Кол за седалка PRO Tharsis 3Five 100

През 2021 г. пробвах няколко нови продукта и е крайно време да напиша статиите за тях. Започвам с този понижаващ кол за седалка от PRO, който предназначен за ХС колоездачи, които искат да направят байка си по-удобен за спусканията.

Разбира се, това обобщение със сигурност има нужда от доуточняване. Макар че е един от най-леките понижаващи колове на PRO (с тегло 446 грама без командата), Tharsis 3Five не е шампион в ХС категорията, нито пък се опитва да бъде. За разлика от някои доста скъпи продукти с минимален ход (60 мм), изработени от карбон и други свръхлеки материали, при кола на PRO целта е по-скоро постигане на един добър компромис между цена (645 лв. за тествания от мен компонент, без командата, за 2021 г.), тегло, функционалност и надеждност. В случая Shimano (чиято дъщерна марка е PRO) са решили да се придържат към по-достъпните и конвенционални материали, макар че за намаляване на теглото са сложили титанови болтове вместо стоманени. Най-същественото олекотяване обаче идва от патрона, грижещ се и за основната функция на кола.

100-те мм ход за едни ще са малко, за други може дори да са много. За мен те са част от добрия баланс, за който споменах, и са напълно достатъчни при ХС каране, ако човек иска да си направи спусканията по-комфортни и/или да кара надолу по-агресивно. Не, не е същото като с АМ/ендуро велосипед и 150 мм или повече снижаване на седалката, но със сигурност не е и като с „твърд“ кол. Аз лично единствено при най-техничните и трудни терени започвах да усещам съществена разлика спрямо по-дългоходовите колове.

Реклама

Моята тестова бройка е с диаметър 30.9 мм, но продуктът се предлага и в още два размера – 27.2 и 31.6 мм. Първият от тях е отчетливо насочен към ХС велосипедите, но може да е от полза и за собственици на някои по-стари рамки с такъв вътрешен диаметър на седалковата тръба. По долната тръба на кола са нанесени маркери за по-лесно определяне/запомняне на височината, което може да е полезно при сервизиране или при ползване на един и същи велосипед от различни хора. Графиките, с които е украсен продуктът, за мен са малко странни, тъй като наподобяват пръски кал, но засега изглеждат трайни и устойчиви.

Скобата за седалката е без изместване назад и се регулира/затяга чрез два болта – споменавал съм многократно, че съм фен на този тип конструкция и се радвам да я видя при този продукт, тъй като в някои други колове PRO използват и скоба с един хоризонтално пронизващ болт, при която за мен лично реглажът на наклона на седалката не е достатъчно прецизен. В това отношение Tharsis 3Five е перфектен.

Действието на PRO Tharsis 3Five се активира чрез жило, като за целта можете да ползвате всяка механична команда за понижаващ кол на пазара. Тази, която получих аз, е разположена и се натиска напречно спрямо кормилото, т.е. не замества командата за предните скорости, а може да се ползва съвместно с такава. В интернет е описана като „универсална“, но при толкова стандарти и разнообразие от форми на пазара, трябва във всеки конкретен случай да се преценява дали ще си пречи с един или друг компонент на кормилото. На мен, при липсата на команда за скорости отляво, лостчето на PRO ми е удобно и лесно достъпно. Жилото е прекарано през извита метална тръбичка, в края на която има и регулатор за опъна му.

Редовните читатели на МТБ-БГ сигурно ще си спомнят, че през пролетта два пъти писах „на порции“ за PRO Tharsis 3Five в рамките на „Изпитателните хроники“ през месеците март и май 2021. Добрите ми впечатления оттогава ни най-малко не са се променили, така че не ми остава нищо друго, освен да ги повторя и сега. Както казах и тогава, монтирах продукта на добрия стар Oryx T-140 и макар че каранията ми с него бяха по-малко на брой, все пак имаше достатъчно такива през годината, а и аз нарочно се стараех при тях да ползвам понижаващата функция повече от обикновено. Досега Tharsis 3Five нито веднъж не е проявил някакъв проблем – сгъването и разгъването му са все така леки и плавни, без насичания или забавяния, без нежелано сгъване или разгъване. Просто си работи като нов.

Така че ако ако търсите понижаващ кол с подобни характеристики – сравнително лек, с по-малък, но все пак достатъчен ход, и надежден откъм работа и поддръжка – аз лично мога да препоръчам PRO Tharsis 3Five без никакви забележки.

За контакти: BG-Eurotrade

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>