Continental Cross King ShieldWall 27.5×2.3 Pure Grip

С модела Cross King, който по-рано се казваше X-King, съм се срещал неколкократно върху тестови велосипеди, но обикновено в най-евтиния му вариант и с широчина 2.2 инча, т.е. стриктно за крос-кънтри употреба, каквото беше и оригиналното предназначение на тази гума. Към настоящия момент обаче приложението на модела е значително по-широко, т.е. може спокойно да я срещнете монтирана и на АМ велосипеди, защото производителят увеличи значително асортимента си – в сайта на Velosiped.bg, които са вносители на марката за България, може да намерите Cross King в почти всички възможни размери – 26, 27.5 и 29 като диаметър и от 2.2 до 2.8 като големина на балона. Подобно е многообразието и при използваните технологии – има я в по-скъпи варианти с каучуковата смес Black Chili или в по-достъпни с Pure Grip Compound, има я с допълнителна защита на стените (ShieldWall или ProTection) или в по-олекотени „състезателни“ версии (например RS). Аз лично към причините за универсалния характер на Cross King бих добавил и шарката – макар че по произход тя е с крос-кънтри насоченост, в по-големите си размери гумата има достатъчно големи грайфери, за да намери сцепление в широк спектър от условия. Но за това след малко…

Преди това нека уточня параметрите на пробата, въз основа на която са споделените впечатления. Точната разновидност, която получих за тестване, е описана в заглавието. Каучуковата смес е Pure Grip, която прави гумата по-достъпна като цена (49.50 лв.) и може би по-износоустойчива. (Отварям скоба, за да припомня, че вариантите с каучукова смес Black Chili се произвеждат в Германия, което води и до по-високата им цена, доближаваща или надхвърляща 100 лв.). Друга важна характеристика на продукта е използването на технологията Shield Wall за повишаване на здравината. Досега не се бях срещал с нея, но както и други подобни защити, тя представлява допълнителен тънък пласт от устойчив на пробиви материал, който е интегриран в тялото на гумата, за да я предпазва от тръни, скъсвания и други механични увреждания. Теглото на тестваната от мен гума е 792 грама, което е по-скоро добро с оглед на размера и допълнителната защита. Както и при други продукти на марката, добро впечатление ми направи изработката, която изглежда доста качествена, макар произходът да е от Далечния Изток. Завършвам общата характеристика с това, че гумата е и Tubeless Ready, т.е. готова за ползване като безкамерна, от което аз лично се възползвах с удоволствие.

В рамките на повече от три месеца и над 500 км карах Cross King първо като предна, комбинирана с Mountain King отзад (включително 4 дни в Беласица с всички АМ/ендуро пътеки над Петрич и 3 дни проучвателни карания около Брацигово), след това и като задна, комбинирана с Der Baron 2.4 отпред (включително цялата Перпендикулярна вселена 14).

Както споменах, от самото начало ползвах гумата като безкамерна. При първия монтаж, направен в домашни условия с помощта на помпа с разширителен съд за въздух под налягане, гумата успя да „залепи“ чак от третия път, което леко ме учуди, защото с другите гуми на марката не съм имал такъв случай. След това обаче нямаше никакви проблеми – не се наблюдаваха петна по каркаса или изпускане на въздух и „боза“, а при втория монтаж (когато я преместих отзад) залепването стана от пръв път.

Както може да се очаква от една „ХС гума на стероиди“, Cross King в размер 2.3 се търкаля доста добре. Основна заслуга за това според мен имат централните грайфери, които са леко разминати, но почти се свързват един с друг и образуват отчетлива централна линия с ниско съпротивление. На теория това би трябвало да е за сметка на спирането, но ако съм усетил нещо подобно на практика, то беше по-скоро при ползване на гумата като задна, или на някакви много трудни чакълесто-рохкави терени. Иначе в общия случай Cross King спира напълно задоволително, особено ако човек я кара по предназначение, т.е. не прекалено агресивно. Та ако се върна към сравнително лекото търкаляне, то е добре дошло, ако решите да карате гумата като задна в комбинация с някой по-агресивен модел отпред, както направих аз самият. Разбира се, не очаквайте усещане за състезателна ХС гума – при широчина на балона 2.3 инча грайферите на Cross King са пълноразмерни, а контактната площ е по-голяма, отколкото би била при по-малък размер, каран с по-високо налягане. Във всички случаи обаче вече няколко пъти я препоръчах на познати като добър вариант за задна АМ гума, която препоръка повтарям и тук. Износоустойчивостта на каучуковата смес също се превръща в сериозен плюс при такава употреба.

Реклама

За мен все пак по-интересна бе пробата ѝ като предна гума. Чудейки се с какво да я комбинирам, избрах модела Mountain King, с чиято проба вече бях приключил, оставайки със смесени чувства. За протокола ще кажа, че предходните ми впечатления от Cross King бяха добри – по-евтините и по-тесни ХС варианти, които бях пробвал, се държаха съвсем прилично в широк кръг условия и завиваха добре, като при по-агресивно накланяне на байка загубата на сцепление се случваше достатъчно плавно и предсказуемо. Това обаче беше при каране на ХС велосипеди, които така или иначе цялостно ме ограничават по отношение на скорост и терени. Монтирана на моя личен байк, в размер 2.3, гумата бе „обречена“ да напусне сериозно пределите на ХС карането и това се случи особено отчетливо при едно 4-дневно каране в Беласица, където никоя от ендуро пътеките не ѝ бе спестена, наред с някои доста подивели (и в този смисъл даже по-непредсказуеми като терен) пътеки и пътища. Очаквано или не, предходните ми впечатления се потвърдиха и при по-агресивното каране с този вариант на Cross King. Гумата се справи добре в широк спектър от условия, като няма област, в която да „блести“ отчетливо, но няма и такава, в която да се „провали“. Знам че се повтарям, но за мен това просто е един добре балансиран, универсален модел. Спира достатъчно добре, макар че със сигурност има по-спиращи гуми; те обаче не са от леко търкалящите се. Завива добре, макар че при по-хлъзгави и трудни терени може да очаквате поднасяне – все пак и каучуковата смес не е от най-скъпите, и шарката не е от най-агресивните. Всъщност всяка гума поднася, но за мен важното е да го прави предсказуемо и контролируемо – Cross King отговаря и по двата показателя. Ако трябва да я сравня с другите два модела на Continental, които пробвах през 2019 г., Cross King завива по-добре от Mountain King, като поднася по-късно и по-контролируемо. Не може обаче да се сравнява с Der Baron, която позволява наистина агресивно каране по трудни терени, но пък е и по-тежка, и по-трудна за въртене. Ако трябва да синтезирам впечатленията си от завиването на Cross King, то ще е по следния начин: по пътеките над Петрич дрифтовете бяха чести, но забавни! 😉 Последен, малко странен щрих по отношение на завиването: на асфалт (при упражненията по завиване в парка) гумата ми вдъхваше по-малко увереност, отколкото по пресечен терен. Не съм сигурен дали причината е в шарката или в каучуковата смес, но на асфалт достигах границата на сцеплението малко по-рано от очакваното.

Няколко думи и за здравината на каркаса, подсилен от т.нар. ShieldWall. Гумата издържа цялата Перпендикулярна вселена в Източните Родопи с всичкия камънак и не се скъса. Може би е късмет, а може би просто е достатъчно здрава. Вярно е, че не си спомням да съм чувал звън от капла, ударена в камък, но камъни имаше достатъчно, а Cross King се завърна без поражения. В този ред на мисли ще се позова и на опита си с цитирания Mountain King, който беше с ProTection и също издържа кажи-речи година, преди да успея да го скъсам при борда, минавайки през един доста остър каменен ръб. Така че аз засега съм напълно доволен от здравината на гумите Continental, включително и тези, които не са с удебелен каркас, а само с някаква допълнителна защита на стандартния.

В заключение мога единствено да повторя, че Cross King ShieldWall в размер 2.3 е една доста универсална гума. Можете да я ползвате за крос-кънтри велосипеди, ако искате по-агресивна шарка (по критериите на тази дисциплина) – тогава обаче отиваме по-скоро към размер 29 цола с по-олекотена конструкция. Можете да я ползвате и при АМ велосипеди, ако искате да имате по-леко въртене, без да правите тежки компромиси със спускането или здравината. Цената на тествания от мен вариант е достъпна, а предвид това, че каучуковата смес Pure Grip не е най-меката възможна, може да разчитате и на добра износоутойчивост, т.е. по-дълго ползване.

За контакти:
Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>