Rock Shox добави нови функции към технологията Flight Attendant

През 2021 г. Rock Shox представи технологията Flight Attendant за автоматично регулиране на окачването и макар че на българския пазар тя едва ли е навлязла в някаква значима степен, мисля набързо да ви представя новостите, които компанията въвежда в нея от 2025 г. (а на практика още от 2024, тъй като продуктите с нея ще бъдат на пазара още в следващите месеци).

Едното подобрение е, че Flight Attendant вече може да се сдвоява с всички компоненти, използващи безжичната технология AXS и по този начин да черпи допълнителни данни от тях. След малко ще стане дума за какво се ползват тези данни, но най-голямо значения в тази връзка има измервателят за мощността (power meter), който се монтира в оста на курбелите.

Може би си спомняте от предишната статия, че макар системата да избира автоматично кой от трите режима за компресия на вилката и шока (отворен, педалиране и заключен) да е активен в даден момент, потребителят може „да ѝ дава наклон“ – този жаргонен израз всъщност е буквален превод на настройката, наречена Bias, чрез която можете да кажете на Flight Attendant, че предпочитате да държи окачването приоритетно към отворения режим, или пък към заключения.

Сега Rock Shox добавя и още една функция, наречена Adaptive Ride Dynamics. Това ще рече, че системата събира и анализира данните от всички датчици и компоненти, „закачени“ към нея, като от особена важност, повтарям, е датчикът за силата, прилагана от ездача. На базата на тези данни Flight Attendant определя четири зони на натоварване (Low, Medium, High и Sprint), в които може да се намира колоездачът, и избира съответната настройка на окачването не само според данните за терена, но и според тези за прилаганото физическо усилие. Така например, ако датчиците отчитат, че сте в зоните High или Sprint, системата ще държи окачването по-твърдо и ефективно за педалиране, макар че в същото време ще отчита и особеностите на терена – при асфалт или гладък терен избраната настройка ще е една, при неравен терен друга. При Low и Medium приоритетът се измества към повече комфорт и по-меко усещане на окачването.

Важен акцент е и това, че системата се самообучава, т.е. взима данните от последните 8 карания и определя зоните на тяхна база. По този начин тя може да избира различни настройки за окачването в началото на сезона, когато колоездачът още не е във върхова форма, и по-късен момент, когато тренировките и редовното каране са дали своето отражение.

Може би тук е моментът да изгледате и видеото, представящо споменатите новости:

Реклама

Макар че тези нови автоматични настройки няма да са излишни и за АМ/ендуро карачите, основната група, в която са прицелени, като че ли са любителите на ХС карането, включително и състезателите. Затова компанията представи и две нови вилки и един заден амортисьор от серията SID, които са носители на обновената Flight Attendant технология.

Ако искате да научите повече, линкове към сайта на Rock Shox, откъдето може да започнете:
https://www.sram.com/en/rockshox/learn/flight-attendant-welcome-and-setup-guide
https://www.sram.com/en/rockshox/learn/fork-deep-dives/personalize-your-flight-attendant
https://www.sram.com/en/rockshox/models/fs-sids-ufa-d1
https://www.sram.com/en/rockshox/models/fs-sid-ufa-d1
https://www.sram.com/en/rockshox/models/rs-sidl-ufa-a2

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>