Hope добави DH вариант на главината Pro 5

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Hope

През 2023 г. Hope представи петото поколение на своите реномирани главини Pro, които са смятани от мнозина за едни от най-добрите на пазара. Сега британската компания добави още един продукт към тази серия, но доста тясно специализиран – задна главина за DH велосипеди, която е за касети със 7 скорости.

Няма да изреждам всички нейни характеристики, защото много от тях съвпадат с другите продукти в серията, т.е. може да си ги припомните от цитираната в първото изречение статия. Ще отбележа само разликите спрямо другите главини Pro 5.

Реклама

Без значение дали е за проходна ос 148 мм или 150/157 мм (има я и в двата варианта), DH главината е с по-компактно тяло на свободното движение (стоманено между другото, за да е по-издръжливо!), предназначено за касети със 7 венеца. Освен с традиционния барабан за Shimano, главината се предлага и с XD Drive на Sram. Във всички случаи обаче по-тясната касета позволява фланецът от нейната страна да е изнесен по-навън, така че да бъде равно отдалечен от центъра на главината със срещуположния фланец. Това пък означава, че при симетрична шина спиците ще са с еднаква дължина и еднакво нетегнати, а това гарантира здравина и издръжливост на цялото колело.

Освен това по-голямото разстояние между фланците, както и някои промени в тялото на главината, осигуряващи място за по-големи лагери, водят до още повече коравина и товароносимост на задното колело. Отворите за спици са 32 броя, а интерфейсът за диск е с 6 болта.

Интересна подробност е, че точките на зацепване са 54, т.е. на всеки 6.6 градуса. При стандартните главини Pro 5 те са 108. „По-бавното“ зацепване при DH версията се дължи на това, че всичките 6 „кученца“ се заклинват едновременно, което също е направено с цел максимална износоустойчивост.

Главината се предлага в шест цвята, постигнати чрез анодизация, а цената ѝ за европейския пазар е 290 евро.

https://www.hopetech.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>