DT Swiss представи Ratchet DEG при главините 240

Храповият механизъм на DT Swiss, предлаган и досега в няколко разновидности, е патентован и се ползва с лиценз и от други реномирани производители на главини. През пролетта на 2024 г. швейцарската компания представи още един негов вариант, наречен DEG.

DEG е съкращение от Different Engagement Angle и е свързано по-скоро с маркетинга и рекламната кампания на тази технология. А иначе става дума за следното – новият храповик, запазвайки добре познатия принцип на действие на останалите от серията Ratchet (и най-вече на Ratchet EXP, за който можете да прочетете повече подробности тук), осигурява по-малък ъгъл на зацепване – само 4 градуса. Както вероятно знаете, това означава, че велосипед с такава задна главина ще има по-малък „празен ход“ на курбелите в посока напред, преди храповикът да зацепи. Добре ли е това? За някои хора, за някои ситуации и за някои велосипеди да, за други не. За повечето състезатели, , търсещи максимална ефективност при педалиране, а също и за траял карачи, за каране по технични пътеки и изобщо за ситуации, в които е важно да постигнете по-бърз пренос на енергията от педалите към задното колело, по-малкият ъгъл на зацепване е предимство. Има обаче и недостатъци, които най-общо могат да се сведат до това, че с по-малък ъгъл на зацепване при байкове със задно окачване може да се усеща повече ритане в педалите и това да даде негативно отражение и върху работата на окачването. DT са развили темата с доста големи подробности, така че ако ви е интересно, можете да прочетете техните разяснения тук: https://www.dtswiss.com/en/engagement-angle-technology

Реклама

При Ratchet DEG по-малкият ъгъл на зацепване е постигнат чрез по-голям брой зъби на двата притискащи се един към друг пръстена – 90. За да не станат тези зъби обаче твърде малки и фини, DT Swiss са увеличили диаметъра на самите пръстени, които са изработени от висококачествена стомана. Всичко това гарантира надеждност, издръжливост и голяма товароносимост на новия храпов механизъм. Досещате се обаче, че заради увеличените размери на конструктивните елементи, тялото на главината, а също и на различните „барабани“ за монтаж на задна касета (за Sram xD, за Shimano Microspline и за Shimano HG) са специфични за моделите 240 Ratchet DEG и не са взаимозаменяеми с други продукти на марката.

Повече за новия храпов механизъм може да видите и в тези няколко видеоклипа:
https://www.youtube.com/watch?v=LNJGQSeTH2Y (представяне)
https://www.youtube.com/watch?v=upZmrSq9Uzw (представяне)
https://www.youtube.com/watch?v=ZQs8LERrUZQ (сервизиране)

https://www.dtswiss.com


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>