Ride Concepts Hellion

2021 година бе една от най-силните за мен от гледна точка на брой карания и изминати километри в планината и през по-голямата част от този интензивен сезон краката ми бяха обути с чифт Ride Concepts Hellion, така че сега мога да споделя доста пълни впечатления от тези чудесни АМ/ендуро обувки за платформени педали.

Редно е да започна с няколко думи за марката Ride Concepts, тъй като тя е сравнително нова – официалната дейност/продажби започват през 2018 г. В този смисъл успехът им е повече от очевиден – ако потърсите информация за техните обувки, ще се натъкнете на многобройни статии, тестове, добри отзиви от клиенти, а дори и на скромния български пазар продуктите им явно вървят добре, защото в обкръжението ми вече има доста хора, които карат с някой от моделите им. Този летящ старт не е случаен и се дължи не само на самите продукти, но и на факта, че създателите на компанията са имали дългогодишен опит в индустрията, свързана със спортове на открито, и точно този опит е предпоставка за успешния старт, като част от него са и самите обувки, разбира се. Важно е и уточнението, изтъквано настойчиво и от Ride Concepts, че те са производител, специализиран само и единствено в разработването на обувки за планинско колоездене, т.е. цялото им ноу-хау, развойна дейност и енергия са насочени към този сегмент с идеята да създадат най-доброто, на което са способни. Самата идея за компанията се ражда и от лични нужди – покрай страстта на сина си към планинското колоездене основателят ѝ Брандън Тод установява, че на пазара не се предлагат „истински МТБ обувки“ за подрастващи и оттам започват проучванията на тази бизнес ниша.

Според някои „легенди“ основателите на марката преди това са работели за Five Ten – не намерих никакво официално потвърждение на тази информация, освен за един от ключовите хора в екипа. Но е факт, че има някои сходства между шарката на подметките при двете марки. Както знаете, Five Ten използват ниски бутони с кръгла форма, а при Ride Concepts формата на бутоните е шестостен, но размерът и височината са почти същите. Според скромния ми опит този тип шарка в комбинация с добра каучукова смес дава отличен резултат от гледна точка на сцепление между педали и обувки, защото шиповете на педалите лесно намират място между бутоните и сякаш направо се заклинват там, фиксирайки позицията на ходилото. Затова не е случайно, че в последно време още поне двама производители (включително Shimano) лансираха обувки с подобни грайфери на подметките. Като споменах каучуковата смес, която е най-важният материал, когато говорим за МТБ обувки за платформени педали, Ride Concepts използват три различни формули, разработени от компанията Rubber Kinetics и наречени DST (dynamic surface technology). Всяка от тези формули е оптимизирана за различни нужди и начин на употреба – „най-меката“ DST 4.0 Max Grip, с дурометър около 40а, осигурява максимално сцепление; DST 6.0 High Grip се опитва да постигне най-добрия баланс между сцепление и износоустойчивост; а пък DST 8.0 Mid Grip е предназначена за по-ежедневна употреба и е малко „по-твърда“, но и по-бавно се изтърква. Моделът Hellion използва средната смес. Има и един малко по-скъп вариант, Hellion Elite, който е с най-меката каучукова смес за подметката, но аз съвсем съзнателно предпочетох DST 6.0 High Grip, защото исках да видя дали „златната среда“ е достатъчно добра за разнообразната употреба, на която са обречени всичките ми МТБ обувки.

Казвам ви директно и в прав текст, че от гледна точка на сцепление и контакт с педалите, за мен Ride Concepts Hellion са първите обувки, които съответстват напълно на Five Ten. Още от първото стъпване контактът е толкова плътен и стабилен, че човек не може да си представи как и защо кракът би се преместил от педала. И това е с подметка DST 6.0 High Grip, а какво е при DST 4.0 Max Grip засега мога само да гадая. Без съмнение заслуга за това усещане имат и педалите Cube RFR Flat SL 2.0 (за които можете да прочетете първи впечатления тук) с техните доста остри шипове, но имах възможност да пробвам Hellion и с други платформени педали, не толкова агресивни, и с тях сцеплението също е на много добро ниво. Използвам продуктите на Five Ten за референция поради поне две причини – едно, че с тях имам достатъчно дълъг опит, и второ, за мен и за много хора около мен те винаги са били аршинът, по който мерим „сцеплението“ на обувките за платформени педали. Ride Concepts не отстъпват ни най-малко в това отношение!  

Редно е да кажа, че това солидно сцепление има две страни. Положителната безспорно е по отношение на спусканията – стъпвам и кракът ми не се и опитва да се измести нанякъде. Но има и (незначителни) отрицателни страни – ако все пак искам да преместя крака си (например защото съм стъпил по-накриво или по-навън или нещо друго), това е кажи речи невъзможно, без да го повдигна от педала и да стъпя наново. А при спускане това не е съвсем лесно изпълнимо. Така че за хората, каращи в байкпаркове или по добре поддържани пътеки, Hellion би осигурил „тонове сцепление“ и едва ли ще имат нужда от нещо друго; но при разни карания по диви и необработени терени, където често се налага слизане, стъпване, подпиране, може по-често да се стигне и до необходимост от корекция на позицията на крака, която при такова сцепление е малко по-трудна. И все пак, когато говорим за колоездачни обувки, за повечето хора (и за мен) сцеплението е най-важно. Има доста марки и модели на пазара, които са с добро/достатъчно/адекватно сцепление. Ride Concepts са от тези, при които то е максимално.

Реклама

И за да приключа тази широка тема, ще кажа „за протокола“, че както и повечето други обувки за платформени педали, Hellion не са перфектни, ако се наложи да бутате велосипеда нагоре. Има ситуации, в които се радвах, че съм с тях – например при преминаване през камъни/скални терени, тъй като на такива повърхности подметките сякаш залепват и запазват стабилност дори и във влажни условия. Но имаше и случаи, в които се хлъзгах и „буксувах“ – например при стръмно бутане по трева или по песъчливи терени, където равната повърхност на подметката със сравнително ниски бутони не може да осигури нужното съпротивление.  

Разбира се, сцеплението не е единственото важно нещо, дори и в МТБ обувки. Ако трябва да характеризирам Hellion с няколко думи, това са универсални ниски АМ/ендуро обувки за платформени педали, подходящи за поне три от сезоните – пролет, лято и есен. В момента (през зимата) също карам с тях без никакви проблеми, но с уточнението, че напоследък избягвам карането в температури под нулата, просто защото „остарявам“ и предпочитам да ми е по-комфортно. Когато избирах този модел, взех предвид именно това, че цялата горна част на обувките е от изкуствена кожа, която предпазва по-добре от дъжд и влага (макар че в предната част и от двете страни има множество малки отвори за проветрение). За сравнение, при модела Livewire предната част е от мрежеста материя – вероятно през лятото тези обувки ще са по-дишащи, но и водата и студът по-лесно ще достигат до краката при лошо време. За Hellion мога да кажа, че са перфектни за пролетта и есента, а през лятото са малко по-спарващи, но изцяло в границите на поносимото, поне за моите крака. Както и при други всесезонни обувки, голямо значение имат и чорапите – през лятото карам с колкото се може по-тънки и проветриви, а сега през зимата слагам топли вълнени чорапи и по този начин се радвам на обувките си през цялата година.

Когато обух за първи път обувките, №42, те буквално прилепнаха към крака ми, т.е. от моя гледна точка номерацията отваря съвсем точно. Hellion се притягат с най-обикновени връзки, минаващи през отвори с „обшивка“, а за „фльонгите“ е предвидено по едно ластиче, което да ги държи прибрани. Простичко, удобно и достатъчно надеждно решение, макар че при каране по диви и обрасли пътеки се е случвало някоя клонка да успее да извади затъкнатите връзки от мястото им, но само толкова. Първото ми усещане при пробата в магазина беше за по-ниска задна част (спрямо повечето други обувки, които съм имал), но без това да е свързано с някаква хлабина или отпуснатост. Тъкмо обратното – дори и сега, след почти година каране, все още предпочитам да използвам обувалка, стига да имам такава под ръка. Засега не забелязвам да са се отпуснали, макар че със сигурност горната им част  „поомекна“ и се набразди от сгъването при ходене. Като казвам всичко това, не си представяйте, че обувките са твърди, груби или неудобни. Просто казвам, че ако подберете точния размер, пасващ на крака ви, може да разчитате това усещане да се запази и напред във времето. Дори и при разхлабени връзки, Hellion запазват формата си и плътното си усещане. В този ред на мисли, съветвам ви при покупка задължително да пробвате обувките на живо, защото за хора с по-широки ходила може да се окажат твърде стегнати и да е добре да вземат с половин или един номер по-големи от обикновените им. Според мен Ride Concepts доста добре са нацелили баланса между комфорт и стабилна/здрава конструкция на Hellion. Това важи и по отношение на подметката, която е достатъчно гъвкава за ходене, но и достатъчно корава за по-ефективно педалиране и за поддръжка на ходилото при спускане. Освен всичко друго, Hellion са и сравнително леки – не че това е най-важното при каране, но все пак има някакво значение – например за усещането при ходене пеша.

Ride Concepts са отделили голямо внимание и на защитата на ходилото. Областите около пръстите и петите са „втвърдени“ чрез добавянето на някакъв много тънък, но ефективен защитен слой. По време на Перпендикулярната вселена имах шанса да „изджаскам“ с десния си крак един скален ръб покрай пътеката – ударът беше доста силен и леко нарани самата обувка (а и мен за малко да ме свали от байка), но пръстите ми останаха напълно невредими. Така че и този елемент бе тестван съвсем реално, макар да не си го бях поставял за цел.

Интересни са и вътрешните стелки, които използват тънки панели от вискоеластичния полимер D3O. Повечето читатели са го чували във връзка с наколенки и налакътници, но тук иновативният материал е сложен с цел да обира по-добре вибрациите и да намалява енергията на „ударите“ при приземяване след скокове и други подобни изпълнения. Не мога да кажа дали се справя по-добре от стелките на други марки и модели, но със сигурност Hellion ми бяха удобни и комфортни, не съм усещал изтръпване или „набиване“ на ходилата и какъвто и да е друг дискомфорт, без значение от продължителността на карането (а имаше и доста целодневни приключения).

Така стигам и до кратко описание на условията, в които бяха карани Hellion-ите. Може би е достатъчно да спомена, че за една година те бяха прани поне 2-3 пъти, а аз като цяло избягвам тази процедура, защото не съм сигурен, че се отразява добре на лепилата и на издръжливостта на обувките. Хигиената обаче също е важна и понякога прането е неизбежно, особено ако си се завърнал от каране в този вид:

Та мисълта ми е, че волно или не, обувките на Ride Concepts бяха каляни, мокрени и прани по-често, отколкото ми се искаше. За няколко месеца те преминаха през кал, дъжд, прах, шубраци, трънаци, камънаци и какво ли още не. Бяха изложени и на немалко механични въздействия от всички страни. След всичко това Hellion все още са здрави. Следите от интензивната употреба личат, но никъде не са разлепени или скъсани.

На горните снимки виждате състоянието им в момента на писане на статията. Ясно си личи къде педалите са оказвали най-сериозен натиск и да, в тази област подметките са започнали да се износват заплашително, но се надявам, че ще издържат още един сезон, преди да мисля за смяна. И пак ще кажа, че ми е трудно да сравня обективно  износоустойчивостта на подметките спрямо предишни обувки, които съм ползвал, защото през 2021 г. за първи път карах с толкова агресивни педали (с високи и остри шипове), а и от доста време не бях карал толкова интензивно, при това само с един чифт обувки. Натоварването, на което бяха подложени Hellion-ите, при другите ми обувки обикновено е било разпределено в няколко сезона. Така че аз за момента съм доволен от издръжливостта им.

Цената на Ride Concepts Hellion е 229 лв. и е напълно конкурентна спрямо повечето други добри МТБ обувки от такъв тип, за които се сещам. Още по-хубаво е, че Bike Center, които ги внасят в България, сравнително често организират и намаления за тях, така че човек лесно може да ги намери и с по-ниска цена.

Заключение

Аз лично, след цял сезон каране, съм изключително доволен от Hellion. Подходих към тях с големи очаквания (базирани на статии и отзиви в интернет, както и на заявките от самия производител), но те напълно ги оправдаха. Не мога да гарантирам, че за всеки ще е така, защото по отношение на обувките индивидуалните предпочитания и изисквания са много различни, но за мен това са едни от най-добрите и универсални МТБ обувки за платформени педали, които съм носил на краката си. И въпреки сериозния тормоз, на който ги подложих, засега все още са здрави.

За контакти: 
Байк Център
https://www.bikecenter.bg/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>