Hope представи петото поколение на главините Pro

Малко са продуктите, които могат да се похвалят с реномето на главините Hope Pro. Чувал съм от приятели суперлативи за тях както по отношение на теглото, така и на здравината и издръжливостта, а както е известно, тези качества не винаги се съвместяват лесно в един продукт. Заслуга за това може би има и фактът, че компонентите на Hope се проектират и изработват във Великобритания, изцяло в тяхната фабрика. И това се случва вече над 30 години.

И макар че и досегашното поколение Pro 4 е символ на това високо качество, Hope обявиха, че от март месец в продажба ще бъдат новата серия главини Pro 5, в която те са успели да направят няколко наглед дребни, но достатъчно съществени подобрения. Ето по-важното за новите продукти:

  • Подобрени са уплътненията на главините, така че хем да осигуряват същата или по-висока степен на защита, хем да намалят триенето.
  • Hope винаги са разчитали на „класически“ храпов механизъм с т.нар. „кученца“ (малки клинове, които зацепват в назъбен пръстен), но при новите главини са използвали подобрени пружинки за тях, които хем могат да понасят повече натоварване, хем създават по-малко триене и съпротивление при свободен ход.
  • Увеличени са и точките на зацепване – от 44 на 108, което прави ангажирането на задвижването много по-бързо. За целта храповият механизъм е с цели шест „кученца“, но разпределени в две „тройки“, като във всеки момент само едната от тях зацепва в зъбния пръстен.
  • Променен е и дизайнът на оста, така че да позволи използването на по-големи лагери, които на свой ред подобряват още повече товароносимостта, коравината и издръжливостта на главините.
Реклама

Едно от най-важните неща при главините Hope е наличието на многобройни варианти, покриващи на практика всички стандарти на пазара или поне по-разпространените и масови сред тях. Така например в серията Pro 5 за първи път виждаме модели със Centerlock захват за диска. Чрез накрайниците на оста можете да приспособявате главината за различни размери проходни оси, както и за по-старомодния класически стандарт с QR. Фланците може да са за извити или прави спици. Барабанът на свободното движение също е лесно заменим, като имате избор между трите широко разпространени в момента – класическия барабан с широки жлебове, XD Drive на Sram и новия MicroSpline на Shimano. От гледна точка на брой спици ще намерите главини за 24, 28, 32 или 36.

Друга ключова характеристика на Hope Pro 5 е лесното сервизиране, което не изисква никакви специфични инструменти. И понеже компанията вярва в дългия живот на своите продукти, тя поддържа производството на резервни части за всяко поколение главини цели 10 години след преминаване към следващото. С други думи, за досегашните Pro 4 ще са налични части чак до 2033 г.

Pro 5 се предлага и в специален вариант за е-байкове. При него барабанът, носещ задните венци, е стоманен, а храповият механизъм е по-различен – всичките 6 „кученца“ захапват едновременно. По този начин главината за е-байкове може да понася много по-големи натоварвания, каквито са характерни при педалиране с тях.

Всичко това може да видите и в следния видеоклип:


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>