Педали Shimano PD-GR400

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

През лятото на 2021 г. Shimano представи един нов модел платформени педали с името PD-GR400, а през по-голямата част от сезон 2023 аз имах възможността да ги пробвам и да събера немалко впечатления за този сравнително достъпен и масов продукт на японския производител.

Като замисъл PD-GR400 са по-скоро леки и сравнително достъпни като цена. Тегло им е 394 грама – в моя случай показанията на везната съвпаднаха напълно с посоченото от производителя. Вярно е, че не са шампиони в това отношение, но все пак са от по-леките платформи, които съм пробвал. В България се продават на цена около 100 лв. Със сигурност не са най-евтините на пазара, нито пък са от най-скъпите. Може да се каже, че попадат в средния ценови клас, което се потвърждава и от принадлежността им към групата SLX. Продуктът се предлага в още два цвята – син и червен.

Конструкцията на педалите е с платформа от здрав полимер (т.е. пластмасова, на разговорен език), хром-молибденова ос и по два плъзгащи лагера (тип втулки) на всеки педал. Размерът им е 101х96 мм, което по-скоро ги поставя в компактната категория. Аз лично, носейки 42 номер обувки, нямах никакъв проблем с площта на платформата, но ако сте по-високи и с по-големи ходила, може да се окаже, че PD-GR400 ще ви „малеят“.

Формата на тялото им общо взето е класическа за платформени педали, с отчетливи скосявания от долната страна, които да позволяват „плъзгане“ по повърхностите, които срещат. Платформата е с „вдлъбната“ в средата форма, за да създаде по-добър контакт с подметките, следвайки естествената форма и извивка на ходилото. PD-GR400 са и сравнително тънки – 16 мм в най-високата част на платформата, без да броим шиповете. Като стана дума за тях, от всяка страна на педала има по 9 сменяеми шипа – представляват тънки болтове с глава за шестогран, които се завиват в малки гайки, загнездени в предвидени за тях легла в платформата. Простичко и ефективно като конструкция.

Завиването на педалите към курбелите може да стане както с шестогран (по-удобният за мен вариант), така и с гаечен ключ (което пък може да е полезно в някакви редки ситуации, когато нямате шестогран в себе си). Надписите L и R позволяват лесно да се ориентирате кой педал от коя страна трябва да бъде.

Още с първото стъпване върху тях сцеплението е впечатляващо. Това не ме учуди, като се има предвид колко тънки и агресивни са шиповете. В последните няколко месеца ги карах поне с три различни чифта обувки, като в нито един случай не усетих някаква нестабилност или недостиг в контакта между педалите и подметките. Добре е да имате предвид, че подобни агресивни шипове имат склонност да износват по-бързо обувките, а също така са и по-опасни за кожата и облеклото в случай на съприкосновение с тях.

Реклама

Може да се каже, че педалите изядоха доста бой, но ми е трудно да кажа кога точно. За разлика от металните педали, тези са много по-тихи при среща с камъни по пътеката и общо взето разбирах за подобни съприкосновения най-вече по деругите, изникващи върху платформите. Засега тялото на педалите е без поражения (т.е. не успях да го спукам, счупя или нещо подобно). Най-потърпевши от срещата с камъни се оказаха шиповете на левия педал (този крак ми е водещ) – няколко от тях вече са печално изкривени. Това ме навежда на мисълта, че стоманата, от която са направени, не е най-коравата, защото съм имал и други педали с подобни шипове, но при тях нямаше такива поражения. В този смисъл, въпреки отличното сцепление, което осигуряват в този си вид, аз бих предпочел болтчетата да са малко по-дебели, за да са по-устойчиви, а и по-щадящи към подметките.

В средата на лятото възникна и един технически проблем, а именно – появи се едно „цъкане“ при почти всеки оборот. След като изолирах проблема и се уверих, че идва от педалите, ги свалих и ги изпратих на BG-Eurotrade (вносителя на Shimano за България), където ги инспектираха и дори ги ремонтираха. Като цяло цъкането идваше от хлабина в единия плъзгащ лагер на десния педал, който видимо беше отнесъл някакъв сериозен страничен удар, така че основното подозрение за произхода на проблема бе в тази насока. Добрата новина е, че проблемът е отстраним, но не съм сигурен дали гаранцията би покрила такъв ремонт, защото дефектът може би е предизвикан от удар. Лошата новина е, че малко след отстраняването на проблема, цъкането се завърна, но този път хлабината е в другия педал, левия. Така че явно тези плъзгащи лагери не са особено издръжливи във времето. (Тук отварям скоба, за да припомня, че и доста по-скъпи педали от тези използват такъв тип лагери и при тях също в един момент се стига до износване и евентуална подмяна, т.е. може да се каже, че това е нормално за този тип конструкция.) Мен не ме притеснява самата хлабина, а по-скоро шумът от нея – за някои цъкането може да е много дразнещо, за други не. Аз лично понякога напълно забравям за него, но друг път едва го понасям.

Обобщено, Shimano PD-GR400 са компактни, удобни и добре изглеждащи педали, които осигуряват отлично сцепление, не са тежки и не са твърде скъпи. Има обаче какво да се желае по отношение на здравината и издръжливостта на някои елементи – шиповете и плъзгащите лагери. Много потребители може изобщо да не се натъкнат на описаните проблеми, защото при по-леко каране те едва ли ще се проявят толкова бързо. При мен обаче продуктът бе подложен и на каране в байкпаркове, и на обичайната доза технични пътеки и срещи с камъните по тях, и се оказа, че такава употреба им идва малко в повече.

За контакти: BG-Eurotrade


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>