Една година с iXS Trigger FF

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

В края на 2022 г. реших да си направя коледен подарък под формата на олекотена ендуро каска с подбрадник и така в един хубав ден пристигна кашон с модела Trigger FF на iXS.

Няколко са нещата, които ме накараха да избера точно тази каска:

  1. Това е една от най-леките каски с подбрадник на пазара – около 600 грама според производителя (612 грама, измерена от мен).
  2. От няколко години карам с модела Trigger AM и това е най-удобната каска, която съм имал до момента, така че очаквах същото и от варианта с подбрадник, а знаех и кой размер ще ми пасне.
  3. От приятели получих много добри отзиви за защитните свойства на каската, т.е. впечатления от реални падания с нея.
  4. Намерих я на невероятна промоция в някаква непозната за мен верига германски магазини, което ме накара с лекота да преглътна дори цвета, който не е лош, но със сигурност не е този, който бих избрал по принцип.

Цената, на която купих каската, бе наистина изключителна, затова и няма да я взимам предвид при оценката за продукта. Стандартната, препоръчителна от производителя цена, е около 240 евро за представения тук вариант и около 280 евро за по-скъпата версия с MIPS (система за допълнителна защита срещу усукващи удари). Това в общи линии са конкурентни цени в сегмента на ендуро каските с подбрадник, като в никакъв случай не бих ги нарекъл достъпни, уви! В България марката е представена от Drag Zone и стандартната ѝ цена е около 450/530 лв. с/без MIPS, макар че в някои моменти може да улучите и доста добри промоции (виждал съм я например с цени около 250/290 лв., но за жалост след като вече бях купил моята).

Trigger FF е малко по-обемиста от Trigger AM; вижда се с просто око, че тялото на каската е с по-голяма дебелина и това означава, че може да абсорбира по-сериозни удари, макар че на никого не го пожелавам. Подбрадникът не се сваля и не e някаква отделна част, прикрепена допълнително, което (поне теоретично) означава по-надеждна защита. Това обаче е само малка (видима) част от цялостната технология, стояща зад този продукт. При Trigger FF тялото от EPS пяна и външната обвивка са изляти заедно като едно цяло (патентована технология), за разлика от повечето други каски, при които са направени отделно и впоследствие са съединени/залепени. Според iXS това не само води до по-ниско тегло, но и до по-голяма структурна здравина. Освен това в целия подбрадник та чак до страничните стени на каската е вградена вътрешна скелетна структура, наречена X-Frame, която допълнително усилва тази част на шлема.

За щастие не ми се е налагало да пробвам каската на удар в никоя нейна част, но пък е успокояващо, че тя покрива стандарта ASTM F1952, т.е. може да се използва дори в състезания по спускане. За хора, каращи редовно в байкпаркове, това със сигурност има значение. Един малък недостатък, поне за някои потребители, може да е големият отвор в предната част на подбрадника, който не е защитен с метална (или каквато и да е) мрежа – човек би могъл да си представи разни гадни сценарии (макар и малко вероятни), при които клон или друг подобен елемент си осигурява през него достъп до устата.

Освен изключително лека, каската на iXS е и доста проветрива. Макар че рядко се е налагало да се изкачвам с нея на главата, когато съм го правил, мога да кажа, че теглото ѝ почти не се усеща, а изпотяването и запарването, разбира се, са повече в сравнение с каска без подбрадник, но вентилацията е по-добра от на всеки друг шлем, който съм имал. За протокола, не съм имал твърде много през годините – два или три шлема за спускане и една ендуро каска Bell Super със свалящ се подбрадник. В студени дни се е случвало дори нарочно да я слагам при изкачванията и понеже вятърът не среща чак такива пречки да достига до главата ми, дори съм носил (при спускане) каската с тънка шапка отдолу, което се оказа напълно възможно и удобно.

Реклама

Като сложа Trigger FF на главата си, единственото, което в началото ме подсещаше по-настойчиво, че съм с подбрадник, са меките подложки от двете му страни. Не че са ми неудобни или ми стягат – просто са нещо, с което лицето ми не беше свикнало, но вече дори те не ми правят впечатление, защото откакто имам каската, все по-често избирам нея за повечето си карания. В комплекта има два чифта такива подложки – едните са по-дебели, така че можете да приспособите каската за по-тесни лица. За моето по-тънките паснаха добре. Свалят се и могат да се перат, както и останалите подплънки.

За разлика от шлемовете за спускане, Trigger FF не разчита за стягането само на ремъка под брадичката, който е с магнитна катарама Fidlock – скъпа, но изключително удобна екстра. Наред с това каската има обичайната за половинките „клетка“ около скалпа, която се притяга с върток от задната страна, а също така се регулира и на височина. Както и очаквах, на база на опита си с Trigger AM, вариантът с подбрадник също ми пасна перфектно и ми е изключително удобен.

За хората, които карат с маски за спускане (което е нормалното положение при каска с подбрадник), в задната част на шлема е добавен гумиран панел, който да пречи на ластика на маската да се плъзга, а козирката може да се повдига достатъчно, за да затъкнете маската под нея, когато не ви трябва пред очите. Аз обаче не съм голяма почитател на маските и до момента съм пробвал Trigger FF с три различни модела спортни/колоездачни очила, като с никой от тях не съм имал проблеми от гледна точка на удобство и съвместимост.

От всичко казано дотук вече сте се досетили, че iXS Trigger FF е продукт, който препоръчвам безрезервно и смятам за едно от най-добрите предложения за ендуро каска с подбрадник. Сигурен съм, че има и достойни конкуренти, но аз лично не се сещам за нещо повече, което бих искал от подобен шлем – ниско тегло, добра проветривост, изключително удобство и отлична защита, всичко това е налице. Вярно, че препоръчителната цена не е твърде окуражаваща, но пък затова са промоциите! 😉

Както вече споменах, в България марката iXS е представена от DragZone:
https://dragzone.bg/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

One Response to “Една година с iXS Trigger FF”

  1. Това е една от най леките каски, които съм имал. Проветрението е идеално и потвърждавам написаното от Любо от собствен опит. Скоро си купих и варианта без подбрадник. Магнитната закопчалка е много удобна. (Доволен съм, че и двете каски купих на фантастична промоция. )

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>