Sram 2011 – още нови продукти от Avid и Rock Shox

Въздушен Vivid, обновена вилка Argyle и нови спирачки Code – това е поредната порция продукти от Sram за 2011 г., която бе представена на фестивала Sea Otter в САЩ.


Като че ли най-голямо впечатление направи Vivid Air. Причината е, че производителите на задни амортисьори от години правят опити да разработят дългоходов шок с въздушна пружина, който да е годен за използване при DH/FR велосипеди, осигурявайки сходно усещане с металната пружина и без да променя работата си при повишаване на работната температура. На пазара вече има няколко продукта, но без никакъв личен опит с тях не знам доколко и как се справят – факт е обаче, че повечето състезатели продължават да залагат на шокове с метална пружина и когато търсят максимално ниско тегло, прибягват до титана като материал за нея.

Сега Rock Shox твърдят, че са елиминирали проблема с промяната на поведението при загряване. Според инженерите на компанията той засяга най-вече забавянето при разгъване и се дължи на намаляването на вискозитета на маслото при повишаване на температурата му. Затова при Vivid Air е използван нов шиш за настройване на връщането, наречен Hot Rod – в средата му има елемент от термопластичен материал, който се разширява при загряване и по този начин намалява отвора за преминаване на маслото. Ефектът е увеличаване на съпротивлението, което компенсира намаляването му заради загряването, т.е. в крайна сметка работата остава постоянна и балансирана, при това напълно „автоматично“.

Решавайки този проблем, Rock Shox са могли да се възползват напълно от положителните качества на въздушната пружина Solo Air, която използват от години с успех при много от дългоходовите си вилки, включително Boxxer WC. Тя е лесна за настройване, тъй като има само един вентил и плавна като работа – може да е много отзивчива в началото и е прогресивна по природа в края на хода. Според производителя въздушните пружини по принцип използват по-малка част от хода си за поемане на енергията от един и същи удар в сравнение с металните, което позволява да бъдат карани още по-агресивно, тъй като при повтарящи се неравности на разположение остава по-голяма част от хода.

За теглото е излишно да напомням – новият шок е с 400 грама по-лек от металния си събрат – 530 грама за размер 216 x 63.5 мм.

Настройките, които можете да променяте, освен налягането на въздушната камера, са амортизацията при връщане в началото и в края на хода и забавянето при сгъване с ниска скорост.

Размерите, в които ще се предлага Vivid Air, са 240 x 76 мм, 229 x 70 мм, 222 x 70 мм, 216 x 63.5 мм и 200 x 57 мм.

Препоръчителната цена на продукта е 620 щатски долара.


Друг продукт на Rock Shox, който е напълно обновен за следващия сезон, е вилката за скокльовци Argyle. При нея ходът е увеличен до 140 мм, с което производителят я насочва не само към почитателите на Dirt-скоковете, но и към каращите в дисциплината slopestyle. Всъщност прототипът е бил тестван успешно и до победа от Брандън Семенук и Грег Уотс именно в такъв тип състезания.

Argyle RCT, както е пълното име на обновения продукт, има следните характеристики:
– 140 мм ход (има и варианти със 100 и 80 мм, насочени стриктно към DJ карачите)
– пневматична пружина Solo Air
– алуминиеви горни тръби, 32 мм
– алуминиев стержен 1 1/8
– проходна 20 мм ос Maxle Lite
– система за амортизация Motion Control
– тегло: 2016 грама
– цена: 703 $

Заедно с тази вилка бе представен и един полезен продукт за хората, които изпълняват сложни трикове с велосипедите си. Той е наречен TurnCoat и представлява система за водене на маркуча/бронята на предната спирачка през стержена на вилката, така че кормилото да може да бъде завъртано без проблеми на 360 градуса. Както виждате и от снимката, това е постигнато чрез специална капачка за лапата, вероятно с по-особена „звезда“ вътре, която да не си пречи с маркуча/бронята. Цената на тази полезна „джаджа“ е 30 $.


И накрая, но не и по важност – новата DH/FR спирачка Code. Първото поколение на този модел се доказа в последните години от гл.т. на спирачна сила и качество на работата, но тежеше на мястото си и в буквалния смисъл. Сега Avid са използвали последните си технологии, въведени с моделите Elixir, и най-вече буталото от типа TaperBore, както и изцяло нов спирачен апарат, за да намалят теглото и (по техни твърдения) дори да подобрят още повече работата на спирачката. Code се предлага в две модификации – добавената буква R при втората указва, че тя има само реглаж на отдалечеността, докато при водещия модел можете да настройвате и контактната точка. И в двата случая това става без инструменти.

Спирачното лостче е с т.нар. Power Reserve геометрия, с два болта на гривната и възможност за комбиниране с MatchMaker, а при ставата на ръкохватката има цели три лагера, за да осигуряват гладко движение без хлабини.

Спирачният апарат е от две части, с поставяне на накладките от горната страна. Две двойки бутала с различен диаметър се грижат заедно със спирачното лостче за спирачната сила и модулацията, а регулируемата връзка на маркуча тип „банджо“ позволява безпроблемното му напасване към вилката или рамката.

Теглото на цялата система със 160 мм диск и директен Post Mount монтаж е 410 грама за Code и 395 грама за Code R – колкото бе навремето теглото на моделите Juicy. Разбира се, едва ли някой ще кара тази спирачка по предназначение със 160 мм дискове, но във всички случаи олекването спрямо досегашния модел е ясно забележимо.


Накрая ви припомням и за новостите при моделите Elixir, които засегнахме в предишната статия.

Elixir CR вече е „асоцииран“ към „семейството“ Х9, поне като цветове, а над нея се появява моделът Elixir X0.

http://www.sram.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>