Formula създаде двукоронна ендуро вилка – Belva

Италианският производител Formula привлече вниманието ми още с първите вилки, които създаде преди няколко години, и оттогава почти няма техен модел, който да не съм представил в настоящата рубрика, защото чисто и просто продуктите им са интересни, а новостите и технологиите, включени в тях, на мен лично ми изглеждат смислени и добре обяснени, а не просто плод на маркетинговия отдел. За някои от тях ще стане дума и тук, но преди това най-важното:

Belva е новата двукоронна вилка на марката, която обаче е предназначена не за спускане (за този тип каране е моделът Nero), а за ендуро велосипеди. Защо две корони? Единият отговор гласи: защото Formula са искали да имат такава вилка и са я направили. Другият, с малко повече обосновка, е: защото инженерите на компанията вярват, че с двукоронна конструкция се постига повече и по-добра коравина на вилката, без това да е за сметка на по-високо тегло.

За сравнение, Belva е с 35 мм горни тръби, 170 или 180 мм ход и тежи 2370 грама, което според производителя я прави напълно конкурентна на дългоходовите еднокоронните вилки с 38 мм тръби, само че е по-устойчива от тях срещу усуквания, или поне такива са твърденията на Formula. Макар че външно вилката трудно се различава от такава за спускане, неща като конусовидният стержен, 43 мм изместване (offset), проходната ос 15х110 мм и споменатите 35 мм горни тръби я разграничават от DH моделите на пазара. Короните, ботушите и изобщо всички нейни елементи са проектирани за нуждите на ендуро карачите, а не за дисциплината спускане.

Допълнителен плюс на двукоронната конструкция е, че позволява промяна в малки граници (около 10-15 мм) на разстоянието между оста на предното колело и долната корона (т.нар. axle-to-crown), а това може да повлияе на челния ъгъл и на други стойности в геометрията на байка.

Между другото, Formula не са „екстремисти“ по отношение на коравината и разбират напълно, че тя също трябва да е в такива граници, че да носи стабилност и предвидимост в предната част на велосипеда, но без да пренася твърде много натоварване към ръцете на колоездача. В тази връзка ботушите са прецизно „изваяни“ с променлив профил, който да осигурява коравина, но и податливост в определени зони, така че да се постигне оптимален баланс между тези две качества.

Реклама

При Belva намират приложение повечето технологии на Formula, които познаваме от други модели. Ще ги изброя само набързо:

  • CTS (CompressionTuning System) – казано най-просто, в капачката с регулаторите е монтирана и една специфична част от патрона на вилката – нека я наречем условно глава с клапан. Тази глава отговаря за цялостната настройка на кривата на компресията, т.е. дали вилката да е по-прогресивна, по-чувствителна в началото на хода и т.н. Най-хубавото е, че потребителят може сам, и то съвсем лесно, да подмени този елемент с някой от другите възможни. В комплект с вилката Belva получавате още два такива „клапана“, но освен тях може да избирате отделно между още пет, т.е. възможен е избор между общо 8 различни клапана, включително и такъв, който е специално за е-байкове.
  • Neopos – можете да променяте характеристиките на пневматичната пружина чрез добавяне на една или повече обемни втулки Neopos, които са еластични. Повече за тях вижте тук: https://mtb-bg.com/2018/09/14/products-news-2018-formula-neopos.
  • IFT – патронът за амортизация е структурно свързан с ботушите и горните тръби по начин, който да изолира системата за амортизация от усукванията и страничните натоварвания, като по този начин се намалява триенето и съпротивлението при работата ѝ.
  • ILS – проходна ос със свалящ се лост за притягане, който може да служи и като инструмент за задна проходна ос.  

Както и другите вилки на компанията, Belva ще се предлага в авангардния виолетов цвят, а също и в по-консервативна черна разцветка. Цената на новия модел обаче също го отличава от конкурентите му – 1850 евро. Във всички случаи Formula са наясно, че тази вилка е един нишов продукт и едва ли разчитат точно на нея, за да запълнят производствения си капацитет, но е хубаво, че се появяват и такива продукти на пазара.

Повече вижте в сайта им: https://www.rideformula.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>