Капли Crosser X-18 27.5

Продукт:Капли Crosser X-18 27.5
Размери:ETRTO 584×30
Тегло:707 грама
Цена:29.00 лв.
Продължителност на ползването:5 месеца / над 1000 км

В последните години всички размери в планинските велосипеди се покачват с темпове като при акциите на някоя просперираща компания. Увеличава се reach-ът, расте задната касета, 26-цоловите колела отдавна се смятат за малки, а гумите като че ли се чудят къде точно в диапазона между 2.3 и 4.0 инча да се установят, но при много АМ/ендуро байкове засега са се спрели на около 2.4-2.6 инча. В цялото това „израстване“ на модерния маунтин байк каплите няма как да останат настрана – те също „набъбнаха“ на широчина, което е свързано главно с по-големия балон на гумите, т.е. за да може една гума с широчина 2.5-2.6, да не говорим за по-големите, да запази адекватен профил и да се „разпъне“ добре, каплата също трябва да е по-широка. Има и други предимства (реални или теоретични и може би не за всеки): по-голяма коравина, по-трудно прещипване и скъсване на външната гума, повишена стабилност. Има и недостатъци – по-високото тегло (при равни други условия), при това под формата на неокачена маса, и то въртяща се.

При такава принципна постановка и с оглед на тенденциите, може би не е учудващо, че през 2020 г. Крос чрез своята марка за компоненти Crosser също реши да предложи на пазара капли с по-голяма широчина – по-специално 30 мм вътрешна и 35 мм външна. Името на модела е Х-18, предлага се в размери 27.5 и 29 цола, с 32 отвора за спици и в 4 цвята, от които три доста ярки и един по-консервативен (черен). Основното предимство на този продукт пред повечето други с такъв размер е цената – 29 лв./брой (за тестваните от мен 27.5-цолови). Струва си да отбележа и това, че Крос произвежда каплите си в България (в разни по-стари статии на МТБ-БГ можете дори да видите снимки на машините и процеса на производство), което също би могло да е от значение за някого.

Не помня дали аз им предложих да тествам този нов продукт, или те се сетиха първи, но във всички случаи ми беше интересно да пробвам както по-широки капли по принцип, така и конкретно тези, защото цената им е наистина привлекателна. Във всеки случай още през лятото те се озоваха наплетени с главините ми на велосипеда и така се модернизирах по още един показател.

За добро или зло, първото, с което се сблъсках, е всъщност основният им недостатък – теглото. При 707 грама за шина добавих по около 150 грама на всяко колело (спрямо предишния си комплект) или общо 300 грама въртяща се маса. Мога да ви уверя, че се усеща веднага! Баирите сякаш станаха малко по-стръмни, дори и тези, дето изглеждат почти равни. Но от другата страна на везната стои скромната цена, т.е. няма как да се очакват чудеса, когато тя е поне 2-3 пъти по-ниска от повечето подобни продукти на пазара. Оставаше да видя дали каплите са достатъчно здрави и качествени, за да си струва човек да преглътне компромиса с теглото.

Х-18 са двустенни, а отворите за спиците са с обшивка (капси), което поне на теория би трябвало да разпределя по-добре натоварванията откъм спиците. В разрез профилът на каплите изглежда солиден, даже бих казал малко излишно усложнен, но това са си мои лаишки разсъждения – не съм инженер, че да анализирам достоверно по картинка.

Точно тук е мястото да кажа, че след няколко месеца интензивна употреба някои неща, които се случиха или не се случиха с каплите, по-скоро ме озадачиха, отколкото да формират категорично мнение у мен, но ето впечатленията ми при каране:

Монтажът и демонтажът на гумите се оказа доста по-лесен от очакваното. Обикновено малко помощ от щангите бе напълно достатъчна, даже с някои гуми вероятно няма да има нужда и от нея. За протокола ще кажа, че съм монтирал на тях три модела гуми – Continental Der Baron 2.4, Continental Cross King 2.3 и Schwalbe Hans Dampf 2.35. И трите са със сгъваеми бордове, две от тях са с подсилени (двуслойни) стени. Schwalbe-то изискваше най-много сила при монтаж и демонтаж, но дори и при него операцията протече без проблеми, каквито съм имал с доста други шини.

И трите гуми, с които съм ползвал X-18, са готови за безкамерна употреба. Никъде не е споменато каплите да са съвместими с безкамерни гуми, но пък нямаше и причина да не са, така че реших да ги карам точно така. Резултатът? С двете по-тежки и дебелостенни гуми (Baron и Hans Dampf) нямаше никакви проблеми, монтажът стана от пръв път, като в самото начало имаше 1-2 точки, в които излизаше по малко въздух, но запечатващата течност си свърши работата и нещата заспаха. Тези две гуми са и по-висок клас, трябва да отбележа. С по-евтиния Continental монтажът също стана от първи път, но имаше повечко последващи проблеми – на няколко места по ръба между каплата и борда на гумата избиваха влажни петна или дори тънки струйки – изглеждаше сякаш гумата е скъсана на тези места, а тя не беше.

Дори почистена и солидно напомпана, след всяко по-агресивно спускане петната се „освежаваха“, т.е. при повечко зор гумата явно леко се е разлепвала, колкото да изпусне малко въздух и течност. На практика проблемът бе повече визуален – гумата никога не е спадала чувствително при каране, по-скоро губеше малко налягане при престой (примерно 1-2 седмици). Така че като цяло X-18 могат да се ползват с безкамерни гуми, но е възможно да имате и някои проблеми в тази насока с конкретни гуми, което вероятно е нормално, при положение че производителят на каплите не ги е обозначил като tubeless ready.

Реклама

Здрави ли са Х-18? По-скоро да. За тези 5-6 месеца каране  и над 1000 км пресечен терен от всякакъв тип има само една подбивка на задната шина. Подбивката си я бива, т.е. ударът явно е бил силен, само от едната страна – другият борд не е засегнат. Честно казано, нямам никаква представа кога и как точно съм я причинил, но с 90% вероятност си мисля, че се е случила по трасетата в Боровец и вероятно при среща на скорост с някой корен. До този „детективски“ извод стигнах поради факта, че каплата е огъната, но гумата (с еднослоен каркас) не беше скъсана, т.е. ударът е бил силен, но не е бил в камък, а в нещо по-обло и „меко“. По времето, когато установих подбивката, бях карал по-бързо и агресивно най-вече в байкпарка. А защо отделих толкова внимание на тази „щета“? Защото, учудващо и за мен самият, тя остана единствена. Месец или два по-късно налетях аграрно на едни остри камъни по пътеката от Гложенския манастир, при което същата тази гума се скъса едновременно на три места (досега не бях постигал чак такъв резултат!), но по каплата нямаше изкривявания. Сигурно е имало и други случаи, за които изобщо не съм разбрал. Така че по отношение на здравината като цяло съм доволен, особено във връзка с цената на продукта. Даже и покритието ще похваля, защото за момента боята е надраскана само на места, където е имало директно съприкосновение с ръбчета на камъни – няма лющене, напукване или други дефекти, каквито съм виждал при някои евтини шини.

Що се отнася до усещането и ефектите от по-широките капли, впечатленията ми са противоречиви. Да, профилът на гумите стана малко по-плосък и балонът се „разпъна“ с около 1-2 мм спрямо предишните ми шини (които бяха с 23 мм вътрешна широчина). Дали това доведе до повече стабилност? Може и да е, но не чак толкова, че да го усетя различимо. Повишената коравина на колелата я усетих веднага, чак и аз се изненадах! При еднакво налягане в гумите велосипедът сякаш започна да вози малко по-твърдо, обратната връзка от терена се усещаше по-ясно. Този ефект за някои хора може да е плюс, но за мен не е еднозначен, защото намалява комфорта при каране. Сега, в последния месец, когато сложих отзад гума с подсилен каркас и намалих малко налягането, усещането е по-приятно.

Заключение

Като за бюджетни и много достъпни капли X-18 се представиха добре, но човек трябва да преглътне теглото им. Това е „скритата цена“. И все пак, въпреки него, те са добър вариант за хора, които поради една или друга причина държат да карат с по-широки капли, но нямат голям бюджет за тях. Аз лично не държа чак толкова на широчината, така че за момента може би ще си върна старите шини, за да ми върви по-леко велосипедът.

Много достъпна цена. Теглото е доста високо и се усеща при каране.
Сравнително здрави са, успях да им направя само едно подбиване.

За контакти:
Velosiped.bg


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>