Geax DHEA 2.30

Geax е сравнително нова марка за българския пазар, която се появи миналата година, но вече не са един и двама хората, които са пробвали някои от техните многобройни модели. Всъщност става дума за един от утвърдените италиански производители, който от десетилетия предлага продукти за шосе с името Vittoria, а от доста години произвежда и планински гуми под марката Geax. МТБ-БГ се сдоби с модела DHEA още през септември 2011 г. и оттогава се постарах да го карам във всички възможни условия, с изключение на сняг.

Продукт: Geax DHEA 26×2.3 Double Compound fold
Гума за АМ/ендуро велосипеди с универсална шарка, подходяща за разнообразни терени и условия.
Двукомпонентен протектор с дурометър на страничните грайфери 50 ShA и 60 ShA на централните.
Сгъваем (кевларен) борд. Каркас с гъстота на плетката 120 TPI.
Размер: 26х2.3, широчина 57 мм
Тегло: 812 грама
Цена: 65 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 900 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипеди Dragomir F7 и Mondraker Dune RR Ltd; капла Mavic EN521 Disc; спирачки Avid Elixir 5, Formula RX, Clarks Skeletal.
Други модификации на модела/продукта: DHEA се предлага в много разновидности и за различни приложения (АМ/ендуро и DH/FR). С размер 2.3 моделът има и варианти с подсилен каркас, както и с телен борд и двуслоен каркас за DH/FR, а също и с трикомпонентен протектор. При големия размер 2.5  гумата е с телен борд и двуслоен каркас.

Тъй като можех да си избера за проба който модел пожелая, разгледах каталога на Geax доста внимателно, за да подбера гума, която се надявах да пасне добре на стила ми и на терените, по които карам. И макар че продуктите, които изглеждаха обещаващо, не бяха един и два, точно DHEA ме привлече от пръв поглед с шарката и характеристиките си. Още тук в началото мога да кажа, че интуицията не ме подведе и в момента този модел е една от любимите ми гуми с препоръка да се ползва като предна при дългоходови велосипеди и при каране по разнообразни и особено по груби терени.

Първото, което ми направи добро впечатление, бе качеството на изработката и материалите. Трудно ми е да опиша тези възприятия с думи, но когато видите и пипнете каркаса отвън и отвътре, борда, бутоните, гумата създава чувство за добро изпълнение и сякаш още с това оправдава цената си, която е малко по-висока от средния клас на пазара. Дори опаковката, с която идва гумата (за съжаление забравих да я снимам), показва внимание към детайлите и към имиджа на продукта.Някои хора може би ще се подразнят от „игличките“, стърчащи от грайферите при изливането в калъпа, но те започват да падат след първите няколко карания. Аз определено нямах желание да ги подрязвам или нещо подобно.

Когато я монтирах на предното колело на байка си, гумата бе права, без съществени отклонения. За разлика от повечето гуми със сгъваем борд, които съм пробвал, при тази кевлареният шнур явно е малко по-стегнат, защото DHEA влиза и излиза от ръба на каплата малко по-трудно, но във всички случаи бе възможно да извършвам тези операции и без инструменти. Предполагам, че подобен борд ляга по-плътно и стабилно в леглото на каплата, поне така се усеща при монтаж/демонтаж на гумата, а това вероятно би се харесало на хората, които биха я използвали като безкамерна с уплътняваща течност.

Каркасът (тялото) на гумата е с доста фина плетка – 120 TPI, което го прави достатъчно гъвкаво, но отново, за разлика от повечето леки ХС/АМ гуми със сгъваем борд, в стените на гумата е вграден и достатъчно каучук, така че на пипане не изглеждат прекалено тънки и податливи на разкъсване и пробиване, нито пък прекалено меки, което би трябвало да увеличава и стабилността на гумата, тъй като носи по-добре тежестта на колоездача и натоварванията откъм терена. И действително, в рамките на пробния период, който не бе никак кратък, нито пък лек от гл. т. на терени, конструкцията на гумата не понесе никакви поражения, при все че това е стандартен каркас. Ако все пак искате да сте защитени максимално в това отношение, DHEA се предлага и във вариант с подсилено тяло, наречено TNT AM Casing – при него има допълнителна бутилова вложка при борда за предпазване от прещипвания, а стените са с по-малка гъстота на плетката, за да са по-здрави – тази технология обаче добавя 150 грама към теглото на гумата.

Като стана дума за теглото, при тестваната гума то бе 812 грама при посочено от производителя 790 грама. Разликата е изцяло в допустимите норми за отклоненение (при велосипедните гуми те обикновено са +/- 30-40 грама). По този показател DHEA не е номер едно на пазара, определено, но отново наблягам на това, че тази характеристика не може да се разглежда изолирано от конструкцията на гумата, която е по-солидна от повечето й конкуренти, както и от размера на балона, който е много голям. В тази връзка аз лично намирам теглото ѝ за доста добро и целият продукт ми се струва добре балансиран като характеристики.

На широчина DHEA отговаря почти точно на размера си, а на височина е по-голяма от много други гуми с размер 2.3 инча, което прави обемът и цялостната ѝ визия доста впечатляващи. Големият балон допринася за стабилността и комфорта при каране, а като се добави и височината на грайферите, гумата има доста агресивен вид. Шарката изглежда универсална, със скосявания на централните бутони за по-ниско съпротивление и с големи и стабилни странични грайфери, разположени малко по-нагъсто, но все пак достатъчно разредени, за да не се задръства протекторът с кал.

Всъщност, започвайки ползването й през есента, карането в кал бе неизбежно, макар хич да не го обичам и да не съм го търсел нарочно. В подобни условия аз лично никога не се отпускам достатъчно, за да тествам границите на сцепление на гумите си, но все пак мога да кажа, че в рамките на комфортната за мен скорост DHEA се държеше доста добре, хлъзгайки се съвсем контролируемо дори при странични наклони. Учудих се също така и от доброто самопочистване на гумата – очаквах да задържа повече кал. Но най-приятно ме изненада поведението й по един много стръмен черен път с коловози, добили формата на улеи и покрити с лепкава тежка кал – влязох в тях с ниска скорост и до края гумата спираше върху този терен отлично, без да поднесе и без да изгуби контрол. Разбира се, мокрите условия не са основно предназначение на този модел, но ги споменах, доколкото ми се наложи да я пробвам и в такива, а и като ориентир за универсалността на DHEA. Иначе казано, можете да разчитате, че при добра техника и преценка от ваша страна, гумата няма да ви подведе дори на мокър/хлъзгав терен.

Все пак производителят я посочва като най-добра за нестабилни, ронливи и по-дълбоки настилки – чакъл, рохкава почва, камъни. И тук DHEA наистина е в стихията си. Мога безрезервно да кажа, че това е една от най-добрите гуми от гл.т. на газене и спиране върху чакъл и натрошени камъни с всякакъв размер. Също и за повечето видове почви, за стабилни камъни, за корени… DHEA осигурява комфорт и стабилност при каране с висока скорост, държи избраната линия прецизно и спира отлично.

Всичко това си го обяснявам с профила на протектора ѝ, който е сравнително плосък, не твърде объл. Това, в комбинация с широчината, големия балон и високите, солидни бутони, осигурява стабилно стъпване на гумата и отлично сцепление. Разбира се, заслуга има и материалът – каучуковата смес на страничните грайфери е по-мека (50 ShA), за да следват по-добре повърхността на терена, но в същото време формата и размерът им не позволяват да се огъват и да поддават лесно. Централните бутони са малко по-твърди (60 ShA), но не колкото при по-евтините гуми.

В повечето завои DHEA се държи отлично. Както казах, страничните бутони са стабилни и от по-мек материал, така че смело може да се ползва тяхната опора. В сравнение с най-добре завиващите гуми, които съм пробвал, този продукт на Geax отстъпва съвсем малко – само при много агресивно завиване с голямо накланяне към плоскостта на терена или пък при обратен страничен наклон. В такива ситуации се случи 2-3 пъти гумата да изгуби сцепление, но не и напълно да загубя контрол – при правилна реакция всичко се оправяше много бързо. И тази черта от поведението ѝ си обяснявам с по-плоския профил – при голям наклон гумата остава върху по-малка площ и поради това може да изгуби сцепление, но отново наблягам, че става дума за екстремни ситуации, в които така или иначе човек очаква евентуално поднасяне.

Всъщност единственият по-съществен недостатък на гумата излезе наяве, когато я сложих като задна. Става дума за високото съпротивление при търкаляне. Дори най-простичък тест с прокарване на длан по повърхността на протектора показва ясно защо DHEA спира толкова добре, но и защо с нея се върти по-трудно. Скосяванията на централните грайфери вероятно помагат, но не са достатъчни да променят характера и агресивната шарка на гумата. От друга страна, естествено е да очаквате по-голямо съпротивление от гума с такъв размер и с такъв ясно изразен грайфер. Както се казва, пълно щастие няма. Когато обаче я ползвате като предна, това съпротивление не е толкова осезаемо, за разлика от изброените горе плюсове в поведението. Така че моят съвет би бил за комбиниране на DHEA като предна с някой от по-леките за въртене модели – например Barro Mountain 2.3, Saguaro 2.2, AKA 2.2 или дори Mezcal 2.3, макар че при последната би се получила твърде голяма разлика в сцеплението на предното и задното колела.

В заключение отново ще кажа, че DHEA се превърна в един от фаворитите ми за предна гума, подходяща за агресивно каране по всякакви терени и в разнообразни условия, особено при проблемни настилки като нестабилни камъни, чакъл, шума и рохкава почва, при които човек би предпочел гумата да гази уверено и да следва избраната линия. Освен поведението ѝ, харесаха ми и балансираните ѝ характеристики, като единственото изключение е чувствителното съпротивление при търкаляне, поради което не я препоръчвам като задна, поне докато е нова.

{gallery}products_test/test0093_pics{/gallery}

+

Отлично сцепление на почти всички терени и добро поведение в завой.

Отлично спиране.

Високо качество на материалите и изработката.

Добър баланс между размер, конструкция и тегло.

Голямо съпротивление при търкаляне.

Макар и предсказуемо, може да изгуби сцепление при екстремно/твърде агресивно завиване.

За контакти:
„Марк БГ” ЕООД
GSM  0888506044, 0886909520
е-майл: [email protected]

http://www.geax.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>