Diodra – бамбукови градски велосипеди, направени в Румъния

Изключително рядко излизам извън тематиката на планинското колоездене, но в тази статия го правя по няколко причини.

Първо, Diodra е един съвсем нов производител на градски велосипеди от съседна Румъния, но амбициите и технологиите, с които излизат на пазара, са на високо ниво и поради това ми се иска да популяризирам тази нова марка. Да не говорим и за това, че зад проекта стоят хора, които са рискували и жертвали всичко – и времето, и спестяванията си, за да започнат и доведат до успешен пазарен старт това начинание, начело със създателя на компанията Сабин Димиан.

Второ, рамките на техните велосипеди са изработени от бамбуков ламинат. За този естествен материал създателите на байка твърдят, че е по-здрав и по-лек от стоманата и алуминиевите сплави, без дори да засягаме темата за външния вид и естетическите му достойнства. Друго предимство е отличното поемане на вибрациите, което осигурява чудесен комфорт при каране.

Трето, Diodra твърдят, че техният бамбуков е-байк е най-лекият на пазара, поне сред предложенията за града, със своите 15 кг.

И четвърто, но не на последно място – дизайнът на тези велосипеди е наистина модерен, отличаващ се и, поне в моите очи, доста стилен.

Моторът на електрическия велосипед Diodra S3 е с мощност 500 вата, ограничена до 250 заради изискванията на европейския пазар, и е с най-високото съотношение мощност/тегло на пазара. Той се захранва от батерия с капацитет 25 Ah или 300Wh, а максималната скорост е ограничена на 25 км/ч (отново заради европейските регулации). Както моторът, така и батерията, са интегрирани в задната главина, което позволява предният триъгълник да запази едни много изтънчени линии, нехарактерни за повечето електрически велосипеди. Едно зареждане на батерията отнема около 3 часа и половина, а пробегът е около 80 или дори 100 км, в зависимост от фактори като тегло на колоездача, наклон на терените и др.

За да бъдат нещата още по-съвременни, велосипедът е снабден с автоматично превключване на предавките, базиращо се на информация от датчици за въртящия момент. По този начин и моторът се нагажда за нуждите на колоездача във всяка ситуация.

Както е модерно в наши дни, велосипедът на Diodra се свързва чрез Bluetooth с телефона на своя собственик, предоставяйки му контрол върху настройките на електрическото подпомагане, статистики и данни за карането, различни онлайн услуги, навигация и др.

Освен електрическия велосипед, компанията предлага и „обикновен“ градски байк, наречен Diodra M8, който е със същата рамка, но с 8-скоростна задна главина Shimano Alfine.

Интересен детайл са и хоризонталните уши за задната ос, които не само позволяват прецизно обтягане на веригата, но и използване на ремъчно задвижване от Gates, което намалява драстично нуждата от обслужване и поддържане на велосипеда.

Велосипедите Diodra се предлагат в три размера – малък, среден и голям, подходящи за хора с ръст между 155 и 198 см. Теглото на колоездача обаче трябва да е до 90 кг. Гаранцията на велосипеда е 2 години, но на рамката и вилката е цели пет.

Към момента велосипедите могат да бъдат купени чрез предварителна заявка/поръчка през уебсайта www.diodra.com, като за първите 100 бройки има и солидно намаление на цената – електрическите започват от 2200 евро, а М8 е с цена 1600 евро. Тези цени са с около 700 евро по-ниски от стандартните, на които ще се продават моделите след това.

https://diodra.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>