Течност за безкамерни гуми Joe’s No Flats Super Sealant и Eco Sealant

За първи път се срещнах с продуктите на Joe’s No Flats през 2019-2020 г., когато Цветелин Иванов (Цуцо) от Epic Bikeshop ми ги представи и ми даде няколко неща за тестване, сред които беше и течността за безкамерни гуми Super Sealant. Както показва самото име на компанията производител, именно продуктите за безкамерни гуми и защита от спукване са тези, с които тя започва дейността си. По-късно имах възможност да пробвам и друга запечатваща течност – Eco Sealant, а междувременно Gepard Cycle (които също внасят продуктите им още от 2019 г.), станаха ексклузивен дистрибутор на марката за България и през зимата на 2023 г. ми предоставиха за проба отново една бутилка Super Sealant с обем 1 литър. Може да се каже, че на практика в последните три години съм ползвал основно запечатващите течности на Joe’s за безкамерните си гуми, че даже съм услужвал и на приятели. Това само по себе си е достатъчно доказателство, че съм доволен от тях, но е крайно време да споделя и малко повече впечатления.

Както стана ясно, ползвал съм два от продуктите – Super Sealant и Eco Sealant, които по описание от производителя имат някои близки качества и характеристики (запушват отвори до 6 мм, ефективни са в сходен диапазон от температура и налягане), но имат и разлики, особено в химичния състав. Всеки от препаратите се предлага и в различни разфасовки – 1000 мл, 500 мл, а Super Sealant го има и в малки шишенца по 125 мл, които са удобни за раницата, ако сте от хората, които предпочитат да са подготвени за всяка ситуация. За сервизи/механици се предлагат и 5-литрови туби. Има и още една запечатваща течност, наречена Elite Racers Sealant, която не съм пробвал, но според твърденията на производителя тя има най-бързо и ефективно действие заради съдържащите се в нея допълнителни запълващи частици с по-голям размер.

Преди да пристъпя към по-подробно разглеждане на двата продукта, които съм ползвал, искам да направя важното уточнение, че представянето на подобни течности и впечатленията от тях зависят от твърде много фактори (външни гуми, капли и бандажни ленти; количество запечатваща течност във всяка гума; условия, в които се ползва; дата на производство и съхранение на продукта, особено след отварянето му; и др.), така че аз винаги възприемам мненията за тях като доста субективни, включително и моето собствено.

Както и да е, ето какво мога да ви кажа двете течности, от които имам впечатления…


Joe’s No Flats Super Sealant

Не че има значение, но този продукт съм го ползвал в почти всички разфасовки, в които се предлага – в момента имам шишето с обем 1 л (цена около 40 лв.), но първия път пробвах по-малкото шише (500 мл, цена около 25 лв.), а някъде между колоездачните неща и чарколяци се мотае и една малка тубичка 125 мл (цена около 12 лв.).

Капачката на бутилката има отваряща се горна част с по-тясно гърло, което помага при дозирането на течността, но може също така да я развиете и да изливате през гърлото на самата бутилка, ако така ви е по-удобно. Всъщност след покупката е важно да отвиете капачката и да отлепите запечатващата лепенка върху гърлото на шишето – иначе може да се чудите защо нищо не излиза от горния (малък) отвор. И двата размера бутилки (500 и 1000 мл) имат нанесена скала върху етикета, която позволява да следите каква част от течността сте изразходвали, макар че за точно отмерване на количеството за дадена гума е добре да имате отделен мерителен съд, защото при „джуркането“ на течността преди наливане (за да се смесят добре утаените частици и течната субстанция) и при самото наливане течността се разпенва и е малко трудно да се определи прецизно излятото количество.

На мен лично половинлитровата бутилка ми е най-удобна – по-лесно мога да ѝ намеря място в багажа, ако реша да я взимам като резерв; по-лесна ми е и за боравене при самата процедура за пълнене на гумите. Освен това в моя случай осигурява достатъчно количество като за четири чисто нови гуми, което пък означава, че ако направя с нея две нови гуми и после само добавям по 50-60 мл течност на няколко месеца, с една такава разфасовка без проблем изкарвам цяла година, без да се „охарчвам“ за по-голямото шише. От друга страна, литровата бутилка е по-изгодна като цена и за хора, които са с повече от един велосипед и/или често сменят гумите си, като че ли е по-логичен избор. Аз си запазих „половинката“ от първата проба и сега просто пресипвам от по-голямото шише в по-малкото.

Спомням си, че при първата проба дадох от течността и на един приятел, точно с цел да събера повече впечатления. Аз нямах никакъв проблем с направата на моите гуми. Той докладва за проблем с едната от неговите – отнякъде губеше налягане, въпреки че бяха чисто нови и че с другата нямаше никакви ядове. Мисля, че в крайна сметка нещата се закрепиха, но така и не стана ясно каква е била причината за проблема.

Сега, през зимата на 2023 г., когато използвах течността, за да монтирам една чисто нова гума отпред (Vee Tire Snap Trail), и една вече ползвана, но пак сравнително нова отзад (CST BFT). В първите 1-2 седмици предната гума губеше по малко налягане, но заподозрян за това е бандажът на каплата, тъй като и с предишната гума (но с друга течност) имах същия проблем, а пък със задните гуми и в двата случая нямах ядове. След този начален период и достатъчно каране в неговите рамки, налягането се „закрепи“ по-трайно и оттогава се налага да я припомпвам само след по-дълги периоди на престой (над седмица) или 1-2 пъти в месеца, ако си карам редовно. Като пак казвам, че за мен причината не е в течността, а в това, че бандажите на каплите ми вече са стари, оръфани и може би на отделни места не уплътняват достатъчно добре, но пък смяната им е достатъчно досадна, за да я отлагам колкото мога повече във времето.

Реклама

От предишните години спомените ми за запушени отвори са поизбледнели, но през този сезон със сигурност имах един случай на дупка от сравнително дебело трънче, която запечатващата течност запуши без никакви проблеми. Това е, което видях и усетих, а дали има и други трънчета, които са останали в гумата или пък са излезли, но отворите от тях са били неусетно запушени – това не зная. Прещипвания и разрези на каркаса не съм имал, не се е налагало да ползвам фитили и т.н. В описанието на продукта пише, че течността е съвместима с използване на патрони CO2 и това няма да влоши качествата ѝ, но и до това не се е налагало да прибягвам.

4 месеца след наливането на Joe’s No Flats Super Sealant в гумите, реших да ги отворя и да добавя колкото е необходимо. На горната снимка виждате какво е състоянието ѝ преди доливането, т.е. все още имаше достатъчно течна субстанция, която да запечата евентуален отвор.

Аз лично намирам този продукт за напълно конкурентен и сходен като качества с „класиката в жанра“ Stan’s No Tubes. Неизбежно е да ползвам него като референция, тъй като е познат на много потребители. Цената на Joe’s No Flats Super Sealant е малко по-ниска (за литровата разфасовка всъщност не е малко!), а на мен лично ми е и по-удобен като опаковка, включително заради по-лесното следене на изразходваното или оставащо количество.


Joe’s No Flats Eco Sealant

„Природосъобразната“ течност за безкамерни гуми на Joe’s No Flats не съдържа амоняк и латекс, което я прави по-безопасна за околната среда, ако попадне в нея, а и за ползвателя с оглед на евентуални алергични реакции. Различен е и цветът – бледосин. Парадоксът е, че с този цвят и с по-острата си миризма Eco Sealant създава впечатление за „по-отровна“ субстанция в сравнение със Super Sealant, макар че всъщност е по-безвредна. Важно е да знаете, че тази течност не е съвместима с въглероден двуокис, т.е. не трябва да използвате CO2 патрони в комбинация с нея. Иначе по твърдения на производителя Eco Sealant също се справя с отвори до 6 мм и би трябвало да ги запушва горе-долу за същото време като Super Sealant.

Това, което аз имам като впечатления, е че при първоначалното ползване на течността преди две години нямах никакви проблеми с нея – гумите се запечатаха, не са спадали безпричинно, имаше и 1-2 случая на запълнени малки дупки от тръни. Миналата година, вече след изтичане на срока ѝ на годност, отново я ползвах и дори тогава „работата стана“, но ми се стори, че качествата ѝ малко са се влошили – стоеше някак по-рядка в гумата и при един пробив на трънче запуши отвора, но по-бавно. Също така и гумите спадаха леко в рамките на седмица, така че се налагаше да ги донапомвам. Затова съветът ми е да ползвате този продукт навреме, преди изтичане на срока на годност. Разбира се, това важи за всеки подобен продукт на пазара, но при този като че ли наистина усетих разлика в качествата.

Инетересен е и друг момент. В описанието на продукта пише, че Eco Sealant е проектиран специално за леки безкамерни гуми и че предотвратява изпускане на въздух през тънки стени/каркаси. Не знам как точно трябва да се тълкува това, но е факт, че когато използвах миналата година тази течност, съвсем ясно видях, как тя образува по стените на гумите ми повече петна, отколкото предишната (върху същите гуми). Дали това проникване в „порите“ на каркаса има за цел да ги запълни и по този начин да спре изтичането на нищожни количества въздух през тях – възможно е, но пък по този начин гумите вероятно имат нужда и от по-често доливане. Не смея да спекулирам по темата, просто го споделям като наблюдение.

Цената на Eco Sealant е малко по-висока – 32 лв. за разфасовката 500 мл и 46 лв. за литър, но така е с еко-био нещата. 🙂


В заключение ще повторя, че през последните три години съм ползвал основно и предимно представените тук продукти на Joe’s No Flats и съм напълно доволен от тях. Макар че Eco Sealant изглежда по-високотехнологична (то и производителят е написал, че се основава на научни разработки), аз лично за моите нужди и приоритети бих предпочел Super Sealant – струва ми се малко по-трайна и то не само в гумата, а по-скоро в бутилката. На практика обаче с никой от двата продукта не съм имал проблеми, така че препоръката ми за тях е еднакво добра.

Продуктите на Joe’s No Flats може да намерите в сайта на Gepard Cycle, както и при техните дилъри в цялата страна.


В тази статия са използвани т.нар. affiliate links като част партньорската програма между МТБ-БГ и Gepard. Вижте повече за нея тук: https://mtb-bg.com/2023/04/09/gepard-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>