Новият Tues на YT Industries вече е по трасетата и трупа победи

Един от новите байкове по трасетата за спускане през този сезон е четвъртото поколение на модела Tues на германската компания YT Industries. Байкът вече има и спечелени победи, което, редно е да признаем, не е толкова трудно постижимо, ако имаш в отбора си атлет като Валентина Хол. Разбира се, компанията твърди, че с този нов модел е направила всичко възможно да улесни състезателите по спускане в преследването на всяка секунда и стотна. И макар че в голяма степен запазва силуета, познат от предишното поколение, новият Tues включва следните промени и подобрения:

Четиризвенната система на окачване запазва една от характерните особености за всички досегашни поколения на Tues – задният амортисьор е разположен успоредно на долната тръба и минава между двете планки, свързващи задницата и предния триъгълник. По същественото обаче е, че новата рамка може да се нагажда и за 29-, и за 27.5-цолово задно колело. За целта има една обръщаема вложка при ставата между задния триъгълник и планките към долната тръба. При готовите велосипеди по-малките размери идват стандартно с 27.5“ задно колело, а по-големите с 29-цолово.

Дължината на задницата също може да се променя чрез ексцентрикови вложки в отворите за задната ос. При захващането на шока към задницата също има обръщаем чип, чрез който може в малки граници да промените челния ъгъл, височината на средното движение и другите свързани с тях параметри. Тези възможности за настройка може и да нямат чак такова значение за „обикновения потребител“, но за много състезатели са важни, защото им позволяват да нагодят байка си по-добре за един или друг тип трасе.

Подобрена е и защитата на рамката – като се започне от новите протектори на долната тръба и тръбата под веригата и се стигне до добавянето на „буфери“ за вилката от двете страни на челото, така че при падане да не причини щети.

Реклама

Като стана дума за геометрия, числата в таблицата с данните едва ли ще учудят някого (може да ги видите в сайта на YT) – по-изненадващото е, че байкът се предлага в цели пет размера, което е сравнително рядко срещано при DH велосипедите. Tues обаче със сигурност е един от моделите, които се радват на добри продажби и затова YT могат да си позволят инвестицията в по-голям брой размери, така че всеки потенциален купувач лесно да намери този, който пасва на ръста му.

Затова пък от гледна точка на окомплектовки нещата са доста по-прости – за момента се предлагат два варианта на Tues, изцяло с карбонови рамки – Core 2 с цена 3999 евро (с по-базово окачване от Rock Shox и 7-скоростна система Sram GX DH) и Core 4 с цена 5999 евро (при който окачването е Fox Factory, а скоростната система е Sram X01 DH.

https://www.yt-industries.com


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>