Haro се завръща в играта с твърдака Saguaro

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Haro Bikes

Когато се запалих по планинското колоездене преди повече от 20 години, американската марка Haro Bikes бе утвърдено име сред планинските велосипеди, а още повече в BMX средите, откъдето произхожда създателят на компанията Боб Харо. След това обаче, с нарастване популярността на велосипедите с двойно окачване и развитието на технологиите, свързани с тях, Haro сякаш изостанаха от тенденциите и се поизгубиха не само от моето полезрение, но и като цяло от МТБ сцената и пазара. Затова бях приятно изненадан от новината за новия им модел Saguaro, който в никакъв случай не е някакво технологично чудо, защото е чисто и просто един хубав твърдак с алуминиева рамка и АМ/ендуро геометрия, но пък е добре изглеждащ, включително и в смелия розов цвят, чрез който компанията сякаш иска да изкрещи „Живи сме и сме достатъчно смели, за за продаваме този байк в розово!“.

Saguaro e с 29-цолови колела и отпред, и отзад. Изключение е най-малкият от четирите размера, при който задното колело е 27.5. Докато сме на тема размери, обърнете внимание в таблицата с данните за геометрията, че дължината на задницата е различна, т.е. увеличава се от S към XL, което означава по-балансирано разпределяне на тежестта в зависимост от ръста на колоездача. От друга страна, хоризонталният обхват (reach) е в границите от 420 до 490 мм, т.е. нараства със сравнително малки „стъпки“. В комбинация с достатъчно малки дължини на седалковата тръба, това ще позволи на потребителите да лавират свободно между поне два от размерите, избирайки между повече стабилност или повече пъргавина и повратливост. Челният ъгъл е 64.5 градуса, а този на седалковата тръба е 76.5 градуса. Вилката е със 140 мм ход.

Рамката е от алуминиева сплав 6061 Т6, с хидроформовани тръби, конусовидно чело, вътрешно окабеляване и UDH ухо за задния дерайльор, което позволява монтаж и на скоростни системи от типа Transmission на Sram, с каквато всъщност е оборудвана най-скъпата версия на байка (GX AXS).

Реклама

Въпреки че седалковата тръба има извивка в долния си край, Saguaro e оптимизиран за понижаващи колове с доста голям ход – 160 мм при S и М, 180 мм при L и 210 мм при XL.

Saguaro се предлага в три нива на оборудване с цени от 1900 до 4000 щатски долара.

Повече за байка може да видите в сайта на производителя: https://harobikes.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>