Neopos от Formula прави пневматичната пружина още по-добра

Наскоро италианският производител на спирачки и вилки Formula представи поредния нов и интересен продукт, наречен Neopos. В случая не става дума за нов модел вилка, а само за допълнителен аксесоар/елемент и по-специално за нови обемни втулки, които да намаляват обема на въздушната пружина в съществуващите вилки на компанията. Името е игра на думи, означаваща „нова позитивна пружина“. Но кое е новото и важното, че да пиша цяла статия за едни такива втулки?

Преди да обясня това, ще трябва да припомня някои базови неща вилките и техните пружини. При металната спираловидна пружина характеристиките на сгъване и разгъване са изцяло линейни, т.е. съпротивлението на пружината нараства пропорционално спрямо приложената сила. Пневматичните пружини обаче по природа са прогресивни, т.е. в началото на хода е нужна по-малко сила за сгъване на единица ход, отколкото в края на хода, или казано другояче, те се „втвърдяват“ към края на хода. Освен това те имат и един начален праг на сгъване, дължащ се на по-стегнатите уплътнения, необходими за задържане на въздуха в камерата. В опитите си да наподобят колкото може повече усещането на металната пружина, производителите на вилки и задни амортисьори обикновено увеличават обема на въздушната камера, което позволява по-ниско налягане в нея. Така те успяват да постигнат линейни характеристики в по-голямата част от хода и прогресивността се усеща едва в края му. Не за всички потребители обаче това е идеалното положение, защото някои започват твърде лесно да „продънват“ вилките си, други предпочитат да имат повече твърдост още в средата на хода и т.н. Затова съвременните вилки обикновено вървят в комплект с няколко обемни втулки (tokens), обикновено пластмасови, които запълват част от обема на въздушната камера, т.е. намаляват го и по този начин увеличават прогресивността в края или дори още в средата на хода. 

Точно за такъв продукт става дума и тук. Има обаче една съществена разлика – Neopos не са изработени от твърд материал, а от еластичен. Иначе казано, освен че запълват част от обема на въздушната камера, те също така се и свиват при сгъване на вилката и увеличаване на налягането и се разширяват при разгъването ѝ. По този начин прогресията става по-плавна и неусетна, а работата на вилката по-приятна и контролируема. Разликите са видими от следната графика, която показва кривата на съпротивление на въздушната пружина при стандартно положение, при нееластична втулка и при добавяне на Neopos:

Реклама

А понеже тези меки втулки са от такъв материал, че независимо от силата и рязкостта на сгъване, се разгъват винаги с една и съща скорост, те подобряват характеристиките на въздушната пружина не само при компресия, но и при разгъване. В тази връзка е важно да уточня, че не става дума за еластомер (материал, който се използваше доста широко при вилките преди години, като при някои дори изпълняваше изцяло ролята на пружинен елемент, а при други служеше само като буфер в крайната част от хода) – при Neopos физичните и механични характеристики са съвсем различни.

Инсталирането на Neopos е съвсем лесно и по нищо не се различава от обикновените (твърди) обемни втулки – спадате вилката, отваряте капачката на пневматичната пружина, слагате една или повече втулки, затваряте и напомпвате.

За момента обаче тези втулки се предлагат само за продуктите на Formula, а ако искате да научите повече за тях, погледнете тук:
http://www.rideformula.com/stories/neopos-time-for-a-change-of-air/
http://www.rideformula.com/technologies/neopos/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>