Второ поколение Supercaliber от Trek

Един от интересните байкове, представени през 2023 г., е новият състезателен ХС модел Supercaliber на Trek. Това е второто поколение на този велосипед и най-важните неща за него може да научите от това видео:


А пък ако предпочитате четенето, ето основните акценти, преразказани от мен:

Главната отличителна черта на Supercaliber се запазва напълно – това е конструкцията IsoStrut, при която специалният заден амортисьор е превърнат в структурен елемент от рамката. Шокът на практика е хванат директно към рамката (без ставни връзки и други допълнителни елементи), а задният триъгълник завършва с един тръбен елемент, който обгръща тялото на шока и се плъзга по него. По този начин Trek не само постигат по-ниско тегло, но също така увеличават коравината и изолират шока от усуквания и други натоварвания, а в голяма степен го предпазват и от кал и други външни въздействия. Самият заден триъгълник също е без ставни връзки (единствената такава е между него и предната част) и разчита на контролираното огъване на карбона, като за целта стойките на седалката са тънки, но широки, така че да осигуряват огъване по вертикал, но да запазват коравината по хоризонтал. Обобщено, Trek твърдят, че Supercaliber е с тегло и поведение като на твърдак, но с комфорт и контрол като при байк с двойно окачване.

Въпреки нестандартната си форма и конструкция, задният амортисьор RockShox SIDLuxe IsoStrut има всички необходими настройки за нуждите на един състезателен ХС байк, включително и дистанционно заключване от кормилото.

Реклама

Външно рамката се различава спрямо първото поколение най-вече по малко по-заоблените и с леки извивки тук-там тръби, но по-същественото е, че ходът на задното окачване е увеличен от 60 на 80 мм, а вилката вече е със 110 мм ход. Това, както и промените в геометрията (малко по-дълъг преден триъгълник и по-малък челен ъгъл – 67.5 градуса) допринасят за това байкът да се държи още по-уверено по трудни терени, без да влошават качествата му при изкачване.

Новата рамка се предлага и в два варианта с оглед на използваните композитни материали. SL е достатъчно лека сама по себе си, но ако искате възможно най-ниското тегло, има и SLR, която е от платове с по-голяма здравина, което позволява рамката да е по-лека. Освен това при нея липсват вътрешните канали за окабеляването с цел да се спестят още ценни грамове. В крайна сметка рамката SLR е с около 225 грама по-лека от SL. Най-лекият и скъп Supercaliber SLR 9.9 XX AXS тежи 9.45 кг. При всички байкове от серията Supercaliber има общо ограничение 136 кг за теглото на колоездач, велосипед и екипировка.

Компактните размери и разположението на конструкцията IsoStrut отварят достатъчно място в предния триъгълник за два бидона.

Интересен детайл е и специалния накрайник за монтаж на задната спирачка, който е захванат към проходната ос и се върти около нея, за да не бъде повлияно спирането от огъването на задния триъгълник.

Новият Supercaliber се предлага в пет размера, всеки от които с 29-цолови колела. Вариантите за окомплектовка също са пет, от които четири са с рамка SLR, която се продава и отделно. Цените за европейския пазар са от 3999 до 11499 евро.

https://www.trekbikes.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>