Rock Shox представи новото поколение Boxxer за 2024 г.

След като почти всички АМ/ендуро вилки на Rock Shox бяха обновени в последните години, сега дойде редът и на двукоронната вилка за спускане Boxxer. Много може да се каже за новото поколение, което официално се води модел 2024, но тъй като в разгара на лятото времето никак не ми достига, ще изброя само най-важното накратко:

Boxxer 2024 е базиран върху изцяло ново „шаси“ с 38 мм горни тръби. Разбира се, целта на това „упражнение“ е постигане на повече коравина, но и това не е безусловно. Първите прототипи, които са били пробвани от някои топ атлети на Sram още през 2021 г., се оказали прекалено корави – дотолкова, че влошавали комфорта и увеличавали умората в ръцете при каране. С други думи, много кораво също не е на хубаво, трябва баланс. Именно търсенето на този баланс между коравина и податливост, така че хем да се осигури стабилност и лесно следване на линиите през силно пресечен терен, хем да не бъде влошаван комфортът при каране, е било едно от нещата, с които са се занимавали инженерите на Sram/Rock Shox през последните две години. В крайна сметка новата конструкция е по-корава от предходното поколение, но показателите са „върнати малко назад“ спрямо първите прототипи, така че да се запази достатъчен комфорт.

Съществена новост е и пневматичната пружина Debon Air+, разработена специално за новото шаси на Boxxer. Тя е с т.нар. twin tube конструкция, т.е. бутало и цилиндър/патрон, които влизат в горната тръба на вилката. Има и други особености в някои детайли и елементи, като всички те са направени с цел постигане на колкото се може по-голям обем на негативната камера и по-линейна характеристика на пружината. По този начин се гарантира и добра чувствителност към дребни неравности, като в същото време поддръжката в средната част на хода е достатъчна, а към края има лека прогресия, като за най-сериозните и силни удари, които биха сгънали вилката докрай, е добавен и специален „буфер“, който да ги омекоти.

Повече подробности за разработката на новия Boxxer може да прочетете в сайта на Sram.

Реклама

За амортизация новият Boxxer използва патрон Charger 3, познат от тазгодишните модели Zeb, Lyrik и Pike. Характерно за него е, че кръговете за движение на маслото са разделени по такъв начин, че настройките за сгъване и разгъване са напълно независими една от друга. По-скъпият Boxxer Ultimate (2279 евро) използва варианта RC2 с регулиране и при висока, и при ниска скорост на сгъване и разгъване. „Базовият“ Boxxer (1679 евро) e с патрон RC, при който има настройка само за нискоскоростната компресия. При Ultimate са добавени и т.нар. Butter Cups – специални накрайници в края на шишовете, в които има малки буферчета за обиране на част от дребните вибрации, така че да се повиши комфортът и да се намали умората в ръцете, предизвикана от тези „невидими“ и неуловими натоварвания.

Има и още няколко интересни дейтайла, особено при по-скъпия вариант Ultimate. Освен че долните тръби имат портове за обезвъздушаване, т.е. за изпускане на налягането, което понякога се натрупва в долните тръби заради температурни промени и други подобни фактори, горните пък имат по два отвора за циркулация на маслото за мазане на втулките, така че да го разнасят още по-добре там, където е необходимо смазочното му действие. Върху горните тръби са нанесени и графични маркери, които позволяват на нагласите прецизно височината на короната, без да се налага да ползвате ролетка.

Остана може би да добавя, че Boxxer 2024 се предлага както за 27.5, така и за 29-цолови колела, а ходът на вилката може да е 180, 190 или 200 мм. При Ultimate цветът е червен, макар че се предлага и в черно. Теглото е 2880 грама.

https://www.sram.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>