rise може да бъде 792 Wh, което е напълно сравнимо с т.нар. е-байкове с пълна мощност, какъвто е например моделът Wild.

На кормилото ще видите новата безжична команда EN600, която разполага и с бутон за включване/изключване на електрическото задвижване. Това е позволило премахване на бутона от седалковата тръба (където се намираше при досегашните модели), което пък осигурява влизане на кола за седалка по-навътре. Както и досега, велосипедите Rise използват приложението RS Garmin IQ, което позволява всички типични за е-байк данни (ниво на батерията, режим на подпомагане и т.н.) да бъдат визуализирани върху устройства Garmin (велокомпютри, часовници и др.), с което отпада нуждата от самостоятелен дисплей на кормилото.

Макар че основното намаляване на теглото идва от батерията, има някои дребни промени и в рамката – например при връзките на окачването, където освен по-ниско тегло и повече коравина, виждаме и интеграция с мулти-инструмента Orbea FLP, за да имате по всяко време подръка необходимите шестограни.

Новост при Rise е и интеграцията на кабелите, която вече познаваме от обновените модели Oiz и Wild – системата SIC.

Наред с всичко това има и нови цветове, а по-достъпните алуминиеви модели H20 и H30 са с мотор EP6 RS, който има същите параметри, само че е поместен в алуминиев, а не в магнезиев корпус. Карбоновият топ-модел M Team пък е оборудван с електрическата скоростна система Shimano XT
Di2.

https://www.orbea.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>