Geax Mezcal 2.3

Написването на тази статия се проточи повече от година. Причината е, че първоначално взех гумата, за да я ползвам като задна на АМ велосипеди, за да имам по-ниско съпротивление, но след това реших да я пробвам и като предна ХС гума, за да добия по-пълни впечатления. А след всичко това все не намирах време да ги споделя…

Продукт: Geax Mezcal 2.3 със сгъваем борд
Размер: 26х2.3 инча, 58-559
Тегло: 618 грама
Цена: 59 лв.
Продължителност на ползването: 17 месеца / 900 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Велосипеди Mondraker Dune RR (задна) и Cross Traction G30 (предна), капли Mavic EN521 Disc и Crosser GRX8
Други модификации на модела/продукта: Гумата се предлага в още два размера – 1.9 и 2.1, както и с телен борд.

Тази статия е подготвена със съдействието на:


Шарката на Mezcal е типичен пример за бърза ХС гума – ниски грайфери като цяло, а в средата протекторът е още по-плитък, за да се постигне по-ниско съпротивление при търкаляне. От друга страна, централните грайфери са широки и напречно разположени, така че да подпомагат спирането и да „загребват“ по-добре при стръмни изкачвания. Цялостният профил на протектора е доста закръглен, т.е. страничните бутони са разположени под ъгъл и са доста по-ниско от централните. Освен това и формата им е малко по-особена. Моделът е разработен като ХС шарка, но впоследствие бе добавен и по-големият размер 2.3, насочен към АМ велосипеди.

Технологично гумата е с кевларен борд (сгъваем) и с каркас, наречен от производителя XC Casing, който е с гъстота на плетката 120 tpi. Това прави тялото на гумата гъвкаво и леко, но обикновено това е за сметка на здравината, т.е. типичните ХС гуми трудно издържат на сериозно каране по груб и агресивен терен. В това отношение Mezcal приятно ме изненада, тъй като до момента по нея все още няма странични разрези. Разбира се, винаги можем да припишем това и на късмет, но е факт, че с някои други ХС гуми пораженията се появяват още след 1-2 седмици каране, така че аз определено съм доволен от здравината ѝ.

Материалът на протектора е Aramid 3D Compound – според описанието на Geax тази каучукова смес с дурометър 65 ShA се отличава с добро сцепление и висока издръжливост, както и с добра устойчивост към срязване и проникване на чужди тела, благодарение на арамидните частици, добавени в нея.

Измерената от мен широчина на гумата бе 56 мм, т.е. с 2 мм под посочените от производителя 58 мм.

След тези технически характеристики нека споделя и впечатленията си от поведението на Mezcal 2.3 в различните условия, в които имах възможност да я пробвам.

Както отбелязах още в началото, първоначално монтирах гумата като задна на един тестов АМ велосипед, по-конкретно на Mondraker Dune RR Ltd, комбинирайки я с Kenda Nevegal 2.35 отпред. Целта на упражнението беше да си осигуря по-ниско съпротивление при търкаляне, за да компенсирам донякъде предавките на скоростната система 2х10, които не бяха достатъчно леки за моите крака и ме моряха при по-стръмни баири. Затова избрах гума с подобен ХС профил, още повече че имах и някои добри отзиви за нея, а шарката и размерът ѝ ми изглеждаха подходящи за целта. Какъв беше резултатът от експеримента? На първо място, Mezcal наистина се търкаляше осезаемо по-леко от типичните АМ гуми, с които бях свикнал. Вярно е, че опитът ми с подобни модели е малък, така че не смея да обощавам, но определено си улесних живота нагоре. Надолу обаче ниските грайфери се оказаха недостатъчни за карането и терените, на които е способен един такъв велосипед. Казано по-просто, гумата сравнително лесно губеше сцепление при спиране по стръмни, сухи терени с ронлива или плаващо-камениста настилка. Като размер на балона и широчина на протектора Mezcal газеше добре и на твърди настилки като утъпкана почва или стабилни камъни не ме ограничаваше ни най-малко, но на трудните и нестабилни каменисти пътеки имаше дисбаланс в спирането между предното и задното колело, т.е. задното много по-лесно губеше контрол, което в крайна сметка ме принуждаваше да карам по-предпазливо. При изкачванията също може да очаквате гумата по-лесно да пробуксува на терени с лошо сцепление, но пък на гладки и твърди настилки „залепва“ много добре, без да „дърпа назад“.

В този смисъл, ако ще се ползва на all mountain велосипед, бих препоръчал да се комбинира с някоя също бърза, но все пак с по-дълбок протектор гума отпред и така направеният комплект да се ползва за по-специфични условия на каране – сухи, бързи терени или по-дълги маршрути, включващи доста въртене, където ниското съпротивление на гумата би ви спестило доста енергия в сравнение с някоя типична АМ шарка като тестваната по-рано от мен DHEA например.

Така стигаме и до най-важното – независимо от размера и от мястото ѝ в каталога на производителя, за мен тестваният Mezcal си е най-вече ХС гума с по-голям балон. При това доста добра за сухи условия. С това заключение малко изпреварвам следващата част от изложението, но вече се досещате, че не би било честно да съдя за този продукт само по представянето му спрямо гуми, тежащи поне с 50 грама повече и значително по-трудни за търкаляне. Затова след приключването на теста на Mondraker-а, изчаках известно време да износя и срежа една от гумите на твърдака Cross Traction G30 (също тестван миналата година) и веднага монтирах Geax-а отпред, като и досега е там. На този велосипед, в компанията на друга ХС гума, Mezcal осигуряваше много по-балансирано и предсказуемо поведение, доколкото в цялостното каране на велосипеда се съобразявах с предназначението и компонентите му. И така, ето синтезирани впечатленията ми от ХС употребата ѝ.

Големият балон и приличната широчина на гумата осигуряват стабилно усещане като за ХС велосипед. За лекото търкаляне вече споменах – без да съм твърде вещ в точно тази насока, за мен гумата е очаквано добра в това отношение. Теглото е 618 грама, по каталог трябва да е 570, но явно съм случил на по-тежка бройка (знаете, че при гумите има един допуск от 30-40 грама за разминаване в теглото, макар че в случая разликата определено не е малка!). С други думи, Mezcal в този си вариант със сигурност не е най-леката гума на пазара – ако това е от най-голямо значение за вас, насочете се към някой от продуктите-шампиони по този показател. За сметка на това обаче ще припомня, че гумата на Geax се оказа доста здрава и в момента я карам втори сезон без поражения.

Като предна ХС гума спирането ѝ е добро, даже много добро на сухи и твърди терени. На влажна почва, както и на чакъл или рохкава почва Mezcal също се справяше по-добре, отколкото очаквах, до голяма степен може би заради по-големия балон, който ми даваше допълнителна увереност. На мокри камъни и хлъзгава кал обаче трябва много да се внимава, защото заради по-твърдия материал и най-вече заради ниските грайфери, при спиране на по-стръмен наклон колелото може просто да изчезне изпод ръцете ви. Знам, че няма как да се очаква от подобна гума добро поведение точно в тези условия, така че не изтъквам горното като недостатък, а просто като ситуация, в която трябва да карате с повишено внимание.

Към завиването в началото подходих доста предпазливо, защото, признавам си, твърде облата форма на протектора и самите странични грайфери визуално не ми вдъхваха доверие. Оказа се обаче, че с тази гума може да се кара достатъчно смело, включително и в завой. Отново най-добро е поведението ѝ на сухи и твърди терени, както и на мека (влажна или пък рохкава) почва, но дори в чакъл, шума и други нестабилни настилки Mezcal се справя добре (разбира се, тук правя уточнението, че и техниката на завиване трябва да е правилна, т.е. трудно може да разчитате на сцепление, ако стиснете предната спирачка в средата на завоя например). Случваше се на по-трудните терени да поднася, но го правеше в ситуации, когато очаквах да се случи и с контролируем маниер.

Както споменах, материалът на гумата не е от най-меките, така че може да се очаква продължителен живот от нея, въпреки малката височина на грайферите. След първите 300-400 км по грайферите се появиха износвания, но на долната снимка можете да видите как изглежда Mezcal след 900 км и да сравните със снимката от началото на статията:

В заключение ще кажа, че за ХС каране гумата доста ми хареса, с уточнението, че я ползвах предимно на сухо. В такива условия тя се представи много добре. Както и с други подобни гуми обаче, не можете да разчитате на Mezcal за универсалност и съвместимост с по-тежки от гл.т. на сцепление терени. Ако се насочите към нея, трябва да го направите с оглед на предназначението ѝ и смятам, че няма да ви разочарова.

+

Ниско съпротивление при търкаляне.

Здрава конструкция и качествена изработка.

Добро поведение на сухи и твърди терени и предвидимо на сухи, но нестабилни настилки.

По-високо тегло от очакваното.

Трябва да се кара особено внимателно на хлъзгави терени като кал и мокри камъни.

 

За контакти:
„Марк БГ” ЕООД
GSM  0888506044, 0886909520
е-майл: [email protected]
http://www.geax.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>