Shimano представи 8-скоростната група ESSA и други компоненти от начален клас

През 2023 г. Shimano представи няколко серии компоненти, обединени под името CUES, които заменят предишните групи Acera, Altus и Alivio, а също и части от Deore, оформяйки по този начин началния клас на марката с 9-, 10- и 11-скоростни системи, при това с главен фокус върху тези с един венец отпред. В началото на април 2024 г. японският производител продължава тази тенденция с представянето на новите компоненти ESSA, които са с един венец отпред, осем венеца отзад и заменят някои компоненти от досегашните сери Tourney.

Името ESSA идва от концепция с името Essence of Active, но няма да се впускам в анализи какво стои зад нея. За мен нещата са прости – както и при CUES, с ESSA Shimano прави крачка към опростяване и съвместяване на продуктовата си линия в началния клас, така че да улесни живота и на производителите (които влагат такива компоненти в по-евтините велосипеди), и на механиците (които най-често осъществяват ремонта и поддръжката им), и на потребителите (на които пък се налага да купуват части за подмяна при редовна експлоатация на велосипедите си). В същото време японският гигант модернизира тези продукти, което ги прави по-атрактивни и ефективни за колоездачите с по-ограничен бюджет.

Накратко, както става ясно и от заглавието на статията, ESSA обединява компоненти за 8-скоростни системи, като при тях също се появяват курбели с един венец отпред, венци с технологията DYNAMIC CHAIN ENGAGEMENT и с широки/тесни зъби, и задни касети с голям обхват на предавките (около 400%). Тези нововъведения правят скоростните системи за велосипеди от началния клас по-прости и лесни за ползване, по-леки и по-надеждни, включително и от гледна точка на стабилността на веригата. В същото време новите компоненти са съвместими с досегашните 8-скоростни системи, ползващи технологията HYPERGLIDE, което значително улеснява надграждането и осъвременяването на велосипеди, оборудвани с тях.

Ето малко повече информация за трите нови компонента, които „дефинират“ серията ESSA:

Задният дерайльор ESSA (RD-U2000) използва конструкцията Shadow, която не позволява на тялото му да отива напред и да се удря в рамката, а оптимизираната геометрия и увеличеното съпротивление на пружината стабилизират рамото и подобряват обтягането на веригата. Дизайнът му също е далеч напред спрямо този на компонентите Tourney. Капацитетът му (т.е. разликата между най-голям и най-малък венец на касетата) е 34 зъба, а максималната големина на най-големия заден венец, който може да обслужва, е 45 зъба.

Точно такава е най-голямата плоча в касетата CS-HG400-8, а най-малката е 11 зъба (по-конкретно венците са 11-13-15-18-22-27-35-45T). Както вече споменах, касетата използва технологията HYPERGLIDE, т.е. съвместима е с вериги, команди и други компоненти, отговарящи на нея.

FC-U2000-1 се предлагат в два варианта – с 32 и с 40 зъба, като при втория има възможност за добавяне и на пластмасов предпазител по периферията.


Реклама

Като стана дума за сериите CUES, в тях Shimano добавя нови команди и спирачни лостове с добавка S-REACH в името, което идва от Short Reach. Те имат за цел да осигурят повече удобство и ергономия на колоездачи с по-малки ръце.

Ръкохватката на спирачния лост е с 20% по-близо до кормилото, което го прави по-лесен за достигане от хора, чиито пръсти са по-къси.

При командите и двете лостчета са по-близо до палеца на колоездача (едното с 12 мм, другото с 10 мм), а освен това и ходът на изтеглящото лостче е намален с 11%.


Третата новина всъщност е още от миналата година, но сега Shimano отново акцентира върху наличието на няколко нови главини в началния клас, които са подходящи за сериите с 11/10/9/8-скоростни системи, макар че не са част от тях.

TC600 и TC/QC500 са с капсуловани лагери и допълнителни уплътнения и са подходящи за по-натоварващи карания, включително и в по-лоши условия. QC400 са с капсуловани лагери, но без допълнителните уплътнения, а QC300 запазват традиционната за марката конструкция с лагери конуси и чашки.

Интересни са и задните главини FH600 и FH500, които са с барабан тип MICROSPLINE и по принцип са предназначени за 11-скоростни касети тип SHIMANO LINKGLIDE, но могат лесно да бъдат надградени и за 12-скоростни касети.

https://bike.shimano.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>