Continental der Baron Projekt 2.4

Der Baron Projekt е един от топ-моделите на Continental и е предназначен за АМ/ендуро велосипеди. В този продукт намират приложение повечето върхови технологии за МТБ гуми на марката и това се отразява както на качествата на гумата, така и на цената ѝ. Още с появата ѝ преди години тя събуди любопитството ми, а през 2019 г. чрез вносителя за България Velosiped.bg ми се удаде и шанс да я пробвам.

Продукт: Външна гума Continental der Baron Projekt
Размери: 27.5×2.4; 60-584 ETRTO
Тегло: 990 грама
Цена: 116.90 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 410 км

Макар че получих гумата още през зимата, по стечение на обстоятелствата успях да я монтирам за проба на моя велосипед едва през месец юли. Затова написването на статията се забави, но както ще разберете, предстоящите месеци със сигурност са такива, в които der Baron може да блесне с качествата си, така че статията всъщност е съвсем актуална. Такава би била и през всеки друг сезон, защото този модел на Continental се оказа наистина много универсален.

Признавам, че цената на der Baron Projekt e леко стряскаща за българския потребител, но и за нея си има обяснение. Като един от топ-моделите на марката, този продукт е произведен изцяло в Германия и носи гордо логото „Handmade in Germany“. Continental e един от малкото, ако не и единственият производител, който прави гумите си от висок клас в Европа, за да е сигурен, че високите стандарти за качество и технологичните процеси се спазват стриктно. Това е свързано и с върховите технологии, вложени в този продукт – каучуковата смес Black Chili, подсилената конструкция ProTection Apex и др. Някои от тях Continental създава и прилага само върху гумите си, произведени в Германия.

И наистина, качеството си личи от пръв поглед! Може би не за всеки то би имало значение, но е факт, че още докато е с опаковката си, der Baron Projekt впечатлява с отличния си завършек, а също и с добро тегло, защото при голям балон (2.4 инча) и подсилена конструкция ProTection Apex гумата тежи под 1 кг – в общи линии не се сещам за друга ендуро гума с подобни параметри. Може би е добре още тук да поясня какво означават всички тези наименования, с които ви „затрупах“. ProTection означава, че в каркаса е добавен защитен пласт, който да пази стените от скъсвания и пробиви, а пък добавката Apex е свързана с наличието на специални вложки в бордовете и в стените на гумата, които вкоравяват конструкцията и по този начин повишават стабилността и намаляват вероятността за прещипване и скъсване при срещи с остри камъни и ръбове. Всичко това е комбинирано с висококачествен каркас, състоящ се от три пласта (180 tpi) при стените и 4 пласта (240 tpi) под протектора – така Continental осигуряват добър баланс между тегло, здравина и гъвкавост на „тялото“ на гумата. Този тип конструкция е заимстван от DH моделите, където здравината е от ключово значение, но е оптимизиран допълнително за по-ниско тегло, необходимо при ендуро байковете. Благодарение на тези характеристики, der Baron Projekt е напълно подходящ за безкамерна употреба със запечатваща течност (така я карах и аз), а също и за е-байкове. За съжаление не мога да направя категорично заключение за здравината на каркаса на der Baron Projekt, поради простата причина, че карах гумата само като предна, а там по-рядко се случва да я прещипя качествено. Не че не бих я пробвал и като задна, но нямах друга гума с подходящ размер, която да сложа отпред.

По-здравият и корав каркас обаче се усеща още при монтирането на гумата, но без да го превръща в мъчение – просто на пипане може да се уверите, че стените са по-твърди и дебели, но иначе гумата се вмъква лесно в каплата и дори не ми бяха необходими щанги за тази операция. При демонтаж на гумата използвах щанги, но и тук не срещнах някакви трудности – нито при отлепянето на гумата, нито при изваждането ѝ от каплата. Разбира се, отчитам вероятността това да се дължи просто на късмет с конкретната комбинация гума/капла/запечатваща течност, защото опитът ми сочи, че понякога дори една и съща гума може да окаже различна „съпротива“ при едни или други условия – случвало се е например гума, която съм вадил „на ръка“ в „сухо състояние“, да ме измъчи нечовешки при демонтаж след ползване със запечатваща течност, а пък при някой следващ опит да излезе сравнително лесно, въпреки „бозата“ вътре. Така че в случая просто споделям единично наблюдение, нищо повече.

Ако има нещо, което не харесвам особено при Continental, това е уебсайтът им. През годините многократно съм поглеждал там за характеристики на един или друг модел и в половината случаи той липсва и няма как да съм сигурен дали е така, защото моделът е по-стар, дали поради някакви други причини. Та така е и с тестваната от мен гума der Baron Projekt. В началото на 2019 г. тя фигурираше в сайта на марката с шарката и характеристиките, които виждате тук. В момента (края на 2019 г.) точно този вариант вече го няма, но пък има два други, като единият изглежда още по-агресивен, другият е сходен с тестваната от мен гума, но с малко по-различна шарка. Затова не съм 100% сигурен дали моделът, представен тук, ще се произвежда и занапред, но така или иначе той е наличен в търговската мрежа, пък и новите варианти не изглеждат по-лоши.

Реклама

След тези по-общи приказки вече е време и за конкретни впечатления от карането. Шарката на der Baron Projekt е агресивна и с доста „разредени“ бутони, симетрично подредени. Страничните грайфери са в една линия и са стабилни и достатъчно масивни, за да осигуряват добра опора при накланяне. Между тях се редуват близки и далечни двойки бутони, които образуват централната и преходната линии в протектора на гумата, осигурявайки и ясно изразени спирачни ръбове. Изобщо, не мога да скрия, че подходих към този продукт с доверие, защото на външен вид der Baron Projekt определено изглеждаше „мой тип“ гума. Това е свързано и с предишен опит, който имах с каучуковата смес Black Chili. Още преди десетилетие, когато тя бе нещо ново, имах възможността да пробвам тогавашния вариант на модела Mountain King и останах силно впечатлен от добрите качества на този материал – не само, че осигуряваше добро сцепление, но беше и много износоустойчив. Мога да кажа, че нещата не са се променили – на пипане грайферите имат доста интересно усещане, хем са устойчиви и не се гънат лесно, хем повърхността им е някак мека, но не чак „лепкава“. С други думи, Black Chili изглежда много добре балансирана каучукова смес, като трябва да кажа, че зад това име всъщност могат да се крият различни материали за различните приложения – в случая нещата са оптимизирани за АМ/ендуро употреба.

Макар че подкарах гумата в средата на месец юли, първите 2-3 карания се случиха във влажни, дори кални условия. Проблем? Ни най-малко! Още при първите спускания der Baron Projekt ме впечатли с отличното си представяне на мокри и кални терени. Не мога да кажа, че съм изненадан, защото простичката форма на бутоните и голямото разстояние между тях предполагат отлично очистване на гумата и добро забиване на грайферите във всякаква почва. Der Baron Projekt не е гума за кал, но се доближава максимално до такива модели при каране в размекнати почви и мокри корени и камъни. Това всъщност я прави изключително универсална и много подходяща за преходните сезони (пролет и есен), че дори и за зимата, ако човек иска да балансира между достатъчно сцепление и сравнително добро търкаляне. Последното ми каране, преди да напиша статията, бе Ендуро Гарванец, където теренът е повече от предизвикателен. Там гумата достигна границите на сцеплението си – най-вече на една от пътеките, където гладки камъни бяха смесени с глинеста, разкаляна почва. Не зная дали има гума, която да „държи“ на такъв терен, защото човек преди всичко трябва да има достатъчно увереност да я пробва подобаващо, а аз не мога да се похваля с това. 🙂

Добрите впечатления се запазиха и в месеците, в които карането бе предимно на сухо. При каране надолу гумата се справя отлично във всякакви ситуации – газене в шума или подвижни камъни, завиване на всякакви настилки (включително и асфалт), спиране на всякакви наклони и с всякаква скорост. Не си спомням нито един случай, в който да ме е подвела, да е поднесла непредвидено или да ме е изненадала по друг начин. Разбира се, винаги има терени и условия, в които сцеплението започва да се губи (например завиване на чакъл), но при der Baron Projekt подобни ситуации винаги са предвидими и очаквани, т.е. случват се тогава, когато няма как да не се случат.

Когато употребяваме етикета „ендуро“, наред със здравината и сцеплението винаги имат значение теглото и търкалянето. За теглото вече казах, че е най-ниското, което съм срещал за такъв размер и такава конструкция на гумата. Това без съмнение води и до по-леко каране и по-добро търкаляне, доколкото е възможно да се говори за такива при ендуро модел с подсилени стени и агресивна шарка. Не, не очаквайте усещане като с ХС гуми, нито дори като с еднослойни АМ гуми, но в сравнение с преките си конкуренти der Baron Projekt не отстъпва при педалиране и изкачване или дори ги превъзхожда (доколкото изобщо може да се усети подобно нещо без тестване в лабораторни условия).

Връщам се отново към каучуковата смес Black Chili, за която производителят твърди, че има съществено значение за по-ниско съпротивление при търкаляне. Пак казвам, не съм машина, нито пък мога да карам които и да е гуми при еднакви условия, за да отсъдя по този въпрос, но със сигурност мога да кажа, че гумите с Black Chili, включително и der Baron Projekt, са едни от най-износоустойчивите, които съм пробвал.  Материалът на Continental не отстъпва по сцепление на повечето „меки смески“ на други марки, но определено ги превъзхожда по издръжливост – след 400 км интензивно ползване грайферите все още са много запазени – няма нащърбвания, ронене, да не говорим за скъсани бутони или нещо от тоя сорт.

Заключение

В личната ми класация der Baron Projekt се нарежда наравно с най-добрите гуми, които съм пробвал през годините и не е случайно, че след кратка пауза, в която тествах една друга гума като предна, с нетърпение я монтирах отново, още повече че след 400 км по грайферите все още няма никакво съществено износване. Гумата на Continental обаче е и най-скъпата, която съм монтирал на байка си. Вече казах на какво се дължи високата цена, което едва ли ще я направи по-достъпна в очите на потребителите, но все пак един от основните плюсове на гумата е и нейната износоустойчивост (без да е за сметка на сцеплението или на други качества), което вече може да добави „икономически смисъл“ в една такава покупка. Във всички случаи, ако имате подобен бюджет за гума и сте фенове на марката или просто искате да си купите продукт с много високо качество и отлични характеристики, der Baron Projekt покрива всички тези изисквания.

+

Отлично тегло с оглед на размера и конструкцията.

Отлична шарка – много универсална, с добро представяне при всякакви терени и условия, дори и в кал.

Отлична износоустойчивост на каучуковата смес Black Chili.

В цялост – отлично качество и много добре балансирани характеристики.

Цената е по-висока от повечето ѝ преки конкуренти на българския пазар.

За контакти:
Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>