Formula направи и двукоронна вилка – Nero

След като през 2016 г. италианският производител Formula (известен най-вече със спирачките си) обнови вилките си 35 и 33 и представи новия модел Selva, в края на лятото на 2017 г. компанията привлече отново вниманието към себе си с чисто нова вилка за спускане, наречена Nero.

Тъй като екипът на Formula смята, че няма как да бъде създадена перфектна вилка за всякакви условия, той се е съсредоточил върху създаването на продукт, който да е максимално адаптивен към променящите се условия, към индивидуалните нужди и предпочитания, стил на каране и т.н.

Nero се предлага в два варианта – R е с пневматична пружина, а C е с метална. Амортизацията и в двата случая е еднаква. Съобразявайки се с тенденциите на DH пазара, вилката се предлага във варианти за 27.5″ и 29″ колела. Ходът и в двата случая е 200 мм, а теглото около 2.6 кг (за въздушна пружина).

При представянето на новия продукт фокусът е върху въздушния вариант, а най-значимата новост при него е пневматичната пружина 3Air, включваща цели три въздушни камери, които си взаимодействат, за да осигурят плавна и ефективна работа с възможност за бърза, лесна (без инструменти) и фина настройка в големи граници и в различни направления. Всяка от камерите се контролира чрез отделен вентил, като за улеснение те са със златен, сребърен и бронзов цвят (както при медалите в състезанията), за да напомнят на потребителите поредността, в която трябва да бъдат помпани – първо златния, после сребърния и накрая бронзовия.

Златният вентил контролира налягането в допълнителната камера за прогресивност в горната част на хода. Тази камера е сърцето на системата 3Air – това, което я отличава от повечето други пневматични пружини на пазара. Тя не е просто традиционна защита срещу „продънване“. Такива камери има, но те обикновено не са регулируеми, действат само в последните 2-3 см от хода и се „включват“ рязко и без плавен преход спрямо хода на вилката до този момент. При 3Air тази камера започва да действа малко след средата на хода и включването ѝ променя плавно кривата на окачването, така че да стане по-прогресивна и да осигури поддръжка при силни удари, каквито са при приземяване след скок или при среща на ръб с висока скорост. А най-хубавото е, че можете да регулирате налягането в нея чрез златния вентил. По този начин не просто създавате прогресивност в края на хода, но се променя цялостно кривата за характеристиките на въздушната пружина. Казано най-просто, чрез добавяне или отнемане на въздух в тази камера, можете да направите вилката по-прогресивна или по-линейна.

Реклама

По подобен начин, само че от другата страна, в началото на хода, действа негативната камера (с бронзов вентил), която е добре познат елемент при пневматичните пружини. Ако искате да направите вилката по-мека и отзивчива в началото на хода, трябва да добавите въздух в тази камера. Ако предпочитате да е малко по-твърда и да стои „по-високо“, тогава намалявате налягането. Основната камера (позитивната, със сребърен вентил) се грижи за общата твърдост и усещане на вилката, т.е. тя се настройва най-вече според теглото на колоездача. 

Голямото предимство на 3Air е, че всички настройки се извършват с помпа и нищо повече. Такава е включена в комплект с вилката, но и всяка друга помпа за шок върши работа. Няма нужда да отваряте вилката, да добавяте или изваждате дистанционни втулки, не се ползват никакви други инструменти, и всичко става пределно лесно и бързо. Трябва да помните единствено поредността при настройването – първо златния вентил, после сребърния и накрая бронзовия.

Патронът за амортизация допълва, подпомага и контролира действието на пружината (както на пневматичната при Nero R, така и на металната при Nero C). Той включва две отделни настройки за сгъването (при висока и ниска скорост на сгъване) и настройка на разгъването.

В Nero виждаме и още някои интересни новости, засягащи проходната ос. Вилката използва новия стандарт Boost DH 20×110 мм. Разликата между него и досегашния стандарт (който също беше 20х110 мм) е в по-голямото (реално) разстояние между „ботушите“ на вилката, респективно и в изнесената по-навън позиция за спирачния апарат. Това е така, защото макар оста да запазва размерите си, вилката е предназначена за главини с малко по-раздалечени фланци, както е и при другите Boost стандарти. Добрата новина е, че този път хората, които имат хубави наплетени колела за досегашния стандарт, няма да се наложи да се разделят с тях, а могат да използват дистанционни шайби под диска, с които да го отдалечат достатъчно от фланеца на главината.

Самата проходна ос използва само една контрагайка, така че монтажът и демонтажът са лесни (с шестогран и без а развивате няколко болтчета), но и системата е подсигурена максимално срещу евентуално развиване. Системата си има и търговско наименование – FIRM.

Както и другите вилки на Formula, Nero се предлага освен в черен цвят, и във виолетов, а можете да я индивидуализирате и допълнително чрез различен цвят стикери.

Повече подробности за продукта можете да намерите в сайта на производителя, а ние продължаваме с още видео и снимки:

http://www.rideformula.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>