Новият Occam на Orbea е в две разновидности SL и LT

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Orbea

През есента на 2023 г. испанския производител Orbea представи новото поколение на своя All Mountain велосипед Occam, а най-съществената новост е, че той вече идва в два варианта, наречени SL и LT (съответно вляво и вдясно на горната снимка). SL идва от Super Light, а LT от Long Travel, което достатъчно ясно описва двете разновидности. Ако си го кажем на български, Occam SL е леката разновидност със 140 мм ход на окачването отпред и отзад, а LT е дългоходовата версия със 160 мм отпред и 150 мм отзад.

Преди да продължа, гледайте видеото, представящо обновения байк:

Въпреки разликите между SL и LT, които не са за пренебрегване, общите неща са повече, затова ще започна първо с тях. Визуално новият Occam е трудно различим от досегашния. Дизайнът на рамката следва почти изцяло познатата визия, включително асиметричната (само от едната страна) „греда“, свързваща долната и седалковата тръби. Има дребни разлики тук-там в детайлите, но най-съществената новост (и подобрение от моя гледна точка) е изцяло правата седалкова тръба, която дава възможност за монтиране на още по-дългоходови колове за седалка – до 230 мм, включително и при по-малките размери.

И двете версии се предлагат както с карбонова рамка, така и с алуминиева, която е толкова добре шлифована, че в първия момент може и да не разберете, че има заварки. И при двете рамки може да се радвате (или пък да се дразните) на екстри като вътрешно окабеляване с вход през чашките, интегриран водач за веригата при предния венец, интегрирана кутия за съхранение LOCKR в долната тръба и цялостна защита на покритието – освен обичайните полимерни предпазители при средното движение и под веригата, рамката е почти изцяло облепена и с винилово фолио, което има отношение и към дизайна, а най-хубавото е, че ако решите да подновите или смените визията, просто отлепяте старото и слагате ново. Като стана дума за външен вид, Orbea имат специална програма за индивидуализиране на велосипедите си, което важи и за новия Occam, разбира се.

Реклама

Сега за разликите. Както стана дума, LT е с повече ход на вилката и на задната ос, макар че рамката не изглежда различна, т.е. това вероятно идва от дължината на задния амортиьор и от вилката. Респективно, геометрията при него е малко „по-полегнала“, т.е. с 64 градуса челен ъгъл и 77 градуса на седалковата тръба, докато при SL тези стойности са съответно 65.5 и 78. При Occam LT обаче имате и възможност за леко „изправяне“ на ъглите – с половин градус. Това става чрез един завъртащ се ексцентриков „чип“ при захващането на задния амортисьор и е максимално лесно като процедура – отвивате един болт, завъртате чипа и завивате отново. Както е видно от снимките, при LT афинитетът към спусканията е подчертан с използването на заден амортисьор с метална пружина, макар че няма проблем да монтирате и такъв с пневматична.

При SL пък ефективното поведение на окачването при педалиране е подпомогнато от системата Squidlock, при която с една команда може да заключите и вилката, и задния амортисьор, а освен това тя е интегрирана и с командата за понижаващия кол.

Останалите разлики засягат най-вече окомплектовката на велосипедите – при SL компонентите са по-леки, при LT са по-здрави, макар че и в двата случая Orbea не стига до крайности, т.е. леките модели са достатъчно здрави, а пък дългоходовите не са прекалено тежки.

Повече за новия Occam вижте в сайта на производителя: https://www.orbea.com/


Едно от местата, където можете да купите велосипед Orbea, е магазин All Mountain. Ако го направите чрез партньорската програма на МТБ-БГ, ще получите ваучер на определена стойност за курсове и обучения на Велоучилище МТБ-БГ. Вижте повече тук: https://mtb-bg.com/2023/03/16/all-mountain-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>