Sram 2008, част 1: Rock Shox

След обичайната доза слухове, „шпионски“ снимки и други подгряващи публикта ефекти, SRAM най-сетне разбули новите си продукти за 2008г. Като се имат предвид новостите от предишните сезони, човек би могъл да се зачуди какво още ще измислят от американската компания, но ето, че този път те са се развихрили в посока задни амортисьори с марката Rock Shox.

Компанията открай време предлага такива продукти, но имиджът й на този пазар като че ли не беше толкова полиран, колкото на конкурентите й, а и определено липсваха продукти в някои ключови сегменти. Първите стъпки за промяна на това статукво бяха направени с моделите MC и Pearl – шокове с пневматична пружина и амортизация Motion Control, но за 2008г. е планирано същинското настъпление с двата нови продукта: Vivid и Monarch.

Vivid е заден амортисьор с метална пружина, предназначен за спускане и фрийрайд. Кратко и ясно.

От прес-изявлението на Sram се разбира, че основното и най-важно нещо, което е било заложено като цел, е здравината и издръжливостта. Всеки детайл е внимателно премислен в това отношение. Например монолитното тяло, което спестява нуждата от едно уплътнение, което е потенциално слабо място. Там, където уплътненията не могат да бъдат избегнати, са използвани качествени такива с достатъчно големи размери, за да не се износват бързо и лесно. Същото се отнася за осите и втулките при ушите за закачване към рамката. Дори маслото за хидравликата е подбрано така, че да работи по-добре при високите температури и налягания в задните амортисьори.

Що се отнася до настройките, тук има някои интересни решения. Като начало… два различни „кръга“ за смекчаването при разгъване – единият за началната част от хода, другият за крайната. Rock Shox явно са преценили, че подобен реглаж на връщането е по-полезен от много настройки на компресията, защото за последната има само един регулатор. Що се отнася до контрола върху последната част от хода при сгъване, т.е. срещу продънване, решението е механично: уретановият буфер, нанизан на буталото на шока, е сменяем и се предлага с различни размери и твърдост, така че подменяйки го с друг се променя силата, необходима за сгъване докрай, но без да се влияе върху амортизацията.

Vivid ще се предлага в три размера: 240mm x 76mm (9.5“ x 3.0“), 222mm x 70mm (8.75“ x 2.75“), 216mm x 63.5mm (8.5“ x 2.5“). По отношение на теглото като цел са заложени 430 грама без пружината за най-късата модификация.

За хората, чиято скорост на каране не е толкова висока и престоят във въздуха не е повече от този на земята, е подготвен пневматичният заден амортисьор Monarch. С теглото си от 205 грама (за размер 165х38мм) той се позиционира в категорията XC/АМ. В сравнение с MC е 50 грама по-лек, а спрямо Pearl е напред с цели 120 грама.

Една от целите, заложени при дизайна на Monarch, е той да бъде компактен и пригодим към различни рамки и конструкции на задно окачване. Затова външният диаметър на тялото му е по-малък, а вентилът за помпане на въздушните камери може да се завърта, така че да не си пречи и взаимодейства с планки, кобилици и други елементи от рамката. В същото време обемът на маслото е увеличен, което му позволява да не прегрява и да осигурява надеждна работа на амортисьора.

Пневматичната пружина е Solo Air и съчетава лекота, лесна настройка и простичко устройство. Що се отнася до възможностите за реглаж, двугръговият контрол при разгъване е приложен и тук, наред с настройка на компресията при висока и ниска скорост на разгъване и праг за отключване. С други думи по отношение на компресията нещата наподобяват Mission Control.

Размерите, в които се предлага Monarch, са: 152mm x 31mm (6.0“ x 1.25“), 165mm x 38mm (6.5“ x 1.5“), 190mm x 50mm (7.5“ x 2“), 200mm x 50mm or 57mm (7.875“ x 2.0“ or 2.25“), 216mm x 63mm (8.5“ x 2.5“).

Третата новост при Rock Shox засяга моделите Recon, които ще претърпят някои подобрения и приятно намаляване на теглото. Така например моделът Recon Race, насочен стриктно към ХС колоездачите, е със 100мм ход и 100 грама по-ниско тегло. По-конкретно: 1651 грама! При тази вилка пружината е Solo Air, а смекчаването е Motion Control.

Другата модификация, която беше представена, е Recon 351 U-turn – с метална пружина, регулируем ход 85-130мм, Motion Control и AM насоченост. При него теглото е с 60 грама по-ниско от досегашния модел.

Recon ще получат и алуминиеви регулатори, както и нови графики.

За контакти:
www.sram.com

 

 

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>