Изпитателни хроники – март 2021

Както знаете, от време на време получавам различни продукти за тестване и пиша статии за тях. Проблемът е, че напоследък минава твърде много време от получаването на продукта до публикуването на статията. Причината е, че самата проба обикновено отнема 1-2 месеца в активния сезон или дори повече, но след това се оказва много трудно да намеря един цял ден, за да подбера и обработя снимките, да напиша текста и да „сглобя“ всичко в един завършен материал. И не че някой ме гони, обаче в наши дни колкото по-бързо бъде доставена информацията, толкова по-голям шанс има тя да бъде интересна и полезна за читателите.

Затова реших от 2021 г. да приложа малко по-различен подход. В началото на всеки месец ще публикувам статия с впечатления от продукти, които съм пробвал през предишния. Пробите може да са в най-различни фази – понякога продуктът тъкмо ще е получен и разопакован, преди дори да е монтиран, друг път ще е каран 1-2 пъти, в трети случай вече може да е в по-напреднала фаза на тестване с поне 1-2 месеца каране зад гърба си. При по-дългосрочните тестове един и същи продукт ще се появява месец след месец в тези „изпитателни хроники“, като понякога просто ще потвърждавам споделени преди това впечатления, друг път ще добавям нови.

Разбира се, за всеки продукт в някакъв момент ще публикувам и самостоятелна статия, обобщаваща информацията от регулярните му включвания. След нея продуктът обикновено ще спира да се появява в месечните хроники, т.е. ще считам работата си с него за приключена, макар че за продукти, които са мои или по някаква друга причина се задържат по-дълго при мен, може да правя и последващи включвания с дългосрочни впечатления.


Първата такава статия е за месец март 2021 г., когато получих за проба два продукта с марката PRO от представителите на Shimano за България. Единият е седалката PRO Turnix Performance, а другият е понижаващият кол за седалка PRO Tharsis 3Five 100.

Седалка PRO Turnix Performance

Най-важното уточнение, което трябва да направя е, че моделът Turnix Performance е предназначен за шосе, което обаче не означава, че не може да е удобен и за планински колоездачи – вероятно знаете, че при седалките няма твърди правила и стига някоя да ви е удобна, не би трябвало да се отказвате от нея само заради това, че производителят я е измислил за друг тип велосипед. Има и модел Turnix Offroad, който е за планинско колоездене. Гледайки го на снимка обаче, той е точно с формата, която обикновено не ми пасва – със скосени надолу страни, които оставят централната част по-висока. Затова ми се стори добра идея да пробвам предложения ми шосеен вариант, защото при него задната част е по-плоска – не напълно, и тук има лек наклон надолу към страничните ръбове, но все пак чисто визуално е доста по-близо до седалките, които са се оказвали удобни за мен. Има и анатомичен отвор в средната част.

Цената на Turnix Performance е 189 лв., а везната отчете тегло 210 грама. Това я прави една от най-леките седалки, които съм монтирал на байка си и в този смисъл цената ѝ е конкурентна на много други марки и модели. Основата на седалката е карбонова, като в задната част има две винтчета, чрез които можете да монтирате допълнителна приставка за аксесоари. Релсите са от неръждаема стомана, а покритието е от изкуствен материал, какъвто вече съм пробвал при модела Griffon CrMo. Под него има омекотяващ слой от EVA пяна, който е идеално балансиран между твърдост и комфорт. Седалката се предлага с широчина 132, 142 и 152 мм – моят вариант е средният.

Засега съм направил само две карания с Turnix Performance, които не бяха особено дълги, но все пак протекоха добре, особено като се има предвид, че бях с тежка раница и след сравнително дълъг период без каране. Даже мога да кажа, че задните ми части се чувстваха учудващо добре като за начало на сезона. Вярно е, че при първото сядане седалката не ми създава толкова удобно усещане, колкото продуктите-първенци в личната ми класация, но със сигурност не усещам и някакъв дискомфорт. Засега ми се струва доста универсална като форма и усещане. Тепърва ще видя как ще е при по-дълги карания.


Реклама

PRO Tharsis 3Five 100

Другият продукт, който получих за тестване, е колът за седалка PRO Tharsis 3Five със 100 мм ход. Това е най-лекият понижаващ кол на марката с тегло в моя случай 446 грама без команда и жило (при диаметър 30.9 мм).

Продуктът се предлага също и с диаметри 27.2 и 31.6 мм. Като цяло е ориентиран към ХС колоездачи, но може да е полезен и за олекотяване на АМ велосипеди, ако сте готови да приемете по-малкия ход. Цената на Tharsis 3Five е 645 лв., което е точно в средния ценови клас за този тип продукти.

Дистанционното задействане на кола е с жило, минаващо вътрешно през рамката, но в комплекта няма команда, което е и причината все още да не е монтиран на байка ми. Това обаче не пречи да споделя още малко детайли за него.

Скобата за седалката е с два болта, което за мен винаги е голям плюс, защото позволява по-фин реглаж. Нулевото изместване също е за предпочитане в общия случай. За да постигне по-ниско тегло, производителят е заложил на титанови болтове, но най-голяма заслуга в тази насока има олекотеният патрон, използван от PRO за този модел.

Това са най-важните неща за Tharsis 3Five, а реални впечатления очаквайте в следващите месеци. Само да дойде командата, и го монтирам.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>