Изпитателни хроники – май 2021, част 3

Това е последната, трета част за продукти, карани и тествани през месец май 2021 г. – първи впечатления за каската Cube Rook X ActionTeam и нови бележки за понижаващия кол PRO Tharsis 3Five 100 и седалката PRO Turnix Performance.

Каска Cube Rook X ActionTeam

Цена: 149.00 лв.

Тази каска също ми бе предоставена заедно с велосипеда – както с рекламна, така и с тестова цел. Ако трябва да я определя с едно изречение, Rook X е олекотена All Mountain каска, която е доста проветрива и в същото време обгръща добре главата от всички страни.

Размерът, който взех, е М (52-57 см) – в магазина ми се стори, че пасва перфектно на главата ми. Според един от етикетите на каската тя трябва да тежи 290 грама, но везната ми отчете 314. За мен това е добро тегло, със сигурност е по-ниско от на много други АМ/ендуро каски. Подобно на тях, Rook X покрива тила добре, за да осигури малко по-пълна защита. В същото време каската е и доста проветрива – за това се грижат 18-те отвора, но не е въпросът само в броя и формата им, а и в това, че цялостно каската стои леко на главата.

Козирката може да се повдига, но на практика позициите са само две – ниска и висока. Не карам с маска за спускане, така че още не съм пробвал дали може да се затъква под козирката, когато е във висока позиция – вероятно ще може.

Системата за реглаж позволява както стягане и отпускане по хоризонтал, така и регулиране по вертикал. Още при първите 1-2 карания обаче ми направи впечатление, че Rook X е доста „дълбока“ каска, т.е. настройката по вертикал я оставих в най-ниска позиция и въпреки това каската стои добре „нахлупена“ на главата ми, като пластмасовите ленти, чрез които се притяга или отпуска системата, лягат точно зад ушите ми. Оказа се обаче, че точно тук, в точките зад ушите, възниква един проблем, предполагам си е строго индивидуален. Дръжките на настоящите ми очила опират точно там и явно притискат лентите на каската, вследствие на което при по-продължително носене започвам да усещам дискомфорт. Ще трябва да пробвам с някой друг модел очила, за да видим дали ще се „разберат“ по-добре…

В предната част каската е „оребрена“ отвътре и подложките също са под формата на сравнително тесни ивици. Затова, когато я сваля след по-дълго носене, хората реагират малко уплашено, защото челото ми изглежда все едно е било силно притискано, а всъщност не е така – просто подложките по някаква причина (вероятно заради формата и широчината си) се отбелязват по-дълбоко върху кожата.

Катарамата за закопчаване под брадичката изглежда много надеждна – изобщо не мога да си представя да се откопчае случайно. В началото имах нужда от известно свикване, докато започна да я нацелвам от първи път при закопчаване, или пък да натискам бутончето за освобождаване. Страничните ремъци са прокарани през специални плоски катарами под ушите – виждал съм такива и при други производители, но за първи път ги ползвам „на живо“. Честно казано, не намерих някакви предимства или недостатъци – така или иначе това е нещо, което обикновено глася еднократно.

За контакти: Bike Center


Реклама

Седалка PRO Turnix Performance и понижаващ кол PRO Tharsis 3Five 100

Вероятно си спомняте, че именно тези два продукта присъстваха в статията „Изпитателни хроники – март 2021“. За съжаление обаче оттогава насам не съм напреднал с тестването им, защото през април не карах, а пък след това карах новия байк.

Колът вече е монтиран на Oryx-а (който продължава да служи вярно като тестова машина за такива случаи) и успях да направя две кратки карания, в които нарочно се стараех да ползвам понижаващата функция дори и тогава, когато не ми трябваше особено. Засега мога да кажа, че работата му е плавна и безпроблемна, което все пак си е нормално за чисто нов кол. 100 мм не са много, особено когато съм свикнал със 150 мм (вече), но не са и малко – определено са достатъчни, за да придобие човек повече увереност и контрол при спусканията, особено ако са по-трудни и технични.

На външен вид колът също „го докарва добре“, само че тези графики тип „пръски“ по долната част непрекъснато ме карат да погледжам къде и с какво съм го наклепал. 🙂

Както съм споменавал, аз съм фен на скобите за седалка с два болта и се радвам, че Tharsis 3Five 100 е с такава. Това ми позволява да си настроя наклона на седалката фино и прецизно.

Командата, която получих към кола, е разположена и се натиска напречно спрямо кормилото, т.е. не е от този тип, дето застават на мястото на командата за предните скорости. Всъщност предполагам, че дизайнът ѝ е такъв именно за да е съвместима и със скоростни системи с два/три венеца отпред, но без да съм напълно сигурен. В интернет е описана като „универсална“, но при толкова стандарти и разнообразие от форми на пазара, трябва във всеки конкретен случай да се пробва. На мен, при липсата на команда за скорости отляво, лостчето на PRO ми е удобно и лесно достъпно. Жилото е прекарано през извита метална тръбичка, в края на която има и регулатор за опъна му. Ако по някаква причина тази команда не ви харесва, можете да използвате кола в комбинация с всяко друго механично лостче за понижаващ кол, което предпочитате.

Що се отнася до седалката Turnix Performance, тя вече е преместена на Stereo-то и това ще ускори значително събирането на впечатления за нея. След като направя няколко по-дълги и разнообразни карания, мисля да я дам за проба и на Бойко Танчев, защото по въпроса за седалките второ мнение никога не е излишно.

За контакти: BG-Eurotrade


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>