Continental Ruban SL 27,5×2.30 ShieldWall

continental ruban
Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Когато през пролетта от Velosiped.bg ми се обадиха с въпрос дали бих пробвал един нов модел гуми на Continental, наречен Ruban и предназначен за градско каране, ХС велотуризъм и наличен дори във варианти за gravel велосипеди, първите ми мисли бяха по-скоро скептични. Веднага обаче разгледах продукта в сайта на производителя и скептицизмът ми изчезна, но бе заменен от недоумение, което е налице и сега – защо този модел е поставен в някаква отделна категория, наречена SUV/ATB, при положение че като шарка, височина на протектора и конструкция за мен това си е типична любителска ХС гума, продавана на прилична цена (59 лв. в тестваната разновидност, но има даже и по-евтини варианти по 39.90 лв.), при която единствено теглото е малко по-високо в сравнение с продукти от по-висок клас. Няма смисъл обаче да коментирам продуктовите категории на Continental, по-добре е да ви споделя впечатленията си от гумата.

Ruban, както стана ясно, е широкоспектърен модел, който се предлага в доста размери и разновидности. Има го и като продукт за gravel или за градски велосипеди, и като такъв за планинско каране (включително и варианти, сертифицирани за е-байкове), а като размери достига до внушителните 29х2.6. Аз се спрях на 27.5х2.30 с допълнителна защита на стените ShieldWall, сгъваеми бордове и с каучукова смес Pure Grip (за момента гумата не се предлага с Black Chili, тъй като е позиционирана в средния ценови клас). С тези характеристики теглото на двете гуми, които дойдоха при мен, е 809 и 817 грама – съвсем малко над посоченото в сайта на производителя. И ако за състезателно ХС каране се търси по-ниско тегло, то за любителски преходи и с оглед на цената тези стойности са напълно конкурентни.

Гумите са подходящи за безкамерни и точно така ги карах – монтажът бе направен в сервиз, така че не зная дали е имало някакви проблеми с него – след това едната гума леко спадаше и изискваше донапомпване, но след 2-3 карания спря да губи налягане. Тъй като гумите бяха монтирани на резервния ми велосипед (добрия стар Oryx T-140), паузите между отделните карания с тях не бяха малки, което по принцип не е добре за запечатващата течност. Въпреки това обаче, когато при едно есенно каране по един трънлив склон се наложи да вадя над 10 „бабини зъба“ от тях, „бозата“ запуши без проблеми тези пробойни. Така че аз лично нямам забележки към Ruban от гледна точка на безкамерна употреба.

Видно е с просто око, че шарката на гумите е оптимизирана в две основни направления. Централната линия е с гъсто разположени и средно високи грайфери, които да осигуряват добро търкаляне, особено при по-гладки и твърди настилки. Страничните линии са с по-високи грайфери, които да се забиват по-агресивно в терена при завиване. Има и по една тънка „преходна линия“, чиито бутони са леко разминати със страничните.

Това, което ми направи най-добро впечатление при Ruban и което смятам за най-голямо предимство на този модел, е ниското съпротивление при търкаляне. Въпреки че теглото в никакъв случай не е като на състезателни ХС гуми, търкалянето по гладки и твърди настилки ми се стори осезаемо по-добро от повечето гуми, които съм пробвал, т.е. усещането бе точно като за ХС шарка. При по-рохкави или меки настилки също не усещах някакво сериозно „забавяне“ откъм гумите.

На теория, това би трябвало да е за сметка на спирането, но при нормално ХС каране, за каквото е предназначен моделът, аз лично не усетих никакъв недостиг на сцепление, когато се налагаше да забавя по-рязко движението си. Вярно, че така и не се случи да карам гумите по-агресивно, например по някоя по-технична и стръмна пътека, но на черни пътища и по-леки пътеки спирането бе съвсем адекватно.

Интересно за мен бе и завиването. Първата проба бе на асфалт в парка в рамките на упражненията по завиване, които правим през топлите месеци. Там при по-агресивно накланяне на байка усещането бе сякаш гумите се канят всеки момент да изгубят сцеплението, т.е. не ми вдъхваха достатъчно увереност. Интересното е обаче, че в планински условия впечатленията ми са доста по-добри – там нямаше подобно усещане и като цяло гумите се държаха съвсем предвидимо. Аз лично си обяснявам това разминаване между асфалт и пресечен терен с разликата във височината между страничните и централните грайфери. Заради по-ниската средна част на протектора, при по-агресивно завиване на твърда повърхност (като асфалт) основното натоварване се поема от страничните грайфери и тъй като те са по-високи и не получават „подкрепа“ от центъра, вероятно поддават и създават това усещане за по-малка граница на сцеплението. При пресечен терен почвите рядко са толкова твърди като асфалт и тогава страничните грайфери по-скоро се забиват, отколкото да се огъват, пък и „на черно“ рядко смея да наклоня байка толкова, колкото на асфалт.

В сериозна кал не се случи да я пробвам, но е съвсем очевидно, че Ruban не е подходяща за такива условия, макар че едва ли ще е и напълно безпомощна, поне по отношение на завиването.

Реклама

За съжаление общият брой километри (около 200), навъртяни до момента с този модел, е твърде малък, за да мога да дам каквото и да е обективно мнение за износоустойчивостта ѝ. Предишният ми опит с гуми на Continental сочи, че на тях може да се разчита достатъчно дълго време, преди протекторът да се износи. Тук бих очаквал дори още по-голям пробег с оглед на това, че централната част от протектора е доста сгъстена. При друг продукт по-скоро съм наблюдавал протъркване на каучука по страничните стени (и то при модел именно с ShieldWall), но това се случи след цял сезон с АМ/ендуро велосипед и беше по-скоро козметично, т.е. не доведе до скъсване, изпускане на въздух или други съществени проблеми. Тестваният комплект засега изглежда като нов, но той все още си е такъв по повечето критерии.

Обобщено, за типа каране, за което е предвиден моделът Ruban, поведението му е напълно адекватно и предвидимо. Тази гума определено е „подценена“ в класификацията на производителя – аз лично бих я препоръчал в поне две насоки. Първо, тя би вършила чудесна работа като задна гума за ХС/АМ велосипед в комбинация с някоя малко по-агресивна шарка отпред – например с Mountain King или с Cross King (тази комбинация ми изглежда особено удачна!) – за хора, които искат да направят комплект, който да не е скъп и да осигурява по-ниско съпротивление при изкачванията или при по-дълги преходи. Второ, като предна гума също не би била лоша за ХС велосипеди (в комбинация със същата отзад или с някоя още по-лека и „нископрофилна“) за хора, които карат предимно по леки терени и без много скорост и агресия. Изобщо, за мен това е една доста хубава гума за ХС каране (особено в туристическия му вариант) в началния до среден ценови клас.

За контакти:
Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>