Specialized представи Epic 8

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Specialized

В средата на март 2024 г. Specialized представи осмото поколение на своя ХС велосипед Epic, който ще се предлага в два варианта – Epic 8 и Epic 8 Evo. Запознатите с наименованията на американската марка знаят, че зад добавката Evo обикновено се крият повече ход на окачването, по-дебели гуми, геометрия и други характеристики, оптимизирани за по-добро поведение при спусканията. С други думи, тези модификации на модела остават в рамките на концепцията за крос-кънтри каране (ниско тегло и ефективно окачване), но са предназначени за хора, търсещи по-интензивно и/или комфортно преживяване при карането надолу. А за да стане картината още по-наситена, припомням, че през 2023 г. Specialized лансираха и модела Epic World Cup, което си е отделен модел, за най-състезателно настроените, и е с малко по-особена концепция за окачването.

И така, кое е най-важното за новите байкове в сериите Epic 8 и Epic 8 Evo?

Вижда се, че от предишната концепция за окачване, подпомогнато в ефективността си от инерциална клапа, вече не е останал и помен. Освен това ходът е увеличен на 120 мм, а геометрията е оптимизирана за още по-добро представяне на технични и стръмни терени. Накратко, може да се каже, че новият Epic 8 започва оттам, където бяха модификациите Evo при предишното поколение.

Макар и без инерциална клапа, ефективността на окачването (очаквано) е останала основен приоритет при този ХС велосипед. Тя обаче е постигната основно чрез кинематиката, а също и чрез специална вътрешна фабрична настройка на задните амортисьори (и вилките), проектирана от и направена специално за Specialized, така че шоковете, монтирани на новия Epic, да работят в пълно съзвучие и максимална ефективност спрямо характеристиките на окачването. Това е била една от важните задачи на Ride Dynamics – елитен екип от инженери и служители на Specialized, който се грижи за цялостно и пълно проучване, проектиране и тестване на елементите на велосипеда в съвкупност, така че да бъде създаден един завършен и отличен в целостта си продукт.

При Epic 8 задните амортисьори и вилките предлагат три режима на работа, носещи съответно имената Wide Open, Magic Middle и Sprint-On-Lock. Отвъд закачливите наименования двете крайни позиции (напълно отключено и напълно заключено) са ясни, а средната е интересна с това, че създава ясно изразена „платформа“ чрез засилване на компресията към въздействия с ниска скорост на сгъване (както е например при педалиране и спиране), но не и към такива с висока скорост на сгъване (както е при повечето препятствия по пътеките). Според Specialized този режим би бил подходящ за повечето състезатели и ХС любители през 80% от карането им.

При модела S-Works тези три режима се командват автоматично (е, може и ръчно) от технологията Flight Attendant на Rock Shox, т.е. Epic 8 се явява една от „ракетите-носители“ на тази „екстра“ при ХС велосипедите.

Геометрията на новия Epic изглежда наистина прицелена в бъдещето на ХС байковете, макар че явно вече можем да го наречем настояще. Рамката разполага с обръщаем чип, разположен в „удължителя“ между задницата и шока, чрез който челният ъгъл може да е 66.4 или 65.9 градуса, което води до съответни промени и в седалковия ъгъл, височината на средното движение и др. И в двата случая обаче е очевидно, че Epic 8 позволява на ездача си да се чувства напълно комфортно дори при стръмни и технични спускания, защото подобни градуси до момента бяха характерни само за по-дългоходови велосипеди в сегмента Trail/All Mountain.

Реклама

Третият основен приоритет е бил запазване на ниското тегло, въпреки по-големия ход и по агресивната геометрия, които предполагат залагане и на повече здравина. Specialized твърди, че новият Epic е дори малко по-лек от стария (със 76 грама при S-Works), въпреки че са добавени нови екстри като кутия за вещи в долната тръба и стопери в чашките срещу прекомерно извъртане на вилката, предпазващи рамката от съприкосновение с нея.

Прави впечатление, че повечето байкове в серията са с вътрешно окабеляване през челото, но при версията S-Works входът е през чашките – това е така, защото тази рамка на практика е предвидена за ползване само с компоненти AXS от Sram и в нея са премахнати вътрешните „тунели“ за броните, освен тези за маркуча на задната спирачка. Олекотяването при Epic 8 включва и титанови болтове по окачването, а липсата на ставна връзка между тръбите на задния триъгълник при задната ос, разчитайки на гъвкавостта на композитния материал, е нещо, което е пренесено още от предишното поколение на модела. Теглото при рамките S-Works е между 1.8 и 2.0 кг (включително шока) в зависимост от размера, а при стандартната рамка е около 170 грама повече.

Ако всичко това ви звучи добре и ви изкушават ниското тегло и ефективността при изкачванията, но искате да се чувствате още по-добре при спусканията, тогава насочете вниманието си към вариантите Evo. При тях рамката на практика е същата, но е комбинирана с малко по-дългоходова вилка отпред (130 мм), което намалява още малко челния ъгъл до 65.4 градуса. Друга съществена разлика е, че задният амортисьор и вилката имат само два режима – Wide Open и Sprint-On-Lock. „Златната среда“ тук е била сметната за излишна, тъй като тези байкове не са насочени към състезателите, а по-скоро към ХС любителите, търсещи евентуално и повече комфорт. моделите с означение Evo са оборудвани с по-къса лапа, по-дебели и агресивни гуми, по-силни спирачки.

Интересна подробност обаче е това, че всички велосипеди Epic 8, дори и „най-наточените“ откъм компоненти, са снабдени с понижаващ кол за седалка. Това показва ясно, че полезността и значението на този компонент вече са напълно приети и в ХС средите.

Топ-моделът S-Works е леко стряскащ с цената си, която е 14 500 щатски долара, а най-достъпен е Epic 8 Evo Comp с цена $5000.

https://www.specialized.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>